31 Julai 2010

LIF LRT PUTRA

Tengahari semalam aku gi keluar makan jauh sikit, saja nak tukar2 selera (sambil gi renew road tax & insurance). Aku gi naik LRT. Memandangkan aku keluar sangat awal daripada waktu makan (a.k.a mengular), tak ramai lah orang yang naik LRT.

Perut lapar, kaki pun berat je nak naik tangga. Kebetulan pula, tangga escalator tu rosak. Aku terpandang kat lif yang ada situ. "Naik lif je la. Malas aku nak memanjat tangga", aku tekan butang lif yang ada arrow naik atas.

"Ting", lif sampai dan pintunya terbuka. Aku pun naik.

"Ting", sampai ke tingkat atas platform LRT. Aku keluar lif dan tunggu train LRT sampai.

Sambil2 tunggu tu aku perhatikan sekeliling, ada la dua tiga orang yang agaknya 'mengular' macam aku jugak. Aku kalih nengok ke arah lif pula (yang aku naik tadi). Tiba2 mata aku tertangkap pada satu sign yang ada dekat lif tu. Aku peratikan betul2..

"DISABLE ONLY"


katanya. Ada la lambang untuk OKU (yang gambar orang lidi naik kerusi roda tu).

Hah ?! Aku sentap. Rupa2nya lif di LRT ni di khaskan untuk orang OKU je. Bukannya untuk orang2 yang sihat wal'afiyat macam aku ni. Aku dah salah guna kemudahan la ni. Selama ni tak pernah perasan pun.

So, ikhtibar daripada insiden ni aku sedaya upaya takmo naik lif LRT lagi. Tangga pun tangga lah. Kalau nak naik pun, aku baca dulu sign2 yang diorang letak di sekitar situ.

Baru pakcik tau..

30 Julai 2010

ROAD TAX & INSURANCE

Inilah masanya untuk renew road tax & insurance kereta merah aku.

Routine tahunan aku diulangi lagi. Ke syarikat insurance & pos office untuk renew. For the past 11 years, aku akan ke tempat yang sama untuk renew insurance & kemudiannya ke pos opis untuk renew road tax.

Tapi, tahun ni aku agak konpius sikit. Sebabnya, syarikat insurance yang aku selalu gi tu.. macam dah takde kat situ. "Aiks, mana pulak pergi nya ?", aku pelik. Ofis yang aku selalu gi tu dah tukar nama lain, tak macam nama syarikat insurance pun. Dua tiga kali aku ulang alik sekitar situ. Tak pula aku nak cuba tanya orang2 yang sekitar situ. Malu. Bodoh sombong.

Last2 aku redah je masuk ofis yang aku biasa pergi tu. Aku nak tolak pintu, baru aku terperasan dekat signboard kampeni tu ada tulis Chartis : Formerly known as AIG (M).

Laa.. memang tempat yang betul la, dah tukar nama rupanya. Aku yang tak prihatin. Masuk dalam, ambil nombor, tunggu giliran. 20 minit nombor aku naik. Aku ke kaunter disambut oleh seorang Puan yang sangat mesra alam. Aku duduk.

"Nak renew insurance", aku bagitau ringkas. "Boleh saya tengok geran tu", sambil dia menghulurkan tangan minta fail merah yang aku bawa. Aku hulur. Dia check kat komputer.

"Encik, ini dah tak boleh buat 1st party. Kalau 3rd party boleh la. Sebab value nya dah dibawah daripada yang dibenarkan", dia explain kat aku. "Kalau saya insured kan pada value minima tu tak boleh ke ?", aku tanya. "Kejap. Saya check dulu", dia check dan telefon seseorang yang aku agak daripada bahagian lain. Aku tunggu.

"Tak boleh la Encik. 3rd party je boleh", dan dia explain panjang lebar sebab apa tak boleh bila aku tanya kenapa. "Kalau dah tak boleh, 3rd party je la", aku malas nak pikir panjang. "OK', jawab wanita kaunter tu ringkas dan terus proses permohonan aku. Aku tunggu.

Lebih kurang 10 minit, semuanya siap. Aku bayar dan dia bagi resit. "Terima kasih", aku senyum dan terus berlalu.


***

Dah 11 tahun kereta merah aku tu guna insurance 1st party, akhirnya terpaksa juga guna 3rd party. Memang 3rd party lebih murah, tapi aku tak gemar sebab :

1) 3rd party insurance, kalau aku yang langgar.. aku yang kena bayar kat kereta yang aku langgar dan aku tak boleh claim insurance. Kereta orang aku kena repair, kereta aku pun aku kena repair. Duit sendiri.

2) Kalau orang langgar aku.. kalau nak claim, kena claim kat insurance orang tu. Aku tak leh claim kat insurance aku. Menyusahkan.

Oleh itu, moral story nya :

1) Aku kena lebih extra berhati2 supaya tak langgar kereta orang

2) Jangan bagi orang langgar lari kereta aku


Mungkin dah sampai masanya aku perlu tukar kereta baru. Emm.. Interesting!

LFC MENANG (EUROPA LEAGUE)

PUSING KELAYAKAN EUROPA LEAGUE (1st LEG)

Malam tadi LFC menang menewaskan Rabotnicki Kometal (team dari Macedonia) di tempat lawan. klik sini

Rabotnicki Kometal 0 - 2 Liverpool FC. Kedua2 gol di jaringkan oleh David Ngog

LIPAT BAJU STOK SEBULAN

29 Julai 2010

AKU & CHERATING - 4 (part 2)

PERJALANAN PULANG YANG PANJANG (2)

Berdasarkan kelaziman memandu menggunakan LPT, kita boleh sampai ke KL dari Cherating dalam 4-5 jam mengikut had laju persekutuan (110km/j). Tapi, perjalanan kami kali ni memang lah sangat panjang dan meletihkan.

3:00pm bertolak daripada Cherating. Hujan dah mula turun renyai2. Semakin lama semakin lebat. Bila dah keluar daripada kawasan Cherating, lagilah bertambah lebat. Kereta tak berapa banyak sangat kat atas jalanraya. Yang banyaknya air hujan. Sampai tak nampak jalan.

Sekali sekala ada la kereta yang lalu jalan yang sama. Masing2 menyalakan lampu untuk membolehkan kenderaan lain nampak antara satu sama lain.

Apa yang kita tak perlu buat bila hujan lebat ?
Jangan menyalakan lampu 'hazard'. Lampu signal klip klap yang dua tu. Itu sebenarnya untuk emergency, bukan untuk dinyalakan semasa hujan lebat bagi orang nampak. Ini lah kelaziman yang pemandu selalu buat, termasuk la aku.. dulu. Sekarang aku tak buat lagi dah. Cuma pasangkan lampu sahaja.

Kesian pulak aku nengok bila ada satu couple (mungkin suami/isteri - bersangka baik), yang naik motor tengah2 hujan lebat tu. Basah kuyup. Plaza tol atau tempat berteduh pula jauh lagi, mungkin dalam 2 kilometer. Kesian.

Sampai tol.. aku touch-n-go. So, bermula lah perjalanan aku dan family di atas LPT.

Mamandangkan perut dah kenyang, aku tak lah plan untuk stop banyak sangat macam selalu. Dan lagi, esok nya kan ke kerja dan aku pulak tak la minta cuti. Takut nanti sampai lambat, esok nya liat pulak nak gi kerja.

Dah 2 jam aku memandu dan aku berhenti kat R&R Temerloh. Sebabnya, (1) nak bagi kereta rehat, (2) nak bagi badan aku rehat, (3) nak bagi kepala aku yang tengah pening rehat. Aku baring2 ayam sebab nak clearkan pening kepala dan stress kat bahu. "Tak boleh jadi, nak kena yoko2 ni", aku bisik dalam otak aku yang tengah berpinau tu. Aku cari kat sisi kereta, takde. Aku buka bonet, cari dalam beg, tak jumpa. Tension. Pening. Aku cari lagi, tak jumpa. Tension.

Pastu, aku teringat ada minyak cap kapak dalam beg aku yang memang aku sparekan untuk guna masa kat ofis. Aku ambil, dan sapu kat bahu, tengkuk, kepala & hidung. Lega. Berangin. Tambah berangin bila kena ekon kereta. Lega sikit, aku mulakan semula perjalanan.

2 jam kemudian, aku berhenti lagi. Kali kat R&R Lanchang. Kali ni sebab nak off kan enjin bagi rehat. Masa berhenti kat Temerloh tadi, tak off enjin.. so, serupa macam jalan juga la.

R&R Lanchang ni kecil je. Ada dalam 4 buah kedai yang jual makanan ringan dan buah2an serta air. Tapi, surau nya besar dan proper.

Rehat dalam 30 minit, sembahyang dan beli sikit buah2an.. aku pun teruskan perjalanan lagi.

Tiba2.. jalan jadi jammed. Banyak kereta. Bersusun. Wah, panjangnya jammed! Semua tengah 'beratur' untuk masuk ke tol Bentong.

Lepas tol Bentong, jammed lagi! sepanjang2 perjalanan untuk ke tol Gombak jammed. Ada la dalam 500 meter stretch yang tak jammed. Pastu, semua jadi jammed balik.

"Panjang jammed ni. Kita makan dulu la kat Genting Sempah. Situ besar sikit. Surau pun ok", aku berikan cadangan pada wife aku. "OK", pendek je jawabnya. Sampai kat simpang ke Genting Sempah aku terus belok. Hujan masih lebat. Kereta banyak berhenti. Mungkin sama tujuan dengan aku. Makan & sembahyang.

Sekali lagi, kami gi ke McDonalds. Sebab, anak aku ni kalau bubur McD tu memang dia akan makan banyak. Kalau makan nasi kat kedai, silap2 haribulan memang dia tak nak makan. "Set big mac satu, set GCB satu, Bubur besar satu. Air set GCB tukar dengan milo ye", aku order kat kaunter McD. Cashier tu tekan2 butang kat mesin order nya. "31 ringgit, Encik", dia berikan jumlah cost yang aku kena bayar. Aku hulur note RM50 dan dia pulangkan bakinya.

Kat McD Genting Sempah ni ada tempat mainan kanak2 - gelongsor. Anak aku pun terkinja2 la dia nak main. Tapi, tempat main tu dah di kuasai oleh sekumpulan budak2 yang aku rasa relatives. Parents diorang tengah makan kat sudut satu lagi. Sebab diorang ramai, anak aku tak jadi la main sangat. Malu2 kucing.

Aku dengan lajunya makan big mac aku. Jam dah pukul 8pm. Nak mengejarkan waktu. Lepas makan aku gi sembahyang kat surau di R&R tu. Hujan masih lebat lagi. Lepas sembahyang aku redah hujan dan ambil kereta dan bawa parking betul2 depan pintu masuk McD tu. So, wife dengan anak aku tak de la kena hujan. Especially, anak aku. Dia tak berapa baik dari batuk/selsema lagi.

Kami teruskan perjalanan. Agak terhegeh2 la juga. Sebab banyak kereta yang nak masuk bayar tol (Gombak). Touch-n-go, dan aku terus susur kiri ke MRR2.

Nak kena singgah ke rumah mentua dan mak aku untuk bagi bekalan sata, keropok & otak2 yang kami dah tapaw untuk diorang 'rasa'. Sampai rumah mentua aku dalam jam 9:45pm. Wife aku je turun hantar sata, keropok & otak2. Pastu, kami gi ke destinasi seterusnya, rumah mak aku (yang duduk sekali dengan adik bongsu aku). Aku pulak yang jadi tukang despatch. Selesai.

Jam dah pukul 10:15pm, aku terus pandu kereta untuk pulang ke rumah. Sepanjang perjalanan tu agak smooth dan kurang jammed. So, around 11pm kami sampai ke rumah. Angkat2 barang dan berkemas mana yang patut je.

Bayangkan perjalanan yang sepatutnya 4-5 jam, menjadi 8 jam disebabkan jammed. Memang jenuh. Pening & keletihan

Aku mandi2 dan terus salin uniform tido. Esok nak keje.

Seronok.. tapi letih.

Orang kata :

"Jauh perjalanan, luas pemandangan, banyak pengalaman..
dan banyak habis duit !"


Memang betul lah tu.. tak de dakwa-dakwi lagi..

AKU & CHERATING - 4 (part 1)

SATU PERJALANAN YANG PANJANG

Ahad. 25/07/2010.

Tamat masa bersenang lenang di hotel. Dan, masanya untuk balik.

Check out jam 1pm dan kami gi mencari makan di.. mana lagi, kalau bukan Kemaman. Aku terus je menuju ke kedai Sata Che Mah. Jam menunjukkan pukul 1:15pm, kedai lengang je. Ada satu couple berumur tengah duduk kat hujung meja kedai. Kami duduk. Meja tempat bakar Sata tu kosong je. Tak ada aktiviti pun dalam kedai, kecuali sorang makcik yang ke hulu kehilir mengemaskan sesuatu. Aku tunggu lagi. Tak de orang datang ambil order.
Aik, tak nak meniaga ke ?

"Makcik, kedai dah buka ke ?", aku tanya makcik yang kehulu ke hilir tadi. "Belum. Pukul dua nanti, orang ofis datang makang", terang makcik tu pada kami dengan slang ganu nya. Aisey, tak buka lagi la. Kedai memang buka jam 2pm ke atas je. Malas nak tunggu, kami berangkat gi ke kedai lain.

"Jom try kedai sebelum simpang tu nak ? Banyak kereta je. Sedap kot ?", aku mengajak wife aku. "Jom", pendek je jawabnya. Anak aku pula matanya asyik nak terkatup je. Mana idak nya sepanjang pagi asyik main kolam & ombak je kerja nya. Tentu lah letih. Kami bergerak ke kedai lain.

Kedai Kak Nab.

"Apa ada ?", aku tanya kat cik adik yang datang ambil order. Tak sempat cik adik tu jawab wife aku pula tanya, "Nasi goreng2 ada tak ?". "Tak dok. Makan minum petang je yang ada", cik adik tu bagi penjelasan. Aku perhatikan menu yang terpampang kat atas mesin buat abc (air batu campur). "Bagi saya mee kari.. err.. abc ada tak ?", aku order sambil bertanya. "Ada", ringkas je jawabnya. "OK. Abc satu dan sata", aku minta sata 9 butir bersamaan dengan satu cucuk panjang. "Saya.. mee kari, sirap limau.. dan nasi lemak untuk budak kecil ni", wife aku order. Cik adik tu tulis2 dan berlalu.

Kedai ni best - open air, bawah pokok dan berangin. Memang betul2 kedai kampung. Bertentangan dengan kedai ni ada sebuah rumah banglo besar. Tersergam indah. Arkitek-ture nya sangat meanarik. Penuh dengan ukir2an. Banyak tingkap. Warna rumah coklat muda, sangat padan dengan atap gentingnya yang berkilat dan berwarna ke-maroon-an. "Bestnya kalau dapat buat rumah macam gini", aku jeling kat wife aku.

Segerombolan orang datang menyerbu ke pondok membakar sata kedai Kak Nab. Pelbagai bangsa. Tak menang tangan brader yang dok membakar sata tu. Lepas sebungkus, sebungkus.. ada yang beli sampai dua tiga bungkus. Havoc kejap tempat tu. Nasib baik aku dah order awal.

Mee kari, nasi lemak, abc, sirap limau dan sata sampai ke meja kami. Tanpa lengah masa, aku terus bedal mee kari aku. Lapar. Wife aku menyuapkan nasi lemak untuk anak aku. Mee kari nya sedap, pekat kuahnya dan pedas. Kalau kena baju, memang susah nak hilang kaler nya.

"Tin, Tin, Tin..!!", terdengar bunyi hon bas yang 'memanggil2' segerombolan orang yang menyerbu pondok sata Kak Nab tadi. Masing2 cepat2 bergerak, ada yang belari2. Yang tak dapat masih menunggu sambil minta kawan2 bagitau kat drebar suruh tunggu. Aku senyum je nengok gelagat diorang.

Selesai makan, kami terus ke kedai sata Che Mah untuk tapaw sebungkus dua bawak balik untuk family dan diri sendiri. Jam dah pukul 2:30pm. Dalam perjalanan, ada accident di simpang tiga sebelum membelok ke kanan tu. Toyota Wish vs Proton Saga. Nampak kedudukan, macam Toyota Wish tu salah sebab dia keluar simpang. Proton tu jalan utama. Teruk gak la Toyota Wish tu. Habis pintu belakang dia kemek. Yang proton pulak bahagian depan nya kemek. Aku malas nak berhenti dan teruskan perjalanan untuk misi beli sata.

Sampai2 je, dah ramai orang mengerumun tempat beli sata. Hujan renyai2. Aku pun beratur sama. Agak chaos sebab tak de sistem nombor atau sistem beratur yang sistematik. "Sata 15 butir, buat 3 plastik ye bang (15 butir satu plastik). Otak2 10 butir, 2 plastik (10 butir satu plastik)", aku berikan order kat abang yang mengambil order kat tempat jual sata tu. Ramai. Hujan pulak. Tak sistematik. Memang kecoh. Semua nya bergantung pada abang yang ambil order tu untuk ingat sequence order dan siapa yang datang dulu atau datang kemudian. Dah order, aku tunggu.

Ada sorang puan tu, punya la banyak di beli nya. Total bayaran kalau tak salah aku dalam RM 80. 80 bahagi 0.40 = 200 butir ! Aku nengok, ada banyak plastik yang dia pegang - mungkin nak bahagi2 pada orang yang pesan2 kat rumah dia agaknya.

Sampai giliran aku, sata 15 butir 3 plastik dan otak2 10 butir 2 plastik. Aku bayar dan berlalu. Kereta masih bersusun2 mencari parking. Dan orang pula makin ramai yang berkerumun kat tempat beli sata tu walaupun hari hujan (ada bumbung). Aku terus masuk kereta, starts enjin dan jalan.

Lebih kurang pukul 3pm aku bertolak daripada Kemaman/Cherating menuju ke KL..


bersambung..

28 Julai 2010

AKU & CHERATING - 3 (SATA)

Memang sudah menjadi target aku kalau ke Kemaman ni untuk makan SATA sebanyak yang mungkin. Sebab, aku rasa kat sini lah SATA terbaik dunia yang aku pernah jumpa buat masa ni. So, bila dah sampai Cherating yang tak jauh pun daripada Kemaman, aku tak lepaskan peluang untuk terus gi beli SATA kat Kemaman.

Cara untuk gi ke kawasan jual SATA terbaik :

Kalau daripada Cherating, jalan terus je sampai la masuk ke Kemaman. Ada gerbang besar yang menyatakan sempadan Cherating (Pahang) & Kemaman (Terengganu). Lebih kurang 15 minit daripada Hotel Legend.

Jumpa trafik light pertama, terus. Lebih kurang tak sampai 1 km, susur ke kanan bila dah nampak Masjid Geliga yang terletak di sebelah kanan. Itu landmark nya. Takkan miss, sebab Masjid ni tepi jalan besar. Kalau follow signboard, kena cari INTAN Wilayah Timur. Betul2 selepas Masjid Geliga ada simpang masuk ke kanan. Susah sikit nak lepas simpang ni sebab jalannya besar - 3 lanes. Masuk kanan. Sebelah kiri ada stesen bas, sebelah kanan ada banyak kedai2 makan. Jalan terus sampai jumpa simpang tiga. Belok ke kanan dan terus. Sebelah kanan ada sekolah, so hati2 bila memandu. Budak2 suka main kejar2 tepi jalan.

Terus, dan akan nampak berderetan kedai menjual hasil2 laut terutamanya keropok. Terus lagi sampai la kedai yang hujung sekali iaitu kedai Sata Che Mah.

Waktu beroperasi adalah dari jam 2pm ke atas. Dan kebiasaan nya, Sata akan habis dalam jam 5 pm. Kedai Sata Che Mah ni memang ramai peminat nya. Akan selalu ada kereta bersusun kat depan kedai dan orang beratur untuk membeli Sata. Ada juga jual otok2 (otak2), pulut panggang, pais ikan, keropok lekor dan mee/meehun sup, kari dll.

Sebutir Sata Che Mah = Rm 0.40

Satu lagi kedai yang jadi pilihan aku ialah Sata Amal. Jalan yang sama. Sata amal ni kedainya kecil saja. Kalau ikut arah diatas, akan lalu Sata Amal dulu. lebih kurang 50 meter daripada sekolah. Kedai ni jual murah sikit.

Sebutir Sata Amal = err.. 10 butir = RM3.50



Sata Che Mah vs Sata Amal

Sata Che Mah :

Lembut, halus, dan kurang pedas. Mungkin di suaikan dengan citarasa 'international'. Sata nya ada rasa manis, tak pasti sebab rasa ikan atau ada tambah gula. Rasa Sata nya lebih rasa ikan daripada ingredient2 yang lain.

Ada sedikit tulang2 halus. Biasanya dalam 1 atau 2 tulang halus dalam sebutir Sata.

Perniagaan di kendali kan oleh satu keluarga yang besar. Mungkin semua family member terlibat dengan perniagaan ni. Sebab, ada yang panggil 'Mak Long', 'Angah' dan macam2 gelaran yang lazim nya untuk family2 terdekat.

Sata Amal :

Sedikit kasar, sedikit kering dan pedas. Rasa Sata nya balance antara ikan dan kelapa (rasa ikan lebih) dan pedas terutamanya bila tergigit cili padi yang ada dalam Sata tu.

Ada sedikit tulang2 halus tapi sangat jarang2 jumpa dalam sebutir Sata.

Perniagaan di kendali kan oleh, mungkin adik beradik dan ipar - semuanya perempuan. Sebab muka diorang hampir iras2 antara satu sama lain. Kalau budak2 muda (lelaki) mungkin sangat berminat untuk gi ke kedai Sata Amal sebab memang lawa2 belaka.

My verdict :

Untuk aku, aku memang suka Sata Che Mah lebih daripada Sata Amal. Tapi, kedua2nya memang sedap dan ada rasa yang compliment each other. So, suggestion nya ialah makan kedua2 nya berselang seli untuk mendapat impak yang terbaik.

Ada satu lagi kedai yang ok juga - Sata Kak Nab. Kalau dua2 kat atas tak dapat, Sata Kak Nab pun sedap juga. Kedainya kira2 100 meter sebelum sampai simpang tiga diatas tadi.

Sepanjang 3 hari kat Cherating, hari2 aku gi beli Sata dan melantak sorang2 kat dalam bilik hotel. Wife aku gi kursus. Anak aku tak minat sangat Sata, dia suka otok2 (otak2). Otok2 (otak2) kat Kemaman ni lain macam sikit, tak macam otak2 kempas yang biasa kita jumpa. Otok2 (otak2) Kemaman ni dibuat semata2 daripada isi ikan (seketul isi ikan, bukan yang dihancurkan) dan disalut dengan pes sambal nya. Tak berapa pedas. Budak2 kecil pun boleh makan. Sedap.

Kalau cerita pasal makan ni memang tak habis. Benda kalau sedap, ceruk rantau pun orang cari. Sama lah macam aku.

Kalau lah Kemaman tu sepelaung je daripada rumah aku kan ke best..

27 Julai 2010

AKU & CHERATING - 2 (part 2)

PAPA JOM GI 'TOMBAK'

Esoknya. Pagi2 lagi dia bangun dah ajak aku gi mandi kolam. "Belum, kol 9 nanti baru boleh", aku memujuk. Cuaca pagi tu memang suram je. Macam nak hujan. Tak panas. "Tu, ada orang dah mandi kolam", sambil dia menunjukkan kat aku melalui cermin besar bilik ke arah kolam. "Belum, kol 9", aku suruh dia main mainan dia yang memang purposely aku bawa untuk bagi dia leka dan tak boring. Aku setkan alarm ke jam 9:00am.

"Go on, go on, with hope in your heart...", alarm henfon yang aku set tadi berbunyi bila jam menunjukkan kol 9:00am. "Gi salin baju swimming", anak aku bingkas bangun dan aku tolong salinkan baju swimming dia. Aku pun tukar ke 'uniform swimming' aku - sama macam semalam.

Lepas register ambil towel, anak aku terus menuju ke kolam kanak2. Aku follow. Lama dia main kat situ. Aku tengok cuaca agak suram dan tak panas walaupun jam sebenarnya dah dekat kol 10:00am.

"Nak pegi main laut tak ?", aku tanya anak aku. Tercenggang2 dia tak biasa dengan perkataan 'laut'. "Mana ?", anak aku tanya. "Tu kat sana", sambil aku menundingkan jari ke arah laut. Dia bingkas keluar daripada kolam sambil memegang pelampungnya. Kami berjalan menuju ke arah laut.

***

Sebelah Cherating ni, lautnya adalah Laut China Selatan. Kata orang, masalah dengan pantai sebelah Laut China Selatan ni adalah kawasan pantai nya agak berbahaya untuk bermandi manda. Tidak seperti pantai Port Dickson. Ini disebabkan oleh ombak yang kuat dan menghakis dasar pantai yang landai dan membentuk jurang kawah pada dasar pantainya. Pantai yang landai tu akan tiba2 jadi dalam bila sampai ke kawasan yang dihakis tersebut. So, boleh buatkan pantainya jadi bahaya terutamanya untuk perenang2 amatur (tak reti berenang) macam aku ni. Dan, kita boleh rasa ombak kuat ini juga seolah2 'menarik' perenang ke laut.

***

Bila sampai ke 'gigi ombak' anak aku berlari2 semula ke arah pantai mengelakkan ombak yang konon2nya sedang mengejar dia. Aku dok je perhatikan gelagatnya yang main sorang2 dengan ombak. Sekali sekala aku join juga.

Dia ambil pasir dan balingkan ke ombak yang memukul pantai dan berlari semula ke arah pantai mengelakkan ombak2 tu daripada mencecah ke kakinya. Sekali sekala aku ajak anak aku dok kat dalam air (kawasan cetek) sambil ombak2 memukul ke badan. Satu ombak yang agak kuat memukul ke arah badan anak aku dan dia tersendeng ke tepi. Air laut tadi, kena muka dan mata dia. Basah.

"Kenapa ? pedih ye ?", aku tanya bila anak aku menggosok2kan mata nya setelah dipukul ombak tadi. "Jangan gosok, jangan gosok. Nanti masuk pasir", aku sapu mukanya dengan tangan aku yang aku dah basuh dengan air laut tadi. Terkebil2 mata dia menahan pedih air garam. Anak aku lepas tu meludah2 keluar air laut yang masuk dalam mulutnya. "Air kolam boleh minum, air laut tak boleh. Ada bubuh garam", anak aku berikan penjelasannya. Senyum aku dengarkan penjelasan nya.

Agak susah juga la nak ajak anak aku 'naik' daripada main ombak. Aku umpan dengan sambung mandi kolam pun dia tak nak. Pada dia, main laut lagi best daripada main kolam. Mungkin sebab dengan laut ni boleh main secara interactive. Ada ombak, ada buih, ada pasir. Walaupun, tak boleh nak mandi/berenang.

Lama juga la aku memujuk. Dan, macam semalam aku gunakan taktik yang sama. "Haa.. tengok, abang dengan kakak tu pun dah naik. Tak ada orang dah main ombak. Tengok", aku tunding jari kearah satu family yang ada kat sebelah kami tadi yang dah naik keatas (kearah kolam). Taktik yang sama macam semalamnya. Explain dan tunjukkan bukti.

Anak aku perati keliling dan memang kebetulan dah tak ramai orang di sekeliling, kecuali sekumpulan budak2 muda kat sebelah yang nun jauh disana. Dia bingkas bangun dan mula ikut aku naik ke atas. Sampai ke atas, mandi di shower yang disediakan untuk basuh pasir2 laut.

Dan, sambung balik mandi kolam..

***

Petang tu, awal2 lagi anak aku dah ajak aku ke laut. "Papa, jom kita pegi Tombak", anak aku mengajak aku. Apa benda pulak 'Tombak' ni ? Puas aku fikir. Rupa2nya.. 'Tombak' tu ialah Ombak. Dia dok terbayang rancangan Tom Tom Bak tu. So, Ombak jadi 'Tombak'.

"Jom", aku jawab ringkas.

Macam tu la aktiviti aku dengan anak aku sepanjang 3 hari kat Hotel Legend..

AKU & CHERATING - 2 (part 1)

PAPA JOM PEGI KOLAM

"Papa, jom kita pegi kolam", anak aku yang umurnya 3 tahun tu mengajak aku gi ke kolam renang hotel yang boleh di lihat daripada bilik hotel kami. Aku tengok jam, dah pukul 6pm. Cuaca pula dah tak berapa panas. Anak aku dok masih mengintai lagi daripada cermin yang besar tu.

"Ok. Gi tukar baju swimming dulu", aku bagi arahan. Tak sabar2 benar dia nak gi mandi kolam tu. Aku ambil dan salin kan baju swimming dia. Aku pun tukar ke 'uniform swimming aku' - seluar pendek sampai lutut dan baju t-shirt putih bercorak.

"Bawa pelampung. Papa kuncikan pintu", sambil aku hulurkan pelampung kat anak aku. Tak sabar benar, siap di tarik2 nya tangan aku ni ke depan suruh cepat. Sampai kolam, aku gi register untuk ambil towel kolam dan terus ke kolam untuk kanak2.

"Gedebush..", air terpercik daripada tepi aku bila budak kecil anak black tu terjun ke dalam kolam. Anak aku turun ikut tangga. Dia mula2nya macam takut2 je. Bukannya tak biasa pergi kolam mandi kat kawasan kompleks kejiranan kitorang tu, tapi budak2 biasa la. Awal2 macam takut2, pastu bila dah best langsung takmo balik.

Aku pun layan la anak aku mandi 'berenang' kat dalam kolam untuk kanak2 tu. Tak dalam - 2 kaki kot, tapi luas. Most of the time aku jadi pemerhati je, takut kalau2 terbalik daripada pelampung.

Wah.. rupa2nya anak aku tu dah pandai 'berenang' mengayuh kaki sendiri untuk bagi bergerak sambil guna pelampung. Rasanya, dia belajar melalui observation bila dia tengok kawan2 sekitar dia tu berenang cara menggerakkan kaki nya. Bagus. Senang sikit kerja aku. Boleh lepaskan dan aku just follow dan monitor kalau2 nak terbalik daripada pelampung je.

Dah boring dengan kolam kanak2 tu, dia ajak pula aku gi ke kolam dewasa sikit. Kiranya, untuk budak2 yang dah besar la dalam 6 tahun keatas. Kat kolam yang ni, memang kaki anak aku tu tak sampai ke dasarnya. So, aku kena lebih alert la. Karang kalau terbalik, mencungap pulak dia.

Kat kolam besar tu dia 'berenang' agak jauh juga bersendirian dengan pelampung nya. Aku pulak follow kat tepi dia dan sekali sekala berikan encouragement untuk dia terus 'berenang' bila kelihatan dia nak berpaut kat aku.

Lama berendam, sampai tangan pun dah kecut2. Tapi, lazim budak2 mana reti nak berhenti bila dia dah seronok. Pulak tu, air kolam tu tak la pulak membuatkan dia jadi sejuk menggigil. Dah berendam lama pun, masih steady lagi.

Lepas kolam kanak2, kolam dewasa, kolam kanak2, kolam dewasa.. silih berganti. Hari dah agak nak gelap. Aku ajak anak aku balik, dia takmo. Puas aku pujuk, dia buat donno je. Lama kelamaan, budak2 yang mandi kat situ semakin beransur balik dan inilah modal aku untuk ajak anak aku balik. "Jom balik. Semua orang dah balik. Nak malam ni", sambil aku tunjuk kat sekitar kolam yang semakin kosong tu. Anak aku perhatikan sekeliling dan mula keluar daripada kolam. "Nanti kita datang mandi kolam lagi ye..", anak aku bagi aku hint untuk esok. "OK", aku jawab ringkas.

Hari ini aku belajar :

1) Budak2 paling cepat belajar melalui observation dan meniru gaya

2) Kalau nak pujuk, kena ada alasan yang boleh diterima dan ada bukti yang anak boleh tengok sendiri


bersambung..


26 Julai 2010

JAM TANGAN CASIO - 2

Previous entry


Jam tangan casio aku tu.. PUTUS LAGI!

Tension betul la. Macam nak suruh aku tukar jam baru je. Betul2 la spoilt aku punya keceriaan hari ni. Nasib baik la pin yang tercabut tu tak hilang. Tercabut dan somewhere dalam poket aku. Aku raba2 dan jumpa. Alhamdulillah..

Aku pasang balik dan dah kembali ok.

Tapi, yang menjadi isu nya sekarang, aku rasa agak tidak selesa la dengan keadaan ini. Bila2 masa boleh tercabut dan jatuh.

Patut kah aku tukar baru ?

AKU & CHERATING

Last weekend aku follow wife aku ke kursus bina semangat ofis dia di The Legend, Cherating. Memandangkan diorang ada meeting on jumaat, 'terpaksa-rela' lah aku minta cuti pada hari tersebut. Kami satu family bergerak pagi2 jumaat tu naik kereta hitam yang telah diservis/'overhaul' ekon nya beberapa hari sebelum tu yang menelan belanja RM1,700!

Dengan kefahaman kesibukan kursus bina semangat yang biasanya jadual padat daripada pagi sampai ke malam tu, tugasan aku untuk trip ni ala2 'drebar-cum-baby sitter' lah untuk anak aku yang sorang tu.

Konon2nya nak bertolak lepas subuh a.k.a 6:30am untuk elak jammed sebab orang keje pagi tu, tapi banyak sangat 'isu' nya pagi2 buta tu.. tak dapat la. Sudahnya bertolak jam 8:30am. Ikut LPT.

Konon2nya lagi nak berhenti sarapan kat BHP lepas tol Gombak (ada restoran nasi kandar, Tuah cafe dan Dunkin' donut) tapi berborak2 punya pasal terus terlepas. Sudahnya, sarapan di Genting Sempah je la - di McDonald. Macam omputih la pulak.

Perjalanan ambil masa lebih kurang 5 jam menggunakan had laju persekutuan dan standard aku kalau memandu jauh yang sememangnya banyak henti2. Henti rehat.

Sepanjang perjalanan tu, dua kali terserempak dengan speed trap polis. Rasa2nya, takde la kena sebab aku memang make sure maintain had laju persekutuan je. Harap2 tak la. Kalau kena, mau nya RM300. Lepas diskaun RM150. Dan, kalau bayar masa promosi bayar saman RM 75. Daripada bayar saman, lebih baik duit tu buat makan.. kenyang gak perut.

Sampai hotel lebih kurang 1:15pm, terus check-in. Memandangkan aku musafir, takde la aku gi sembahyang jumaat hari tu. Buat Jama' Qasar je.

Bilik hotel besar dan sangat selesa. Mahal gamaknya. Katilnya, king size. So, tak le sempit sangat kalau tido bertiga. Aku intai, kolam renang nya besar. Tak jauh daripada situ, ada pantai dengan bunyi ombak yang menderu2 menghempas ke pantai.

Kami settle down dan kemas barang2 yang berkenaan. Rehat2. Penat

Jam 2:15pm, wife aku dapat tau yang meeting postponed ke 3:30pm. Ada masa la untuk gi cari makan kat Kemaman. Makan sata.

"Sata = Makanan tradisi yang berasal dari negeri Terengganu yang mengandungi ikan, kelapa, cili padi dan beberapa ingredient yang dibungkus didalam daun pisang dalam bentuk tiga segi serta dibakar di atas bara api yang menggunakan arang."

Perjalanan lebih kurang 15 minit.

Sata kat kemaman ni memang the best in the world la. Pendek kata memang kat mana2 tak leh challenge. Aku belum jumpa lagi yang boleh lawan. Sata yang jual kat pasar malam kat area rumah aku tu memang jauh panggang dari api kalau nak dibandingkan dengan sata kat kemaman ni. Di samping tu, kami juga try otok2 (otak2), pulut panggang (intinya ikan semata2) & keropok lekor. Anak aku, makan meehun sup tulang. Meehun memang feveret dia sebab kat school asyik melantak meehun je gamaknya.

Lepas makan, kami bertolak balik ke Hotel. A bit rushing sebab mengejar masa. It was almost 3:30pm.

Sampai2 je, wife aku terus siap2 dan gi meeting. Tinggal lah aku kat bilik untuk mem'baby-sitter' anak aku..

Jalan jauh ni.. seronok tapi penat

Dok hotel free.. best tapi, makan kena cari kat luar. Makanan ala carte hotel mahal!

25 Julai 2010

SPEK MATA SEBAGAI SENJATA

Rujukan : Satu adegan dalam cerita The GodFather III IMDb


Di akhir cerita, ada seorang mafia yang menjadi pengikut kepada Family Mafia Corleone ditugaskan untuk membunuh salah seorang Bos pesaing mereka. Bos mafia pesaing ni dikawal ketat oleh pengawal2 nya. Sesiapa yang nak berjumpa dengan beliau dikehendaki melucutkan senjata atau barangan yang boleh dijadikan senjata diluar bilik pertemuan.

Setelah melalui tapisan yang ketat, mafia tu pun dapat masuk dan berjumpa dengan Bos mafia pesaing tersebut. Mafia tu berborak2 dengan Bos mafia pesaing tu dan mengatakan yang dia ada membawa pesan daripada bosnya iaitu Bos Mafia Corleone.

Bila dia disuruh sampaikan pesanan tersebut, mafia tu kata ianya terlalu rahsia dan perlu di bisikkan ke telinga Bos mafia pesaing tu. Setelah mendapat isyarat daripada pengawal2nya yang mafia tu 'clean', Bos mafia pesaing pun berikan kebenaran untuk mafia tu bisikkan pesanan tersebut.

Mafia tu bergerak dan berpura2 untuk berbisik. Tiba2..

Dengan pantas mafia tu ambil spek mata Bos mafia pesaing yang berbingkai ala2 stail 70an tu dan di tikam kan dengan kuat ke leher Bos mafia pesaing tersebut. Darah memancut2 keluar dan Bos mafia pesaing tu mati akibat kehilangan darah yang banyak (sebab dia dah tua sangat). Manakala mafia tu pula mati di tembak oleh pengawal2 Bos mafia pesaing tu..

***

Kalau dah jahat tu, semua benda boleh dijadikan senjata.

Moral story nya :

Jangan ambil mudah dengan benda2 di sekeliling kita. Bila sudah terdesak, semuanya boleh dijadikan senjata.

Hati2..

24 Julai 2010

AB TAUFAN

Beberapa hari lepas aku ada nengok satu cerita drama kat TV3 - Saham Neraka. Ceritanya mengisahkan pasal skim cepat kaya dinamakan AB Taufan yang dok ambil duit daripada orang ramai yang dipanggil downline. Dan, duit yang diambil tu di convert menjadi 'points' serta boleh dimonitor melalui website AB Taufan - logonya siap ada gambar animated taufan sedang berputar-putar lagi. Dengan men 'deposit' kan duit dan tanpa buat apa2 - pulangannya, memang lumayan.

Ada dua keluarga yang berjiran, lakonan erma fatima/ahmad tarmimi & hamidah wahab/jalaludin hassan yang terjebak kedalam skim AB Taufan ni. click sini untuk sikit sinopsisnya.

***

Bila aku tengok drama tu, aku jadi senyum sendiri. Macam pernah kena je.. tapi, dimana ya ?

Dulu, aku dan kawan2 sekerja pernah gila dengan benda2 'internet investment scheme' ni. Hari2 semangat je gi kerja sebab nak bincang dan update atau completekan clicking untuk 'internet investment scheme'. Waktu lunch kami dipenuhi dengan cerita2 pasal tu aje. Sentiasa ada yang jumpa scheme2 baru dan mula la nak mencari downline.

Dalam otak masa tu tak de fikir lain dah, duit, duit, duit, downline, duit, duit, investment, duit, duit, duit. Semua topik berkisar sekitar 'internet investment scheme'.

Almost satu bulan kami di buai dengan mimpi nak kaya. Yang membuatkan masing2 makin galak tu sebab sudah ada kawan2 yang dapat pulangan seperti yang dijanjikan. Lebat!

Ada yang sanggup jual unit trust semata2 untuk 'melabur' dalam scheme2 yang berkenaan. Tak kurang juga ada yang 'mengorbankan' balance kad kredit semaksima mungkin untuk tujuan sama. Aku pulak pilih guna cash. Apa aku buat, aku 'beli' credit daripada kawan2 yang memang dah ada melambak 'credit' dalam 'akaun internet' diorang untuk di transfer kepada 'akaun internet' aku. Dan, dari situ aku 'melabur' la dalam scheme2 yang ada.

Lepas satu, satu scheme aku join. Kawan2 lain pun sama. Memang heavy la masa tu. Tak de benda lain yang dicari kat internet melainkan scheme2 'pelaburan' ni. Ada HYIP (High Yield Investment Program), Click-and-get-paid, 12dp dan macam2 lagi. Memang kelabu mata.

Tiba-tiba, 'program' yang paling dipercayai dan paling ramai yang join dengan 'investment' yang besar - jadi problem. Semua jadi gelabah. Website mula tak boleh nak masuk. Berdasarkan berita2 yang dirisik, 'Owner' di tangkap dan dalam siasatan. Semua 'akaun' dibekukan. Tak boleh bawa keluar, dan tak boleh bawa masuk. Agak sadis bila ada antara kami yang baru je join the day before. Sadis.

Masa tu memang down habis la. Semua muka sugul je. Topik makan tengahari dah tak semeriah dulu. Daripada cerita sedih pasal 'investment' dah kantoi, lama2 bertukar menjadi bahan lawak jenaka sesama kami. Sama2 gelak besar bila cerita balik kes2 yang dah jadi. Lawak tapi sedih.

Sebulan. Dua bulan. Tiga bulan. Lama2 semua putus harapan dan keadaan balik kembali normal. Borak2 pasal 'internet investment scheme' dah tak ada lagi. Diganti dengan cerita2 mengutuk bos dan kawan2 yang tak sehaluan.

Tak lama lepas tu, semua nya terus dilupakan. Nak jadi Investor konon.. Cheh!

Moral of the story :

1) Jangan percaya skim2 cepat kaya tak kira dalam internet atau di luar internet - Pembohong!

2) Jangan percaya kalau sesuatu skim tu ada guna sistem upline/downline dan tak memerlukan kita buat apa2 selain daripada mencari orang untuk join - Pembohong!

3) Yang kaya - Owner skim dan geng2 sepenipuan nya!

So, hati2 la..

Aku pun dah insaf. Baik aku masuk ASB lagi baik..

23 Julai 2010

LADANG ANGGUR DI SIK, KEDAH

Wah! mengancam sih..

Best nya, kat Malaysia pun dah boleh tanam anggur.

Aku terbaca 2 hari lepas kat Bernama pasal satu ladang anggur di Sik, Kedah - Beris Lake Vineyard. click sini & sini

Dan, ladang tu boleh di lawat secara percuma.

Cerita pasal Sik ni, teringat aku masa hantar adik lelaki aku gi belajar di sebuah institut kemahiran kat sana. Pergh.. tobat jauh. Memandangkan registeration nya pagi, kitorang terpaksa bertolak the day before dan bermalam di sebuah hotel di Sg Petani. Sik tu pekan kecil je, dan aku dah cuba cari hotel2 sekitar Sik dalam internet. Tak jumpa.

Kalau ikut PLUS highway, keluar kat exit Gurun la senang. Jalan terus je, no belok2. Dan, institut tu agak ke dalam kampung sikit. Kalau tak tanya2 orang susah gak nak cari sebenarnya.

Anyway, itu cerita beberapa tahun dulu. Adik aku pun dah abis belajar dan dah keje sekarang.

Macam menarik nak gi melawat ladang anggur ni, tapi memikirkan tahap kejauhan nak menyampaikan ke Sik tu.. mungkin takde chance la jawabnya.

Best gak kalau dapat gi sebenarnya.. saja2..




JAM TANGAN CASIO

Agak lama jugalah tangan aku ni tak ber jam. Semenjak jam casio aku tu terputus talinya (tali besi) gara2 pin talinya tertanggal dan jatuh hilang entah kemana. Kalau tak salah berbulan2 juga la. Alternatively, aku gunakan jam yang ada pada henfon untuk tengok masa. Amatlah tidak 'professional'nya.

Bila nak tengok jam je aku akan buka la henfon aku dan nengok. "Ahh.. baru kol satu". "Ahh.. baru kol satu setengah". Natijah daripada itu, aku ni nampak macam sangat busy la sebab asyik2 nak menengok kat henfon je. Konon2nya banyak sangatlah sms yang aku terima tu gamak eh.

Tak larat dengan lakonan menengok jam dekat henfon, aku pun mula la cari balik jam casio aku yang entah kemana aku terebankan (tereban = buang/campak ; e bunyi seperti e dalam perkataan perang bermaksud warna, bukan war). Aku simpan dalam beg kerja aku yang hari2 aku bawa kehulu kehilir.

Walaupun macam tu, aku masih tetap tak repair2 lagi jam casio aku tu. Ntah apa pasal aku pun tak pasti. Seronok benar agaknya menengok jam kat dalam henfon aku tu.

Hari berganti hari, bulan berganti bulan. Sampaikan henfon aku pun dah berganti juga. Tapi, jam casio aku tu masih lagi tak di repair2 juga. Susah benar agaknya nak cari kedai jam.

Sampai la satu masa dalam 2 minggu lepas, aku pun akhirnya menanam azam untuk repair jam tu. Aku cari kedai di sekitar KL yang boleh repair tali yang terputus tu.

Sampai satu kedai, "Hallo, u boleh repair jam ni tak?", aku tanya kat tokey kedai tu. Dia belek2 jam tu dan kata, "Boleh. Duduk dulu", dia ambil jam dan terus mencari2 spare pin yang tercabut untuk diganti. Aku pusing2 kedai dia dan nampak satu jam yang aku berkenan.. Titan - RM 469. Bukan shape bulat macam jam2 aku sebelum ni. Menarik.

5 minit, "Ok. siap", tokey tu kata kat aku. "Berapa?", aku tanya. "2 ringgit saja", katanya. Aku senyum dan hulur 2 ringgit. Terus aku berlalu. Finally.

Apa istimewanya jam casio aku tu ? Jam itu hadiah harijadi aku yang wife aku hadiah kan.

Moral of the story :

1) Jangan lah malas sangat nak repair jam

2) Jangan buat kerja bertangguh2

3) Henfon gunanya untuk bercakap bukan nya untuk tengok jam

4) Bukannya mahal pun, 2 ringgit je. Itu pun liat nak repair

Aku senyum sendiri dengan entry yang aku tulis ni..

22 Julai 2010

AMAH JUTAWAN SEGERA

Best nya.. Amah jutawan segera. baca sini

Buat baik dibalas baik.. buat jahat jangan sekali.

Amat mengagumkan macamana seseorang tu boleh appreciate jasa baik orang lain biarpun hanya sebagai seorang amah (pembantu rumah).

Kat Malaysia ni, tak pernah la pulak masuk paper cerita2 macam ni. I wonder if there is any..?

Anyway, moral value nya :

1) Buat la baik, mungkin ada ganjarannya. Kalau tak di dunia, diakhirat nanti pasti

2) Kerja kena ikhlas. Baru orang akan appreciate

Dah.. dah.. aku patut buat kerja sekarang!

ISO 9001:2008

Last week aku dapat peluang untuk gi ke kursus Lead Auditor for ISO 9001:2008. Kursus selama 5 hari. Dan, memang aku sendiri yang gatal2 nak gi kursus ni. Saja.

Kursus dianjurkan oleh external consultant dan di buat di hotel. Hotel Puteri Park ni terletak di kawasan yang sangat famous iaitu Lorong Haji Taib. Kalau dengar aje nama jalan tu, tentu dah terbayang macamana area tu. Tapi, itu dulu. Sekarang mungkin dah kurang walaupun masih nampak lagi yang berkeliaran di sekitar lorong2

Apa itu ISO 9001:2008 ?

Ianya adalah International Organisation of Standardisation yang merupakan satu sistem yang digunapakai oleh kampeni2 untuk memastikan semua kerja2 planning, operation and control terlaksana dengan sistematik. Cuma, pada zahirnya benda ni sebenar eh macam satu bebanan keje tambahan la disamping keje hakiki yang kita dok tanggung di pejabat. Salah konsep tu. Banyak orang yang salah faham tentang ISO ni. Maklum la, tak kenal maka tak cinta

Objective ISO Audit ?

1) To check the extent of conformity to ISO standard
2) To check on the effectiveness of implementation in order to achieve organisation's goal
3) To provide room for improvement
4) To comply with statutory and regulatory requirements

Dalam kursus ada la 7 orang peserta termasuk aku. Sorang Chinese, sorang Indonesian dan lain2 semuanya Melayu yang kerja dengan GLC (berlainan dengan tempat keje aku). Aku rasa agak stress dan tension sebab kursus tu ada exams pada hari terakhirnya. Dan, tetiap hari akan ada kerja rumah yang kena buat dan esok nya kena kongsikan jawapan. Cheh! ingatkan gi kursus boleh la relax2 je. Hampeh

Struktur exams ISO ?

1) Passing marks 70. Pemarkahan terbahagi kepada dua bahagian (i) Role play - 20% (ii) Written exams - 80%

2) Ada 4 sections semuanya. Setiap section ada passing marks tersendiri. Contoh : section 1 - objective ada 10 soalan. Kena dapat minima 4 markah baru lulus. Kalau section 2,3,4 markah penuh tapi section 1 dapat 3 markah = tidak lulus ye..

3) Section 1 = 10 soalan objective. Section 2 = 4 soalan subjective (audit clause knowledge). Section 3 = 2 soalan subjective (audit preparation). Section 4 = 3 soalan subjective (audit situation)

4) Masa diberikan : International standard = 2 jam. Malaysian standard = 2 1/2 jam. Extra 1/2 jam untuk orang2 Malaysia. Bagi chance la tu

5) Open book. Cuma nota2 yang diberi & ditulis semasa kelas je boleh bawa masuk tempat periksa

Kelebihan lulus exams ISO 9001:2008 ?

1) Boleh certified sebagai Certified Auditor (3rd party). Dengan syarat, kena register dengan IRCA (international body) dengan membayar 50 pound sterling = RM300. Serta, practice as Auditor sebanyak 40 jam per year

2) Boleh gi Audit sistem kualiti syarikat2 yang nak ambil certificate ISO. Boleh jumpa kampeni CEO woo..

3) Bayaran mengikut level. New Auditor = RM600-800. Junior Auditor = RM800-1000. Senior Auditor = RM1000-1200. Principle Auditor = RM1200-1400. Semua bayaran adalah per day per Auditor. Contoh Senior Auditor rate RM1000/day. Kalau Audit untuk 5 days.. you do the maths. Lumayan kan ?

Oleh itu, jom lah kita sokong pelaksanaan ISO di tempat keje kita..

21 Julai 2010

FUTSAL DALAM KERETA

Kononnya aku malam tadi nak gi main futsal kat Sports Barn, PJ. Game antara unit kitorang lawan unit musuh (hehe.. unit satu lagi). Kalau menang bolehlah berlagak selama setahun!

Game jam 7pm. Aku bertolak jam 6pm dari rumah ikut LDP. Hari pulak hujan renyai2. Tak lebat pun. Tapi, faham2 je la KL ni.. kalau hujan jawabnya jammed panjang berjela. Keluar tol pertama dah memang jammed. Pergerakan slow je. Aku tengok jam, "Ahh.. ok lagi. Banyak masa lagi ni", ayat aku nak sedapkan hati. Sampai tol kedua, jammed giler!

Aku queue entah betul ke idak barisannya nak bayar tol guna touch-n-go. Kereta berlapis2. Nak masuk satu lorong, tapi barisannya 5. Memang parah la. Aku sabar lagi. Nasib baik kereta merah aku tu ekon dah ok dan radio boleh function. Layan lagu la. 5 minit, 10 minit.. tak bergerak juga. Relax lagi.

Dalam dok aku relax2 dan layan radio, tiba2 aku terpandang temperature gauge yang dah lebih separuh dan menuju ke kawasan merah (high temp area). "Argh.. sudah. Masak aku ni", aku mula nak panik. Aku jenguk barisan depan aku, kereta BMW 7-series tu tak bergerak2 pun. Aku tambah panik. Aku tutup ekon, radio dan buka tingkap. Konon2nya nak kurangkan penggunaan kuasa. Panik

Aku makin lama makin panik. Kereta depan jalan sikit2 je. Ada la dalam 30 meter nak sampai ke tol. Bayangkan lah 5 barisan converge menjadi 1 barisan.. memang chaos!

Temperature gauge kereta aku tambah naik, aku tambah panik. Aku dah mula fikir nak pasang lampu hazard, berhenti tengah2 jammed, buka bonet dan tambah air jam2 tu juga. Aku buka pintu dan bonet belakang - ambil air spare yang aku memang sentiasa pastikan full. "Nak isi ke idak ?", aku masih berteka-teki. "Takpe, tunggu lepas tol", aku cuba tenangkan hati. Kereta mula berebut2 nak masuk barisan yang menuju ke tol. Masing2 memang selfish la.. asal ada chance terus cilok masuk. Aku maju ke depan, sama2 berebut2 nak masuk lorong.

Sampai masuk lorong, aku mula berkira2 lagi. "Nak berenti isi air before tol ke atau lepas tol ?", aku masih berkira2 lagi. Aku takut, kalau aku berenti akan tambahkan kesesakan. Faham2 je la tabiat orang Malaysia ni yang terlebih prihatin bila ada kereta rosak berhenti. "OK. Lepas tol la", aku gagahkan hati dan menconggak strategi aku. Harap2 kereta tak overheat tengah2 jalan. Haru.

Tol.. lepas. Aku mula himpit ke tepi. Asal boleh cilok, aku terus cilok. Banyak kali juga la sebabnya aku memang betul2 kat tengah2 crowd. Cilok lagi, dan lagi, dan lagi sampai la aku kat kiri sekali. Aku mula usher2 jalan keluar daripada highway yang masih sesak panjang giler jammednya tu. "Tak boleh jadi. Kalau aku teruskan, memang sangkut la. Kalau overheat, lagi haru", aku mula cari jalan keluar. Jumpa simpang, aku terus belok dan keluar daripada jammed tu.

Aku cari area yang clear tepi jalan dan terus berenti. Bagi hazard light, buka bonet dan terus check air dalam tank. Kering. Patutla. Aku tuang air daripada tong spare air yang aku bawa tu. Ambil towel, buka sikit penutup radiator. Memancut2 air. Aku dah agak. Biarkan cool sikit, aku buka habis dan tuang sikit2 baki air spare dalam radiator. Memancut2. Tuang lagi, sampai tak memancut dah. Aku biar enjin cool down sikit

Beberapa minit lepas tu, aku tutup semua (bonet, hazard light) dan starts enjin. Alhamdulillah, temperature gauge dah turun balik ke below half. Lega

Aku decide untuk cancelled je hasrat aku main futsal dan terus balik ke rumah. On the way balik, aku singgah McD sebelah tol (arah balik ke rumah aku) untuk cool down kan enjin kereta dan juga hati aku yang agak tidak tenteram.

Apa akan jadi kalau kereta overheat ?

1) Kereta akan jammed - tak leh gerak

2) Berkemungkinan piston atau injap2 boleh bengkok. Pendek kata enjin jahanam!

Apa jadi kemudiannya ?

1) Kereta kena di overhaul dan mungkin cost ribu2an ringgit depends on model and the extent of the damages

Moral of the story :

1) Bila bawa kereta tu, rajin2 la jeling ke temperature gauge. Berhenti sebelum jarum sampai ke kawasan MERAH

2) Sentiasa pastikan :
  • bertenang dan rancang strategi tindakan
  • ada air spare dalam botol yang mencukupi (botol 2L mineral water tu tak cukup)
  • ada towel untuk buat lapik atau alas tangan bila nak pegang benda2 panas

Sudahnya, aku just enjoy my Big Mac set dan bersyukur yang kereta tak overheat..

AKU MIGRAIN ?

Dah empat (4) hari aku sakit kepala sejak sabtu ntah apa pasal tah. Sabtu, aku buat tak tau je. Ahad, aku telan panadol biasa 2 biji pagi dan 2 biji petang - takde effect pun. Isnin, aku telan panadol active fast 2 biji pagi dan 2 biji petang. Lepas telan 2 biji pagi, rasa lega sikit. Selang 4 jam, sakit kepala datang balik, aku telan lagi 2 biji petang nya. Lega.

Malam datang balik membawak sampai ke pagi. Selasa, aku gi klinik kat ofis ni. Doktor check tekanan darah. 110/70, normal katanya. Lega. Maknanya bukan high blood. Doktor suspect migrain. Aku kata tak pernah kena migrain pun. Doktor tanya ada rasa nak muntah2 ? Aku tak rasa pun. Doktor cuma suspect je. Tapi, aku tak caya.

Wikipedia kata :

"Migraine is a neurological syndrome characterized by altered bodily perceptions, severe headaches, and nausea. Physiologically, the migraine headache is a neurological condition more common to women than to men"


Akibatnya, sebeban ubat aku kena makan. Semuanya pil dan besar2 belaka. Aduh.. Kalau aku total kan, sekali hadap ada 5 pil semuanya. Ada satu tu rasa pahit semacam je. Yang lagi buat rasa perasaan terbuku di hati aku ni.. NO MC !

Tambah majerin la otak aku nih..

20 Julai 2010

JOE COLE JOINS LIVERPOOL FC

WOW! Joe Cole is actually signing for Liverpool FC. click here

Aku memang suka pada Joe Cole ni. Dia punya movement is silky. Dan, can be a match winner. Hopefully, LFC tak jual Torres dan Gerrard. Baru team ada ummpph.. Good job Hodgson.

Aku terbaca berita pasal Joe Cole akan join LFC depending on the medical check up. Dan, gajinya (seperti dilaporkan).. 90,000 pound sterling per week! Whoaaaa!!! sama dengan gaji aku selama 10 tahun! GILER!

Alangkah indahnya kalau aku dilahirkan di UK dan aku terrer main bola sepak macam Joe Cole ni. Tak payah nak buat benda lain. Hari2 main bola je keje aku. Pastu, dapat gaji seminggu boleh beli Ferrari. Minggu depan punya gaji boleh beli Lamborghini. Minggu satu lagi boleh beli 3 biji Honda CRV. Mak aihh.. heaven nya..

Kalau lah aku..

Apa yang aku nak buat dengan gaji 90,000 pound sterling seminggu (= RM 500K) :

1) Beli rumah banglo - untuk berlagak kaya

2) Beli BMW 5-series - untuk berlagak kaya

3) Beli Toyota Estima - untuk jalan2 balik kampung

4) Beli Honda CRV - untuk buat pergi beli ikan kat pasar

5) Beli IPhone 4 & Blackberry - untuk adik beradik dan family. Boleh pilih la nak yang mana satu

6) Hari2 makan kat restoran & hotel

7) Beli jam Tag Hauer yang harganya RM 15,000

8) Beli cincin berlian macam Siti untuk wife aku - RM25,000

9) Macam2 lagi la

Itu baru bulan pertama. Macamana dengan bulan kedua, ketiga sampai 4 tahun.. hahaha (gelak orang jahat)

Pendek kata semua benda aku beli je.. CASH !

Wah! alangkah heavennya..

***

Apakan daya, aku lahir kat Malaysia. Kerja pulak dengan syarikat GLC. Kaki bangku pulak tu..

Tapi, aku bahagia.. itu yang lebih penting!

'NURUL GERSANG'

Wah! dekat internet sekarang ni macam2 hal betul la. Terutamanya kat laman web social. Aku baca berita ni kat dalam Berita Harian pagi tadi dan agak terkejut dengan ke 'daring' an Nurul Gersang ni dalam memerangkap orang dan menipu duit orang.

Takde keje lain ke ? gi la cari kerja yang proper!

Petikan berita :

KEPALA BATAS: Seorang gadis yang menamakan dirinya ‘Nurul Gersang’, dikesan menggunakan Facebook bagi menawarkan diri untuk menjadi teman tidur sebagai helah untuk menjerat mangsa.

Gadis berusia 20-an itu memuatkan nombor telefon dalam laman sosial terbabit serta mempamerkan gambar seksi bagi menawan mangsa.
baca sini

Yang aku pelik tu, ada juga orang yang nak try. Bila dah kena tipu, tau pulak nak marah.. hish. Yang si Nurul Gersang tu, berani benar la pulak. Silap2 hari bulan kena dengan mamat psiko baru padan dengan muka dia. Mau nya tak cukup tanah nak lari.

Apa nak jadi la..

TWILIGHT SAGA - ECLIPSE MOVIE

Review berkenaan movie Twilight Saga - Eclipse.

Dah lebih seminggu aku gi nengok cerita ni, tapi baru ni boleh nak buat review (konon2nya). So, my review :

1) Banyak adegan cinta tiga segi antara Bella, Edward dan Jacob. Sehinggakan babak2 yang berkenaan tu dah jadi macam lawak pulak sebab penonton kat panggung malam tu asyik dok bersorak dan gelak2. Diorang seronok nengok gelagat Edward & Jacob yang saling cuba buat salah sorang jeles. Tak faham aku

2) Adegan pertempuran yang aku tunggu2 rupa-rupanya sikit je. Itupun kat hujung cerita. Not much to enjoy. Pengarah patutnya banyakkan sikit bab-bab superpower superhero ni baru la thrill. Tapi, aku patut dah expect dah perkara ni sebab ini sebenarnya kisah cinta. Bukan action movie. Sedikit kecewa

3) Watak-watak lain dalam movie tidak menonjol. Banyak story pasal Bella, Edward dan Jacob je. Contohnya, watak Alice dan Sam yang macam tempelan aje. Juga, watak Jasper yang sepatutnya agak besar sebab dia jadi perancang strategy untuk tackle serangan newborn.

4) Scene The Cullens kejar Victoria dalam hutan dan kemudian sampai ke sempadan teritori Quilletes Wolf tu aku suka. Thrill dan mendebarkan. CGI Wolf nampak real macam betul2 je. Cuma pergerakkan The Cullens (vampire) yang tak berapa real.

5) Overall, aku bagi 4 bintang la. Kalau banyak action sure aku bagi 5 bintang

***

Ini pula, komen untuk penonton di pawagam :

1) Aku gi tengok satu family, so, anak aku memang la buat hal je sepanjang movie tu. Dia tak minat. Macamana nak minat, ini bukan cerita kartun! So, terpaksalah layan kerenah dia yang buat macam2 hal sepanjang movie. Tanya soalan la, nak main kat tangga la, nak gi keluar la, ajak balik la.. macam2 la

2) Ada couple yang dok kat sebelah aku, yang aku agak2 tak baca buku atau tengok movie sebelum ni terutamanya mamat tu. Mana idak nya, dalam gelap2 tu terang2an aku boleh dengar yang si minah tu dok story2 kat mamat tu. Dan, mamat tu pulak macam tak interested je nak dengar. Ini mesti kes minah tu nak tengok dan paksa mamat tu nengok sekali. Tak pasal2 aku pulak yang kena dengar apa yang minah tu dok story. Terbakar je jiwa aku masa tu. Lama juga la adegan story2 tu berlaku sampai aku rasa macam nak sound je. Tapi, malas nak kecoh2. Aku diam je la

3) Ada satu group yang dok kat row depan sekali.. mungkin pakistani atau middle east punya group. Asyik2 dok bersorak la, gelak2 la, wooo la, tepuk tangan la. Hallo.. ini panggung wayang beb, bukannya rumah korang. Yang aku tak tahan tu, siap tepuk tangan sambil standing ovation lagi. Wah! ini dah over. Mengganggu ketenteraman awam betul la.

So, begitu lah cerita nya. Anyway, mungkin nak kena tengok sekali lagi. Aku nak cari download dia je kat internet.. hahaha.. atau beli je la cd nya nanti.

p/s : aku minat bab2 action2 dan supernatural power je. CGI dia ada ummppphh!

19 Julai 2010

MUNGKIN KITA INGAT..

"Mungkin lebih biru, langit mu di seberang situ.." itu bait2 lagu yang popular Mawi nyanyikan suatu masa dulu. Mungkin kita ingat benda yang kita kejar tu lebih baik daripada benda yang sudah kita miliki.

Ada pepatah melayu lama yang mengatakan, "Jangan sampai yang dikejar tak dapat, yang dikendong keciciran".

Hari ni aku dapat tahu satu berita yang kurang enak bila kawan aku yang sama-sama kerja dulu dan kemudian nya berpindah ke kampeni lain dengan nilai gaji yang berganda.. dah RESIGN! dan sedang mencari kerja baru.

Ape ke he ?

Alkisahnya, ada pergolakkan jiwa yang tidak serasi dengan pihak pengurusan di tempat baru dia yang mana melibatkan prisip kawan-kawan jadi lawan. Masa kawan aku tu join kampeni yang direkemen oleh kawan dia yang agak rapat tu, tidaklah dia tahu yang kampeni tu sebenarnya adalah milik kawan dia tu. Bila dah tau, dan ada konflik prinsip dalam etika kerja secara professional.. kawan aku tu ambil keputusan untuk tinggalkan kampeni tersebut. So, jadi lah dia pengganggur terhormat dalam sebulan yang lepas. Yang sadis nya, wife dia baru je bersalin anak ketiga. Nasib baik panel kampeni yang wife dia kerja (GLC yang sama dengan aku) tu tanggung. Kalau idak..?

Sekarang dia tengah giat mencari kerja dan alhamdulillah, dia dah pun dapat tawaran yang dalam pertimbangan. Kena reply by 5pm today!

Masa kami borak-borak tadi, dia betul-betul rasa menyesal resign daripada kampeni GLC ni dan join kampeni tu. Dan, ini jadi pengajaran pada aku dan mungkin kawan-kawan lain tentang pentingnya menghargai sumbangan dan jasa sebuah kampeni GLC macam yang aku tengah kerja ni!

Mungkin kita ingat.. pulau lain lebih indah berbanding dengan pulau yang telah berjasa kepada kita ni..

MIMPI NGERI

Malam tadi, aku betul-betul tersentak bila satu mimpi ngeri ni datang singgah. Perghh.. mohon2lah mimpi hanya mimpi. Sedih betul aku lepas tu. Tak nak sebut la mimpi apa. Tapi, sangat2lah tidak menyenangkan dan ianya melibatkan kematian!

Orang kata mimpi ini hanya mainan tido. So, aku takde la nak ambil port sangat dengan apa yang aku mimpikan malam tadi. Ntah kenapa aku boleh mimpi macam tu aku sendiri tak pasti.. Na'uzubillah!

14 Julai 2010

WORDS OF WISDOM

Today, I learned a new phrase..

IN GOD WE TRUST, IN HUMAN WE TRUST FACTS !

translated into (in Bahasa Melayu) :

KEPADA TUHAN KITA PERCAYA, KEPADA MANUSIA KITA PERCAYAKAN FAKTA !

this is certainly true as nowadays, there are many 'manipulator' out there whom always ready to take advantage on people. For example, the Gores & Menang scheme whom targeting the housewife and kampung people who easily put their trust in other people's words.

I believed our handphone numbers also being circulated around without our consent to these kind of people whom in turn make profit by 'manipulating' people's trust in them. And, that is why we always receiving anonymous calls from people whom offering services that we are not actually seek or interested in their services. click here & here.

That is why - In God we trust, In human we trust facts !

12 Julai 2010

SPAIN THE WORLD CUP CHAMPION !

It's FINAL. SPAIN is the WORLD CUP CHAMPION

The match was decided by Andres Iniesta's extra time goal on 116th minutes.

Congrats to Spain. This is their first world cup final and they had won it. Deservedly.

As I had tip in my previous entry, the man to watch for Spain is Andres Iniesta and my prediction was proven right as his goal decided the match.

Robben also has superb opportunity to score but the outstanding Iker Casillas has denied the Dutch the goal they are looking for.

With a plate of drummet, 2 cups with big chunk of ice cream and a big mug of black Hang Tuah coffee I was able to witness this historic achievement by the Spaniard from some 8533km from the actual venue.

Amazingly, Paul the Octopus got it right, yet again. What an achievement!

Today, the actual winner is the Football itself.

11 Julai 2010

THIS IS IT - WORLD CUP FINAL


It's World Cup Final tonight (2:30am Malaysia time). After 63 matches being played for the last 29 days, we are finally into the most important day of the tournament - THE FINAL.

The final two are HOLLAND vs SPAIN.Both countries are yet to won any world cup title before this and been regarded as the two most popular footballing nation that never had won the world cup. The closest was Holland in the 70's. Tonight is the night to make history. One set of the players will be making history and forever become the 'footballing immortal' while the other set will be left to rue on their miss chances.

Paul the Octopus, the best predictor of the world cup results with 6/6 (that is 100%) now, had 'hand' pick the Spaniard to win the world cup. click here. Paul the Octopus is actually a 'German' and all predictions involving Germany so far were amazingly correct. Including the semi final game that Germany lost to Spain in which Paul the Octopus was actually choose Spain!

(Paul the Octopus prediction, Wikipedia)

And, for football fan like me, tonight will end our long and hard night throughout the last 29 days juggling between live football telecast and a punch clock at work. I won't be supporting any team tonight but I am looking forward for a very good game indeed (I support Brasil, remember ? huhuhu).

My prediction - the game will be controlled by Spain by passing around the ball in midfield while the Dutch will be compact at the back and trying to hit the Spaniard on counter attack.

Man to watch for Spain would be Andres Iniesta who love to make the penetrating run with the ball from midfield and David Villa for his predatory instinct in front of goal.

Man to watch for Holland would be Arjen Robben who plays on the right of the midfield. A battle with Capdevila (Spain's left back) would determine the outcome of the game. Should the Spaniard able to contain Robben, they will be able to keep the Dutch quiet throughout the match. This is important for Spain. The other one would be Wesley Sneijder, join tournament top scorer along side David Villa. He will orchestrate the Dutch attacking play from the middle.

***

I had given a thought of joining the world cup party at Dataran Merdeka tonight and watch from the big screen there while eating out the durian fest being set up by the Ministry of Agriculture. It is All-you-can-eat-for-RM15 only. There will be other fruit as well like the rambutan, langsat and few others on offering. Unfortunately, tomorrow will be a working day and it just not right for me to be at Dataran tonight.

Instead I choose the comfort of my living room and enjoy it alone, pretending that I am at the Johanesburg with millions of football fan focusing only on the game. I had made my preparation by taking my long 'nap' almost the whole of today's afternoon. Also, with Ayamas Drummet (extra hot) & Wall's Ice Cream (vanilla with chocolate sauce). Definitely, there will also be a big mug of hot black Hang Tuah coffee to keep me awake.

Fingers cross. May the better team win!

09 Julai 2010

ECLIPSE SAGA

(Google)


Twilight saga - Eclipse sudah masuk panggung semalam. Pagi-pagi lagi dah booking untuk tayangan petang Jumaat. Woohooo.. malam ni tengok wayang..

p/s : Adik ipar bersalin semalam. Anak lelaki. Bertambahlah cucu En Rosni

07 Julai 2010

HOLLAND INTO WORLD CUP FINAL

Kawan-kawan mula kutuk-kutuk aku sebab Holland akhirnya secara rasmi layak ke Final, World Cup 2010. Mentang-mentang la Holland kalahkan Brasil hari tu.

Bengang je. Tapi, aku redho..

Cerita lanjut

05 Julai 2010

03 Julai 2010

BRASIL OUT OF THE WORLD CUP

(Soccernet.com)


It's really a time to 'berkabung' as Brasil were beaten 1 - 2 by Holland last night (huhuhu..). As I expected in my previous entry (click here), it is Robben who became the Brasil's tormentor. Michel Bastos was unable to contain Robben and almost being shown the 2nd yellow card before, the coach Dunga substituted him mid way through the 2nd half. Not long after that, Felipe Melo's aggression on Robben had left the referee with no other option other than giving him straight red and the marching order. It's a very disappointing night for him after also scored an own goal.

Related news here

Hats off to Holland and good luck in the semifinal (against Uruguay).

Note : By the look of things, Holland had a very good chance to go to the final.. and possibly win the World Cup for the first time..

02 Julai 2010

BRASIL

(Google)

During my schooling days, all I know about Brasil is that they had the best football team in the world and won the World Cup the most number of time. And, one of the city is Rio De Janeiro. That's it. Although I had been supporting Brasil football team since whenever it is (I can't really recalled), I don't even bother to know anything about the country itself except for those footballers coming from there. Pele, Zico, Socrates, Rai, Dunga, Romario, Bebeto, Rivaldo, Ronaldo bla.. bla.. bla.. up until the latest crops of young generation of Brasilian in the shape of Kaka, Robinho and co.

I'd been doing some google on Brasil and here are something, at a glance, about BRASIL (pronounce Bra'zil) :

Capital City : Brasília
Largest city : São PauloOfficial language(s) : Portuguese
Demonym : Brazilian
Independence from Portugal Declared : 7 September 1822
Area : 8,514,877 km2 (5th largest in the world after Russia, Canada, China & USA)
Population (2009 estimate) : 192,272,890[1] (5th largest after China, India, USA, Indonesia)
Currency : Real (R$) (BRL)
Drives : on the right
Internet TLD : .br
Calling code : +55
For more details on Independence, Politics, Geographic, Economy etc click here

Enough about the country.



(Google)

Brasil vs Holland - My preview

Tonight, Brasil will go against Holland for a place in this year World Cup semi final. The Dutch had a good tournament so far where they had won all their games. Personally, I don't find their wins been a convincing one so far. They rely too much on Robben to produce the kind of magic as the one he showed against the Slovakia in the quarterfinal match. Therefore, the Brasillian need to tie Robben movement and ensure that he will had a quiet game the whole of 90 minutes. That would be the job of the fullback, Maicon and Michel Bastos, as Robben normally operated from the flank - most of the time from the left side of the opposition. In this case, the job will be for Michel Bastos - although sometimes during the game Robben might switched side to the right (in this case it's Maicon's job).

Other threat to Brasil will be RVP (Robin Van Persie) who sometime could provide the magic that Robben does. He will be playing as a lone striker upfront. I believed, Lucio & Juan will be able to contain RVP throughout the match.

As for Brasil, I am hoping that Kaka, Robinho and Luis Fabiano could link up together and show the world their super-talented-skill to cut open the Dutch defence. It is a bit unfortunate to see Ramires suspended for accumulating 2 yellow cards. He would provide the lung-bursting-energy from the centre of the field to help the front 3 to cut open opposition defence. His energy will be missed.

Brasil always heavily dependent on their full back, Maicon & Michel Bastos, to push forward. However, in this game I believed the fullbacks need to be careful to not leaving to much gap at the back for the Dutch to
exploit especially with the present of Robben. That would be devastating.

With the credential of both team and the superstars across their squad, I am fully expect a very good, fluent and competitive game to be on show tonight. May the better team win and hopefully it would be BRASIL.

V.I.V.A B.R.A.S.I.L


Note : I would love to see Robben in the Liverpool FC rank..

HODGSON TO LIVERPOOL FC - IT'S OFFICIAL

(Liverpoolfc.tv)


I wrote something about this 2 days ago in which at that time it was clasified as a 'romours' not yet a 'news'. Well, it's official now that Hodgson indeed is coming to Anfield to take on the vacant job. click here

I certainly hope that he will be given some time at LFC by the board of director to show his worth. Instant success is not what I expected, but a prolong success would be nice.

So, hail to - ROY HODGSON - the new Liverpool FC manager

Some facts on him (info wikipedia) :

Personal Information

Full name : Roy Hodgson
Date of birth : 9 August 1947 (1947-08-09) (age 62)
Place of birth : Croydon, London, England

Club information

Current club : Liverpool (manager)

Senior playing career

Crystal Palace
Tonbridge
Gravesend & Northfleet
Maidstone United

Teams managed (Manager)

1976–1980 : Halmstad
1980–1982 : Bristol City
1983–1985 : Örebro
1985–1990 : Malmö FF
1990–1992 : Neuchâtel Xamax
1992–1995 : Switzerland
1995–1997 : Internazionale
1997–1998 : Blackburn Rovers
1999 : Internazionale
1999–2000 : Grasshopper
2000–2001 : Copenhagen
2001 : Udinese
2002–2004 : United Arab Emirates
2004–2005 : Viking
2006–2007 : Finland
2007–2010 : Fulham
2010– : Liverpool

YOU'LL NEVER WALK ALONE


Note : I need to write about something else though.. this is my 3rd LFC entry in as many days..


01 Julai 2010

LIVERPOOL FC - NEW MAIN CLUB SPONSOR

(Liverpoolfc.tv)


Today marked the ' Brand New Era' associated with the Liverpool FC. Welcome to :


'STANDARD CHARTERED'

click here & here


I like this one because it will allow me to BUY the Liverpool's shirt and WEAR it the way I like it. Not just being kept in the closet - to be honest I got many from those days.. possibly err.. 5 jerseys - The long sleeve white/green, The long sleeve yellow, The short sleeve cream, The short sleeve red with big collar & The short sleeve red with white full collar - all are the collection of the 90's. I don't buy any of the millennium's jersey due to the 'brand' that attached to it.. you know laa.. it's Carlsberg..

I really looking forward for the shirt to be on sale here in Malaysia and possibly buy one for myself.. very tempting proposition indeed. More importantly, this marked the new era of Liverpool with new manager and hopefully new responsible and footballing minded owner replacing the current one.

YOU'LL NEVER WALK ALONE


Note : Yeah! Finally..