17 September 2010

INI CERITA HARI RAYA - EPISOD RUMAH 'CIK HARUN

Adik ipar aku, Epol & Ju baru 2 bulan dapat anak lelaki yang dinamakan Muhammad Faris. Petang semalam sedang adik ipar aku Ju menuam 'bebird' Faris tiba2 dia terperasan ada 'benjolan' extra disitu.

"Angin agaknya ni", kata MIL aku

Semakin ramai yang mengerumun Faris konon2nya boleh membantu.

"Epol, nko telepon 'cik Harun.. kata kita sekeluarga nak pergi beraya. Jangan cakap pasal Faris ni ye", arah FIL aku pada Epol

Epol ambil nombor daripada henfon FIL dan called.

5 minit kemudian.

"OK. 'cik Harun nak keluar sekejap. Pukul 6pm kita bertolak la", kata Epol

Rumah 'cik Harun terletak di Shah Alam. Kalau ikutkan perjalanan 'normal' (tidak termasuk jammed), mengambil masa campur tolak 30-45 minit. 'cik Harun (dan isterinya 'cik Ramlah) ni ialah adik angkat FIL. Aku tak tau sejarahnya macamana, tapi semenjak dulu lagi keluarga 'cik Harun dah di isytiharkan sebagai keluarga.

"Yang nak gi ke ?", tanya cik puan kpp

"Kalau bawa kereta malas la, pening ni", kepala aku memang berpinau2 sejak balik daripada buat akaun Nurin hana tadi.

"Kita tumpang diorang aje la", cadang cik puan kpp lagi

"Sukati la"

Tepat jam 6pm semua sudah sedia untuk bertolak ke rumah 'cik Harun. Ikut hi-way kesas. Dua buah kereta. Kereta Ju (drebar nya Epol) & kereta Choi.

Lebih kurang 7pm kami sampai ke rumah 'cik Harun.

Menu di sediakan ialah Mee goreng & karipap panas disamping kueh muih yang memang dah tersedia atas meja makan.

Setengah jam kemudian, FIL mula membuka bicara tujuan sebenar kami datang beraya (selain daripada beraya) ialah untuk 'masalah' Faris tadi.

'cik Harun faham dan mula memeriksa 'bebird' Faris. Diurut 'bebird' Faris dan di tekan di pusat nya. Terkentut2 si Faris di buatnya. 2 minit kemudian..

"Burut ni. Confirm burut", kata 'cik Harun

(Burut = kategori penyakit angin pasang, hernia)

"Nak buat macamana tu?", tanya Epol

"Kena urut la. Boleh ni", kata 'cik Harun sambil menerangkan barang2 yang kena disediakan seperti beras, gula merah, gula putih dan jarum serta duit note RM50.

Epol & Choi di tugas kan pergi beli barang2 yang diminta untuk operasi mengurut.

Setengah jam kemudian, diorang balik.. dengan barang2 yang di perlukan.

'cik Harun pun memulakan operasi mengurutnya. Meraung2 Faris bila kena urut 'bebird' nya dan perut (daripada pusat ke bawah). 'cik Harun terus mengurut. Epol pulak cuba menenangkan Faris yang meraung2 kesakitan.

15 minit kemudian, proses urutan pun selesai dan seraya itu raungan Faris pun berhenti. Dah lega agaknya. 'cik Harun berpesan yang proses urutan perlu di ulangi 3 kali lagi pada hari lain supaya benar2 surut 'benjolan' nya. Epol angguk tanda setuju..

Untuk maklumat lanjut berkenaan masalah angin pasang atau hernia (in English), boleh baca disini dan disini

Penyakit ini amat 'berbahaya' kepada lelaki dan perlukan perhatian serius dan segera!p/s : sepanjang beraya rumah 'cik Harun, Nurin hana tido je.. rugi pakai baju kurung cantik2..

Tiada ulasan: