31 Disember 2010

DALAM KENANGAN #2 - PERANG2 SENAPANG CERI

Wah! aku dah mula dah..

Siapa pernah main senapang ceri ? Inilah bahana nya kalau kecil2 cita2 nak jadi askar. Eh, setahu aku majority budak2 zaman dulu kalau cikgu tanya, "Apa cita2 awak ?"

"Jadi askar, cikgu", ramai2 jawab

OK. Kalau nak beli senapang kat kedai tentulah tak ada duit. Budak2 dok rumah setinggan bukannya anak2 orang kaya. Oleh itu, setiap barang mainan tu hendaklah datang daripada pemikiran yang kreatif supaya ianya menjadi lebih menarik dan adventurous!

Bahan2 untuk membuat senapang ceri ini ialah :

1) Creativity
2) Creativity
3) Dan, bahan2 di dalam gambar dibawah :




Semuanya boleh di dapatkan dengan tidak menggunakan sesen pun. Mungkin itu lah nilai survival.

Cara membuat nya :

Lukiskan bentuk senapang pada papan. Boleh lukis bentuk macamanapun tak kisah. Nak lukis.. M-16, AK-49, Senapang patah, Mesingun.. semua boleh. Kuncinya ialah.. laras launcher mesti lurus dan ada tempat untuk picu senapang.

Bila dah lukis, potong hati2 kerana kalau silap boleh merosakkan struktur senapang. Kalau tak jadi rupa senapang, tak rock la! Guna parang boleh, gergaji boleh.. ikut mana yang sesuai. Then, ikatkan getah pada hujung senapang termasuk getah launcher. Lebih tegang getah launcher tu, lebih laju lah peluru akan pergi nanti.. natijahnya, siapa yang kena lebih terasa sakitnya. Kemudian ikatkan picu di bontot senapang. SIAP!

Tugasan seterusnya, mencari peluru = ceri. Pokok ceri selalunya rimbun dan banyak dalam satu2 kawasan tanah lapang terbiar (bukan padang). Boleh juga gunakan buah "gatal" (aku tak tau namanya). Getahnya kalau kena memang gatal2 jadinya. So, ambil buah2 ceri yang hijau sebagai peluru. Yang merah, buat makan. Semasa memetik ceri, pastikan dipetik dengan tangkai nya sekali.. kalau tidak, macamana nak sepit kat picu nanti ?



OK, senapang dah siap. Peluru pun dah ready. Apa yang diperlukan ialah dua pasukan yang akan berperang antara satu sama lain. Pemilihan pasukan biasanya menggunakan teknik lat-talilat-laili-tam-plom atau ooo-som. Kawasan peperangan akan dipersetujui diantara dua pasukan yang berperang.. macam medan tempur lah kiranya.

Kubu atau tempat persembunyian terpulang kepada kreativiti masing2. Ada yang menyorok balik pokok, ada yang balik tembok atau di mana2 saja lah. 

Bila dah ready peperangan pun bermula!

Harus di ingat, buah ceri tu keras dan agak sakit rasanya kalau kena tempat2 yang sensitif seperti muka dan leher. So, semua askar2 kena pandai2lah sembunyi untuk mengelakkan di tembak kat bahagian2 sensitif tersebut.

Beberapa undang2 rimba juga diguna-pakai dalam peperangan. Contohnya, kalau terlalu dekat ie: 1 kaki daripada lawan.. tidak boleh tembak untuk mengelakkan kecederaan serius (kalau kena mata terutamanya). Juga, sesiapa yang ditawan, akan dirampas semua pelurunya.



Main perang2 memang seronok. Tapi, lebih "SERONOK" bila aku tembak muka Babuk dan lepas tu kena libas dengan getah paip kat dalam bilik air dengan 'cik Mori.. huhuhuhu.. Ya Ampun!!!

30 Disember 2010

TAG : SEGMEN JOM BERKENALAN

Aiseymen.. tak pernah aku buat benda2 tag macam gini. Selama ni aku setakat baca tag2 orang je.

OK, aku sahut cabaran ini.. hehe

Aku sebenarnya di tag oleh Syigim, namun tag ini sebenarnya berasal dari sini





apakah status anda :
  1. Berkahwin dengan seorang isteri dan ada seorang anak perempuan
  2. Anak sulung daripada 4 orang adik beradik (dua pasang)
ceritakan tentang diri anda
  1. asal : Lahir di HKL, membesar di Ampang. Emak orang Melaka, Ayah orang Selangor.. dan aku mengaku aku orang KL
  2. pekerjaan : Seorang pekerja di sebuah syarikat GLC di KL
  3. cita-cita : Arkitek. tapi, terpaksa dilupakan kerana tidak pandai melukis :-( 
  4. hobi : Bersukan. terutamanya bolasepak - penyokong tegar Liverpool FC (self proclaimed)
  5. 15 perkara anda mungkin nak tau
ceritakan tentang blog anda : Blog aku ni tempat untuk aku share idea, pandangan, pengalaman dan pemerhatian yang semuanya adalah daripada perspektif aku sendiri sebab hidup ini penuh dengan kejutan

apa pandangan anda tentang dunia blog? : Semua orang boleh menulis (err.. menaip) tanpa perlu minta permit atau kebenaran daripada sesiapa. Your words is your responsibility

nasihat anda kepada rakan-rakan yang baru nak buat blog : Tulis lah apa2 sahaja. Sebab pengalaman dan idea kita adalah berbeza2

nyatakan keunikan yang terdapat pada blog anda : Pengalaman aku cuma aku seorang sahaja yang lalui. Sebab itu, ianya unik

sampai bilakah anda akan menulis blog dan impian anda dalam dunia blog : Aku nak buat buku kehidupan aku suatu hari nanti. Semua tulisan2 aku di dalam blog ini akan aku kumpulkan dan jadikan satu bahan bacaan yang aku akan gelakkan/tangiskan sambil duduk di kerusi malas dengan secawan kopi panas suatu hari nanti yang masih jauh daripada hari ini

akhir sekali, kena tag org yang anda nak kenal sangat :
Tak tau sempat atau tidak. Sebab segmen ini (berdasarkan syarat2nya disini ) ber-tarikh tutup pada 03 January 2011. Aku tag beberapa blogger yang pernah tinggalkan komen di dalam blog aku ini. Kalau berkesempatan, boleh la buat :

1) Khairi
2) Hanisazla
3) GC
4) Citarasa rinduan
5) Nurkaloi


OK. Siap!

SYABAS MALAYSIA !!

Tahniah kepada skuad Harimau Malaya yang berjaya menumbangkan "Timnas Garuda" malam tadi untuk menjulang Piala AFF Suzuki buat pertama kali nya.

Yang lebih seronok nya, PM telah umumkan hari Jumaat @ 31/12/2010 sebagai cuti umum.. YEAHOO!!!

Rata2 tajuk berita muka depan dan belakang akhbar2 hari ini berkisar tentang kejayaan Malaysia menjadi juara Piala AFF Suzuki. Termasuk juga media2 online yang kebanyakkan nya mengulas tentang kejayaan Malaysia dalam kejohanan tersebut.

Apa yang menarik pada aku ialah banyak blog pada hari ini men-dedikas-kan entry atas kejayaan skuad Harimau Malaya tersebut. Tak kira lah tuan punya blog itu lelaki atau perempuan ke.. Tiba2 aku terasa macam ramai pulak yang secara tidak langsung menjadi "pakar" pengulas sukan bola sepak tanah air!

Kebanyakkan nya memuji kehebatan dan kecekapan Khairul Fahmi, penjaga gol Malaysia. Aku tak pasti samada pujian itu sebab kecekapan beliau atau sebab ke-hensem-an beliau :-)

Personally, aku suka aksi Mohd Muslim (pertahanan tengah), Mohd Fadzli Shas (pertahanan tengah), Kunalan (midfield kanan/kiri) & Amar Rohidan (defensive midfield). Kerja keras dan ketajaman mengawal ruang mereka telah menafikan peluang2 terbuka kepada skuad lawan - terutamanya, Amar Rohidan. Jelas sekali bila Amar dikeluarkan, Malaysia dibolosi dengan 2 gol oleh pihak lawan. He is the true unsung hero for the Harimau Malaya!

Walaubagaimanapun, semangat bermain sebagai satu pasukan, bekerja keras untuk satu sama lain dan mental strength telah memungkinkan rakyat Malaysia sekali lagi berbangga untuk mengatakan yang..

MALAYSIA BOLEH !!

MALAYSIA IS THE CHAMPION !!

SYABAS SKUAD HARIMAU MALAYA!

"SAYA NAK BIG MAC YANG SAIZ BESAR.."

Bila berjalan2 ke shopping complex dan jam di tangan pula dah menunjukkan sekitar masa makan tengahari, cik puan kpp selalu nya akan ajak gi makan kat McD. Alasannya, sebab "ini time murah"..

Macam biasa, aku akan beratur untuk order. Orang memang ramai.. almaklum lah semua nya tak nak lepaskan "time murah" untuk menikmati value meal McD sebagai makanan tengahari.

"Nak makan apa ?", aku tanya cik puan kpp
"Yang nak makan apa ?"

Hekeleh. Aku tanya dia, dia tanya aku balik, "ingat nak makan prosperity burger la", aku berikan jawapan

"OK lah.. dua"

"Nurin hana ?", aku tanya lagi
"Macam biasa la.. bubur", jawab cik puan kpp

"OK"

McD sekarang ni guna sistem - sebelah beratur untuk diambil order dan yang sebelah lagi menunggu untuk ambil set makanan yang dah di order. Nak di jadikan cerita, kat sebelah aku ada seorang wanita (pangkat makcik2) tengah menunggu set makanan yang dia order tadi.

"Dik, saya punya nak BIG MAC yang saiz besar ye", kata nya. Tadinya, wanita tu dah order value meal BIG MAC yang saiz "large"

"Kak, burger semua sama", kata budak lelaki di sebalik kaunter tu

"Tadi saya order BIG MAC saiz large", wanita tu cuba menerangkan "saiz" order nya tadi

"Kak, burger besar tak ada.. yang besar cuma air dan fries sahaja"

"Tadi saya order large", kata nya lagi seolah2 tak puas hati. Mungkin dia ingat budak lelaki tu tak dengar agaknya.

Aku dah mula senyum2 dan mengerutkan dahi aku..

Budak tu pun explain lagi,"Kak, burger semua nya sama.. tak ada burger saiz besar kat sini. Yang akak order saiz large tu, cuma air dan fries sahaja saiz large. Burger semua sama. Tak kira lah kalau akak beli saiz medium atau pun large".

Baru la wanita tu boleh menerima kenyataan yang dekat McD tak ada BURGER BIG MAC SAIZ BESAR !

:-) 

29 Disember 2010

TRUANCY ??

Apa kejadah nya TRUANCY ni ?

Masa aku baca surat khabar bahasa inggeris yang percuma tu pagi tadi, tiba2 aku terpandang perkataan ini T-R-U-A-N-C-Y dimana cara sebutan nya ialah  \Tru"an*cy\

Asalnya daripada perkataan TRUANT.

Bila aku baca dan baca isi berita tersebut, fahamlah aku makna nya.. iaitu POTENG !

Aku tak puas hati, buka pula dictionary online. Oooo.. baru aku faham.

***

Truancy \Tru"an*cy\, n.
     The act of playing truant, or the state of being truant; as,
     addicted to truancy.
     [1913 Webster]
From WordNet (r) 2.0 :
  truancy
       n : failure to attend (especially school) [syn: hooky]
extracted from : dict.org
***
 
Tiba2 terlintas pula di fikiran aku ni..
 
Mungkinkah perkataan TUANG KELAS yang digunakan oleh kita itu berasal daripada 
perkataan ini sebenarnya ?
 
TRUANT.. TRUU ANNT.. TRUU ANTT..... TUANG ??
 
Mungkin ada benarnya kalau perkataan itu di sebut dengan slang Terengganu... :-)

28 Disember 2010

BIRTHDAY - FAMILY DAY - HJ & HJH - BIRTHDAY : SEPINTAS LALU..

17/12/2010

Hari lahir budak ini. Selalunya, budak ini akan mengambil cuti tahunan sebagaimana lazimnya pada tahun2 yang lalu. Namun, pada tahun ini, budak ini tidak mengambil cuti pada hari lahirnya atas sebab2 yang tertentu. 

Dan, pada tengahari tersebut di ofis, bos beliau telah murah hati membelanja sebiji kek untuk tujuan sambutan harijadi budak tersebut. Memandangkan ada di antara staf2 yang tidak makan cheese, maka kek yang dibeli terpaksa lah menjadi seperti yang boleh di lihat didalam gambar dibawah :


kek sekerat + sekerat. Macam blogger Ieda kata, sekerat resipi. Untuk makluman, ini kek daripada secret recipe. Terima kasih bos.. dan, rakan2 sekerja sekalian.

Pada sebelah malamnya..

Sebagaimana kebiasaan nya, di adakan makan2 besar sempena sambutan hari kelahiran budak ini yang berlangsung di Restoran Senandung Malam, Bagan Lalang. Makan malam mega ini di sponsor oleh cik puan kpp.Dengan ikan kerapu, ikan siakap, udang, ketam, pepahat, kerang, sayur.. perrghh..

Nengok lah atas meja tu.. memang MEGA!!



19/12/2010

Ofis family day.

Lokasi : Ulu Yam (Laman Nur Bestari)
Event : Day trip get-together

Sehari sebelum aku dah sibuk2 membuat tugasan yang di pertanggungjawab kan ke atas batu jemala patik iaitu membungkus hadiah. Hadiah2 yang menjadi pilihan hati aku adalah, 13 hamper pelbagai rasa dan 3 buah blackberry untuk pemenang2 cabutan bertuah.

(nota : blackberry tu berharga RM4.50, so faham2 aje lah ye..)

Pagi2 lagi aku dah bertolak ke destinasi yang di janji kan. Dengar khabar nya, kawasan tu takde line mobile. So, untuk mengelakkan sesat.. celik2 je mata aku terus google maps kan kawasan tersebut. Maklumla, takde gps. Alhamdulillah, tak sesat.

Aktiviti hari keluarga tak lain tak bukan ialah makan2 dan mandi-manda di sungai. Ada sedikit game dibuat sekadar untuk memeriahkan acara.



Mandi sungai memang marvelous lah sebab ainya sangat2 sejuk. Kebetulan pula hari mendung je daripada pagi sampai ke tengahari. Makanan pula, sangat marvelous!! Tahniah kepada AJK2 makanan sekalian. Set BBQ yang Azli bawak tu memang best. Dan, aku percaya harganya beribu2 lemon juga lah.

Menu bbq : kambing (marvelous!), ayam, sotong, udang, hotdog, kerang (direbus), roti perancis + garlic spread (marvelous!)

Menu2 lain : nasi lemak (sarapan), nasi putih, asam pedas ikan tongkol, patin masak tempoyak, telur dadar, buah2an macam pisang, buah lai dan epal. 

Memang best! hopefully, next will be grand-er!



20/12/2010

Hj Rosni & Hjh Ro

Lokasi : KLIA



Hj Rosni dan Hjh Ro selamat kembali ke Malaysia setelah selesai mengerjakan ibadah haji dengan jaya nya. Aku telah join konco2 adik beradik cik puan kpp untuk pergi menjemput kepulangan Hj Rosni & Hjh Ro. Pagi2 buta - 5:30am - kami dah bertolak daripada rumah (semua berkumpul di rumah Hj Rosni). Nurin hana belum celik pun lagi. Aku pun masih mamai2 lagi pagi tu. Sebabnya, flight Hj Rosni & Hjh Ro dijangka sampai pada jam 7:00am.

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 jam. Campur lagi dengan masa menunggu 1 jam, sudah nya Hj Rosni & Hjh Ro keluar jam 8:00am. Elok2 pula time Nurin hana nak ke toilet. Hehehe.. sudahnya, tak dapat lah cik puan kpp nak feeling2.. menyambut kepulangan kedua2 orang tua nya. Feeling2 kat toilet aje lah.. hehehehe..

TAHNIAH! dan selamat kembali Hj Rosni & Hjh Ro.

Apa yang aku dapat ? Dua (2) bentuk cincin, sepasang jubah, kopiah dan makan a lot of kurma..

Malamnya..

Sambutan hari lari Shafiq (anak buah aku) dibuat.. walaupun, sebenarnya dah lepas (16/12/2010). Ulang tahun lahir yang pertama (1). Semoga membesar dengan sihat dan kuat !!

27 Disember 2010

TAHNIAH MALAYSIA!!

MAS 3 - 0 INA

Tahniah kepada skuad bolasepak Malaysia yang berjaya menewaskan Indonesia 3 - 0 dalam perlawanan akhir (pusingan pertama) piala AFF Suzuki di stadium nasional bukit jalil.

Apa yang lebih membanggakan, pasukan Malaysia pada kejohanan kali ini rata2 nya terdiri daripada pemain2 muda yang berusia lingkugan 20-26 tahun.

TAHNIAH! We are proud of all of you!

Personally, aku suka kelibat Mohd Muslim, Mohd Fadli & Kunalan. But, the rest of the team were great and work hard for each other. 
Harap2 pusingan kedua nanti yang akan berlangsung di stadium bung karno, indonesia akan menghasilkan keputusan dan permainan yang baik juga. Seterusnya, Malaysia berjaya menjulang piala AFF Suzuki sebagai ASEAN CHAMPION !!
Walaubagaimanapun, perlawanan sedikit tersemar dengan gelagat sebahagian penonton (dipercayai penonton Malaysia) yang menggunakan pancaran "laser pen" ke arah pemain2 indonesia. Juga, perbuatan segelintir yang membaling dan membakar mercun semasa menonton perlawanan tersebut.

Semoga semua pihak (terutamanya penonton) dapat learned the lesson dan bersikap bersemangat kesukanan tinggi supaya dapat mempertingkatkan nama Malaysia di mata dunia melalui BOLASEPAK!!

TAHNIAH!!

MALAYSIA BOLEH !!

25 Disember 2010

NASIB PERKAHWINAN "TIDAK SEKUFU" & TIDAK DIRESTUI KELUARGA

Baru 2 minggu lepas aku tulis berkenaan SEKUFU vs TIDAK SEKUFU ini, hari ni dah terpampang berita kat dalam Harian Metro tentang masalah kahwin TIDAK SEKUFU ini. baca sini.

Lebih parah lagi, pasangan tersebut ambil keputusan "KAHWIN LARI" tanpa restu keluarga. Kemudian nya ambil keputusan untuk "berdamai" dengan keluarga (sebelah perempuan). Macamana nak berdamai kalau bawa lari anak dara orang dan menikah tanpa restu ? walaupun, atas dasar "suka-sama-suka" ? Sudah tentu bapa perempuan tu sakit hati dan tidak akan memaafkan perbuatan mereka itu!

Ini mungkin hanya satu kes contoh. Mungkin ada lebih banyak lagi. Anyway, kalau nak bercintapun.. biarlah yang "SEPADAN". Ukurlah baju di badan sendiri dulu. Bukan hendak meng-agung2-kan "pangkat" atau "darjat".. tapi, bak kata orang "SESAL DAHULU PENDAPATAN, SESAL KEMUDIAN.. MERANA BADAN".

Sekian.

24 Disember 2010

DALAM KENANGAN #1- SETINGGAN EPISOD AIR

Nowaday, memang agak sukar untuk jumpa kawasan setinggan lagi.. terutamanya di bandar KL ini. Most of the setinggan sudah pun di robohkan dan didirikan dengan kawasan perumahan, bangunan atau kemudahan baru.

Masih jelas di memori aku pasal kehidupan di kawasan setinggan ini sebab masa zaman aku kanak2 dulu, memang aku duduk di kawasan setinggan. Bezanya cuma, kawasan kejiranan setinggan aku itu adalah setinggan yang tersusun dan tidak lah rumah rapat2 dan "kotor" macam setinggan2 yang lain.

Seronoknya rumah setinggan aku dulu sebab kawasan laman rumah yang sangat luas. Belakang rumah pula ada sungai.. walaupun tak boleh buat mandi macam swimming pool, tapi masih boleh buat macam2 aktiviti lain yang "berfaedah" untuk budak2 "panjang akal" macam aku and the geng.

Kawasan setinggan aku dulu ada semua kemudahan asas seperti elektrik dan jalan ber-tar (termasuk lampu jalan), tapi tak ada bekalan air direct ke rumah. Yang di sediakan ialah satu main paip umum yang di kongsi oleh beberapa buah rumah sekitarnya. 

 

Setiap rumah akan ada getah paip yang panjang bermula daripada rumah masing2 sehinggalah ke paip utama tersebut. Getah2 paip ini di tanam di dalam tanah dan hanya muncul di sekitar paip utama tadi. Panjang getah paip bergantung kepada kedudukan dan jarak rumah masing2 ke paip berkenaan. So, bayangkan lah.. dengan getah2 paip yang berselirat dan berbagai2 dan ada yang sama warna nya.. memang sukar lah kalau nak menentukan mana satu yang kita punya. Kebanyakkan tuan punya getah paip akan buat tanda pengenalan pada hujung getah paip masing2 supaya tidak tersalah cucuh bila tiba masa untuk menakung air.

Giliran rumah aku ialah jam 8pm - 10pm. Dan, sebagai anak sulung yang paling hensem.. aku kadang2 ditugaskan untuk gi mencucuh getah paip tersebut bila tiba masanya. Cuba lah bayangkan, berbekalkan lampu suluh yang samar2, aku meraba2 dalam gelap mencari getah paip yang entah mana satu yang rumah aku punya! 


"SUDAH KE BELUM ?", aku jerit dari luar rumah minta check samada betul apa yang aku cucuhkan itu

Takut2 nanti apa yang aku cucuh tu rumah orang lain punya.. rugi la. Dan, memandangkan setiap rumah hanya diperuntukkan 2 jam.. air2 tadi di takung samada di dalam tong drum ataupun kolam untuk kegunaan sehari2. Makanya, berulang2 lah aktiviti itu setiap hari selama aku dok kat kawasan setinggan itu. Di rumah aku ada dua tempat tadahan.. satu - kolam mandi (untuk air mandi),  kedua - tong drum (untuk kegunaan memasak, mencuci pinggan dsbnya).

Aktivity yang paling seronok masa ini ialah.. hehe.. berendam dalam kolam mandi! kiranya ala2 membuang air lama untuk membasuh kolam lah. Most of the time, 'cik Mori tak tau pun aku berkubang dalam kolam tuh! hahahaha.. sebab, lepas tu air kubangan tu semua akan dibuang dan di 'salin' (maksud salin disini = ganti) baru.

Duduk setinggan dengan serba kekurangan juga perlukan kreativiti yang maha hebat. Sekali sekala nak juga merasa mandi air hujan @ air pancut. Tapi, mana lah orang2 setinggan nak buat air pancut kat rumah.. ye tak ? Air paip direct pun takde.. mana pulak nak dipancutkan. So, macamana ?

Macam ini lah..

23 Disember 2010

MARI MENJAWAB SOALAN

Sila rujuk comment box ini

Seperti yang di janji kan, entry ini is especially dedicated kepada pengomen2 yang sudi bertanyakan soalan pada komen box di entry ini.


Hanis Azla (Hanis Azla@Blog)
S1 : brp tahun u all cintan cintun
J1 : 1999 - 2002. Makna nya 3 tahun. "Ter-extra" setahun sebab adik aku lebih dulu "booking" untuk kahwin dengan melangkah tunggul (aku lah tu). So, zaman percintaan di lanjutkan campur-tolak setahun.

S2 : kahwin umur berapa yer?
J2 : Umur 27 tahun. Berkait rapat dengan sebab musabab di atas. Kami sebaya. Bulan Mac depan, insyaAllah, ulangtahun ke-9. Alhamdulillah..


S1 : siapakah Lolo Ferrari?
J1 : Lolo Ferrari, born Eve Valois[1] (February 9, 1963(1963-02-09)[2] – March 5, 2000), was a French dancer, sex star, actress and singer billed as "the woman with the largest breasts in the world"[3][4] though their size was artificially achieved. sila rujuk wikipedia


Wahida - (My All)
S1 : siapa pencipta blogspot?
J1 : Evan Williams and Meg Hourihan co-founded Pyra Labs to make project management software. A note-taking feature spun off as Blogger, one of the first web applications for creating and managing weblogs. Williams invented the term "blogger" and was instrumental in the popularization of the term "blog".[3] Pyra survived the departure of Hourihan and other employees, and was eventually acquired by Google on February 13, 2003.[4]
Info lanjut (wikipedia). sini, sini, sini dan sini
S2: apakah nama anak Donald Trump?
J2 : Donald, Jr. (born December 31, 1977), Ivanka (born October 30, 1981), Eric (born January 6, 1984), Tiffany (born October 13, 1993), Barron William Trump (born March 20, 2006)
Info lanjut (wikipedia). sini


S1 : nape letak piranha kelaparan kat sidebar tu?
J1 : Piranha kelaparan tu aku ambil di sini dan free. Tujuannya, saja2 sebagai perhiasan dan bahan mainan aku bila tak ada idea nak update blog. Lagipun, aku rasa kagum la macamana ikan tu boleh tau bila time ada orang klik untuk "bagi makan". Itu sahaja

S2 : ape perangai2 nurin yg ikut mcm papa dia masa kecik2? ;)
J1 : 1) Tengok tv "teleng". Maksudnya, bila tengok tv kepala senget dan tidak straight ke arah tv. Macam orang menjeling
2) Bila tidur, mata terbuka sedikit menampakkan mata hitam. Kalau orang tak tau, tentu ingatkan tidak tidur
3) Kalau main2 (contohnya, lumba lari), sure nak menang je. Tak boleh kalah. Kalau kalah, tentu merajuk. Mungkin perangai anak sulung, kot.
Cukup lah 3 perkara ye..

Sekian.

27.5 MILLION - LELAKI LEBIH RAMAI DARIPADA WANITA !!

Ianya sudah official. Penduduk Malaysia sekarang berjumlah 27.5 juta (27,565,821) berdasarkan laporan awal Banci 2010. Laporan Bernama

Ada beberapa perkara menarik yang aku tertarik nak ulas (ewah, macam pakar statistik pulak..) :

1) Jumlah lelaki lebih ramai daripada wanita !! Macamana nak poligami ni ? muahahahaha (gelak orang jahat). Nisbahnya, 1.05 lelaki untuk 1 wanita..

2) Kadar pertambahan populasi berkurangan. Wah! orang Malaysia ni dah gila kerja agaknya.. tak ambil port pasal nak buat anak lagi!!

3) Masa Wawasan 2020 dilancarkan dahulu, penduduk Malaysia berjumlah 17 juta. Dan, target by 2020 penduduk Malaysia hendak lah pada tahap 70 juta supaya boleh berdaya maju dan berdaya saing. Nampak gayanya, dengan statistik begini mungkin cuma boleh dapat 30 atau 35 juta sahaja lah by 2020. Gagal satu "kpi" Wawasan 2020

Moral of the story...

JOM BUAT ANAK RAMAI2 !!

*seruan ini hanya untuk yang sudah sah berkahwin ye..

Sekian laporan Banci 2010

22 Disember 2010

SETINGGAN - SEKEJAP ADA, SEKAJAP TAK ADA

Lokasi : Berhampiran dengan stesen LRT Kerinchi


30/07/2010
 



Beberapa hari yang lalu..



eh, magik lah pulak!

Ye.. rumah setinggan yang menyakitkan mata memandang itu sudah di robohkan !

Arakian, rumah2 setinggan seperti ini sudah banyak yang dirobohkan oleh kerajaan kerana tarafnya yang "haram" di sisi undang2.
Lately, sudah makin berkurangan rumah taraf setinggan seperti ini yang masih bertapak di KL. 

Yang lebih men-cucuk mata ialah, setinggan2 seperti ini di diami oleh puak2 pendatang haram yang bercampur-gaul yang mana kita sendiri tidak pasti taraf perhubungan antara mereka. 

Aku pun pernah duduk di kawasan setinggan masa zaman budak2 dulu. Tapi, kawasan setinggan aku duduk tu agak "kelas" dan "high standard" sikit la. More like tanah2 lot yang mempunyai sempadan antara rumah yang jelas.

Mungkin ianya sudah patut di dokumentasi kan sebagai bahan sejarah dan di masukkan ke dalam arkib negara..

21 Disember 2010

THE ART OF WRITING STORIES

The Sun, 15/12/2010, page 19




This tips was shared by Nisah Haron - a Prolific Malay fiction writer

HOW TO GET STARTED

1) Be a reader - Read widely. Anything that available to you to read

2) Believe in your skill and talent - Believe your have the best story to share and face the critics strongly

3) Write with your heart but edit with your brain - Start writing when you feel you have enough material. Save it as draft and edit later

4) Set aside a timetable for your writing - Writing requires discipline & commitment

5) Set up a work station in your house - Dedicated room or area will establish discipline, routine & atmosphere to write


MISTAKES TO AVOID

1) Not knowing your audience - You have to know who you are writing for - adult, young children or children

2) Failure to identify the publisher's editorial guidelines - Get to know your publisher's profile before sending your manuscript

3) Submitting work without editing it first - Neat manuscript tells a lot about the author & it shows the author take pride of his/her work

4) Following other writer's style - Develop your own style of writing

5) Plagiarising other people's work - NEVER Plagiarise !!

***

Nisah Haron - Prolific Malay fiction author. Starts writing age 15 and first short story published age 17. Former lawyer. Have grabbed more than 10 awards including Hadiah Sasters Siswa Bank Rakyat, Hadiah Sastera Perdana Malaysia and Hadiah Sastera Kumpulan Utusan.

17 Disember 2010

SELAMAT HARI LAHIR

Alhamdulillah..



Budak ini sekarang sudah berusia 35 tahun pada hari ini.

Lima belas (15) perkara tentang budak ini :

1) Lelaki, Anak sulung & Cucu lelaki sulung dalam keluarga sebelah emak

2) Ukuran tinggi & berat sekarang : 179cm (5' 10") & 91kg

3) Menangis di sekolah (semasa darjah 4) bila di suruh duduk di sebelah budak perempuan. Mogok sampai habis seharian sessi sekolah

4) Pernah satu kelas dengan future wife beliau (semasa darjah 5), tetapi saling tidak mengenali dan tidak boleh ingat kedua2nya pernah berada di dalam kelas yang sama. Walaupun, kedua2nya mengingati rakan2 kelas yang lain dengan jelas

5) Pencapaian terbaik sekolah rendah adalah pada peperiksaan akhir darjah 6 dimana beliau telah di anugerahkan dengan hadiah "Pencapaian meningkat yang terbaik" (nombor 30 meningkat ke no 12)

6) Bersekolah menengah (tingkatan 1 - 3) di sekolah yang semua pelajar nya adalah lelaki (tapi, beliau bukan gay ye..)

7) Bercita2 untuk masuk ke MRSM selepas peperiksaan SRP (tingkatan 3, equivalent to PMR). Alhamdulillah, beliau berjaya memenuhi cita2nya

8) Cita2 nak jadi Arkitek tapi terpaksa dipendamkan kerana tidak pandai melukis

9) Nama samaran dan panggilan kawan2 di sekolah asrama ialah "Raja" dan "Pala" (sebutan dalam bahasa baku)

10) Kehilangan terbesar dalam hidup beliau ialah apabila arwah nenek kesayangan nya meninggal dunia

11) Pernah bekerja di Pasaraya Kerry's, KFC, Pizza Hut dan sebuah kedai kasut di Campbell. Pencapaian terbaiknya ialah "Employee of the month" semasa bekerja di KFC

12) Makan tanpa pantang & tidak cerewet. Beliau makan semua benda yang halal & boleh dimakan di dunia ini. Namun, cengkerang ketam adalah musuh ketat beliau (juga, cengkerang udang). Makanan yang di idamkan tapi masih belum berjaya di makan (sebab mahal ya amat!) ialah Lobster

13) Sangat minat sukan tetapi tidak pernah berjaya menceburkan diri secara serius di dalam kejohanan2 besar. Pencapaian tertinggi beliau ialah mewakili sekolah rendahnya ke Kejohanan Sukan Sekolah2 Selangor untuk acara Lompat tinggi & Lompat jauh tapi gagal di pusingan awal. Walaubagaimanapun, sukan yang paling diminati ialah Bola Sepak

14) Peminat tegar Liverpool Footbal Club - You'll Never Walk Alone

15) Meminta future wife untuk menjadi kekasihnya dengan menulis sepucuk surat yang di kirim kan di dalam sampul surat yang di letakkan didalam sampul surat lain dan di label kan sebagai "Jangan baca". Surat tersebut diberi tajuk "Queen of my heart"




SELAMAT HARI LAHIR !!

16 Disember 2010

SARAPAN DI KEDAI MAMAK

"Ane.. roti canai satu, tosai masala satu, mee goreng mamak satu, tosai biasa satu, teh tarik tiga"

"Woookeh..", kata 'mamak' pengambil order tu (entah mamak ke india ke)

(nota : mamak adalah digunapakai sebagai gelaran untuk india muslim)

Pagi2 dah ke kedai mamak sekitar kejiranan aku tu untuk bersarapan. Asyik melantak hot dog dan nugget pagi2.. tak lalu lah. 

Bila aku perhatikan sekeliling, majority orang yang makan bersarapan di kedai mamak tersebut adalah terdiri daripada bangsa melayu. Ada yang datang berkeluarga, ada yang datang berkawan2. Tak kurang juga yang nak menumpang-guna-pakai wifi free yang disediakan oleh kedai mamak tu. Facebook la, blog la, ym la dan ada juga yang ambil kesempatan baca surat kabar online yang free itu.


Kenapa orang melayu sendiri tak boleh buka kedai macam gini ? sedangkan pengunjung nya rata2 adalah melayu ? Aku tak nampak pun bangsa cina atau india atau iban atau dayak datang berpusu2 untuk bersarapan di kedai mamak. Yang ramainya, dan sentiasa meramaikan adalah orang melayu. Bukan ke ianya suatu yang pelik ?

Nak kata sedap sangat.. emm.. idak lah juga. Nak kata bersih sangat.. emm.. kadang2 tikus berlari2 sebesar anak kucing. Nak kata murah.. emm.. idak nya. Bila gula naik harga seposen SEKILO.. depa pun naik harga air seposen SECAWAN. Sedangkan sekilo gula tu boleh buat 100 cawan air !! (ok, fakta ini aku exagerate). Dan, yang sebenarnya.. diorang kalau buat teh tarik, mana ada pakai gula pun!!!

Persoalan nya.. KENAPA ?

Apa istimewanya kedai mamak macam gini sampaikan kita macam terliur je kalau pagi2 tak pekena roti canai atau teh tarik. Orang kata, sebab depa bubuh SPENDER dalam kuah kari.. tu yang ter-rindu2 selalu. Hahaha.. 'fakta' ini aku tak percaya... ini tentu kerja orang yang DENGKI.
Sebenarnya, kelebihan kedai2 mamak ni.. hanyalah sebab SERVIS LAJU, PANTAS & CEKAP!

Tak sampai 10 minit semua dah terhidang atas meja. So, kita tak perlu lah tertunggu2.. boleh habis semua berita dalam surat kabar kita baca, baru nak sampai segala benda yang kita order tadi. Masa makan nya tak sampai 5 minit pun!

Aku masih mushkhil.. kenapa kedai makanan orang melayu tak boleh challenge dengan kedai mamak ni ? Jawapan paling hampir yang aku boleh fikir ialah.. KOS buruh.

Sedar atau tidak, sebenarnya pekerja2 di kedai so call mamak ni adalah orang2 india. Bukan india malaysia.. tapi, india pure yang datang daripada negara india. So, kos buruh jadi murah kalau nak dibandingkan dengan kos buruh tempatan yang mengada2 memilih kerja. Kalau nak kerja, mesti nak tempat ber-ekon dan duduk depan komputer saja. Kalau panas2 ni.. "Eh, not my taste la..".

Satu lagi, kalau kedai mamak ni buka sebelah2 pun.. masih lagi boleh survive kedua2 nya. Eh, diorang ni tak reti DENGKI ke ? atau takde bomoh siam yang boleh nak me-mandrem-kan competitor diorang ? Cuba tengok kalau kedai makanan melayu.. baru dua bulan, sorang dah tentu muntah darah dan kemudian nya.. bungkus - balik kampung tanam jagung. 

Itupun, kalau kampung ada tanah.. kalau dok rumah flat, apa kes ?

15 Disember 2010

GRAFITTI - KULSIGN FESTIVAL

Aku pernah tulis berkenaan aktiviti Grafitti di sekitar stesen LRT pasar seni awal masa entry awal bulan tempohari. Masa tu, aku ingatkan dinding tepi sungai tu di cat sebab nak 'menghilangkan' terus semua seni2 kreatif yang tidak 'berlesen' tu daripada dinding tersebut. Rupa2nya, jangkaan aku meleset.

Dinding2 tu di cat adalah untuk persediaan kepada kepada satu acara festival yang dianjurkan oleh pihak DBKL.

image : kulsign2010.com

Basically, DBKL try to support the aktiviti dengan menganjurkan nya secara 'halal' so that pembuat2 grafitti dapatlah melampiaskan kreativiti mereka secara sihat. Beberapa hari lepas aku sempatlah snap gambar untuk aku compare kan dengan gambar yang aku snap sebelum ini sebagai bukti tentang festival ini.



Untuk itu, aku puji lah tindakan and festival yang di anjurkan oleh pihak DBKL ini dengan kerjasama penaja2 seperti yang tertera dalam banner di atas. Cuma, mungkin perlu di berikan satu tema yang seragam untuk memberikan impak positif kepada pemerhati2 dan peminat2 grafitti tersebut.

Oleh itu, THUMBS UP kepada pihak DBKL atas usaha untuk mendekati dan memahami naluri dan kehendak generasi pembuat grafitti ini.

14 Disember 2010

JODOH & SEKUFU (BAHAGIAN 2)

bahagian 1 - sini

Bagaimana kalau SEKUFU dinilai daripada segi umur pula ?

Lazimnya, perbezaan umur di antara dua pasangan sejoli adalah diantara 0 - 10 tahun. Majoritinya adalah di dalam julat 0 - 3 tahun.

(nota : ini adalah fakta andaian, tidak di sokong oleh statistik yang comprehensive)

Ini terjadi kerana secara fitrahnya kita akan mencari "pasangan" yang di dalam julat umur berhampiran dengan umur kita sendiri. Ini kerana pasangan yang "berkongsi" zaman remaja yang sama adalah cenderung untuk menyukai perkara yang sama berdasarkan pengaruh persekitaran di waktu itu. Sudah barang tentu, peminat muzik rock agak sukar menyesuaikan diri dengan peminat muzik rap.. apatah lagi dengan inang & zapin.

Hj Abu Kassim bin Lebai Dolah, 52 tahun ingin berkahwin dengan Nur Natasha binti Johari, 20 tahun..... pelik ?! tetapi, adakalanya tidak dipertikaikan kerana Hj Abu Kassim bin Lebai Dolah yang "tergila2" kan Nur Natasha binti Johari. Paling tidak, orang akan label Hj Kassim bin Lebai Dolah sebagai orang tua gatal, miang merenyam! Atau worst kes, tentu Hj Abu Kassim bin Lebai Dolah dituduh menggunakan khidmat bomoh.

Bagaimana pula kalau kita terbalik kan situasinya ? Nur Natasha binti Johari bercinta dan dengan bersungguh2 sepenuh daya hendak berkahwin dengan Hj Abu Kassim bin Lebai Dolah. Antara lain orang sekeliling (terutamanya, mak2 janda yang mengidamkan Hj Abu Kassim bin Lebai Dolah) akan berkata :

"Huh?! budak perempuan tu memang mata duitan!! mesti kahwin sebab nak bolot semua harta Hj Abu Kassim"

Walau apa pun alasannya, kedua2 situasi menimbulkan prasangka dan fitnah yang maha dahsyat! hanya kerana TIDAK SEKUFU, tak gitu ?

Apa pula kesan kepada si lelaki ?

Apabila satu2 pasangan itu TIDAK SEKUFU - dalam konteks entry ini, "taraf" si perempuan lebih tinggi daripada si lelaki - akan wujud satu konflik di dalam diri si lelaki dan acapkali akan merasa rendah diri dengan "kekurangan" yang ada pada dirinya. Konflik dalaman ini seringkali di pendamkan oleh si lelaki sejajar dengan fitrah lelaki yang "malu" untuk meluahkan "kekurangan" dirinya. Malangnya, perasaan yang di pendam ini sebenarnya menjadi barah yang menjalar keseluruh denyut nadi si lelaki sehingga ianya tidak dapat di bendung lagi. Di tambah pula dengan cakap2 "sindiran pedas" orang sekeliling yang secara tidak langsung menambahkan "bisa" dan "nanah" kepada barah tersebut. 

Sehingga suatu masa, apabila semua nya sudah tidak dapat di bendung lagi.. akan meletus umpama gunung berapi menghamburkan lahar nya!

Oleh itu, pasangan yang berkasih2an hendaklah menilai tahap ke-SEKUFU-an masing2 dan memberikan pertimbangan sewajarnya supaya tidak timbul masalah di kemudian hari.


image : gadis1810.blogspot.com

Tidak ada jaminan yang pasangan yang SEKUFU itu akan lebih baik daripada pasangan yang TIDAK SEKUFU. Namun, percentage kejayaan sesebuah rumah tangga itu adakalanya lebih baik di antara pasangan yang SEKUFU berbanding yang TIDAK SEKUFU.

(nota : ini adalah fakta andaian, tidak di sokong oleh statistik yang comprehensive)

sabda Rasulullah s.a.w. yang diriwayatkan oleh Imam Muslim: "Tidak berhak mengahwinkan seorang anak perempuan kecuali dengan wali, dan tidak berhak mengahwinkan wanita kecuali dengan lelaki yang sekufu dengannya."

Wallahu'alam..

JODOH & SEKUFU (BAHAGIAN 1)

Satu pagi aku berborak2 dengan cik puan kpp berkenaan dengan mencari jodoh. Bukannya nak cari jodoh untuk aku, atau Nurin hana.. tapi, topiknya secara general. Orang kata borak2 kosong suami isteri di pagi hari cuti yang hening. Dan, akhirnya terpacul lah (terpacul = muncul, keluar) perkataan SEKUFU ini.

Menurut Kamus Dewan, SEKUFU ialah :

reference :  http://prpm.dbp.gov.my

Ertikata mudah, maksud SEKUFU ini ialah sama taraf dalam pelbagai bidang. Tentu kita pernah dengar peribahasa2.. "Duduk sama rendah, berdiri sama tinggi" & "Macam pinang di belah dua", yang tidak lain tidaknya,  bermaksud SEKUFU - sama cantik, sama padan.. sesuuaaiii..

image : turbovtec.fotopages.com


Kepentingan SEKUFU ini dalam dunia per-jodoh-an adalah lebih berat kepada perempuan sebab pada dasarnya sekiranya seorang lelaki berkahwin dengan seorang perempuan yang lebih "rendah" tarafnya, masyarakat mengklasifikasikan nya sebagai "lumrah" dunia.

(nota : "rendah taraf" disini bukan bermaksud untuk merendahkan martabat perempuan ye..)

Umumnya, masyarakat seringkali menilai SEKUFU di antara lelaki dan perempuan adalah bersandarkan kepada taraf pendidikan dan kekayaan seseorang. Contohnya, sekiranya Nurul Jannah binti Abu Bakar belajar tinggi dan mempunyai ijazah sarjana muda (kepujian) daripada universiti tempatan.. maka taraf SEKUFU kepada Nurul Jannah binti Abu Bakar adalah seorang lelaki (kita namakan sebagai Adam Muhaimin bin Muslim) yang mempunyai taraf pendidikan yang sama juga - ijazah sarjana muda (kepujian) daripada mana2 universiti.

Andaikan Adam Muhaimin bin Muslim hanyalah seorang SPM dropped out, sudah tentulah masyarakat mentafsirkan Adam Muhaimin bin Muslim sebagai TIDAK SEKUFU dengan Nurul Jannah binti Abu Bakar, bukan ?

Contoh kedua, Nurul Jannah binti Abu Bakar memegang jawatan tinggi di dalam sebuah syarikat swasta - Pengurus di bahagian sumber manusia. Manakala, Adam Muhaimin bin Muslim pula hanya lah seorang despatch rider di sebuah restoran makanan segera.. sudah tentulah mereka TIDAK SEKUFU, bukan ?

Sekiranya terjadi perkahwinan diantara kedua2 nya yang TIDAK SEKUFU, pastinya mereka "duduk tak sama rendah, berdiri tak sama tinggi" dan apabila berlaku konflik rumah tangga sudah semestinya permasalahan SEKUFU ini akan di ungkit2.

Dalam permasalah SEKUFU ini, acapkali kita mendengar keluh kesah tersebut datang daripada pihak2 di sekeliling pasangan tersebut - terutamanya ahli keluarga terdekat. Antaranya :

"Engkau tahu, budak lelaki tu.. apatah namanya.. kerja despatch je. Langsung tak sesuai dengan si Jannah tu"

"Apa lah ilmu yang budak lelaki tu dah kenakan pada si Jannah sampai dia boleh tergila2 sangat nak kahwin dengan budak tu. Langsung tak ada kelas!"

"Belanja kahwin ni, tentu pakai duit si Jannah semua nya. Kerja despatch, gaji tak berapa sen sangat pun. Dah kahwin nanti, apa lah yang dia nak bagi makan anak bini agaknya..?"

Nah.. disebabkan TIDAK SEKUFU, dah berbakul2 umpatan dan fitnah yang di hamburkan kepada Adam Muhaimin bin Muslim.

Bagaimana kalau SEKUFU dinilai daripada segi umur pula ?

bersambung..

*entry ini panjang sangat.. terpaksa dibahagi 2 bahagian..

13 Disember 2010

CUSTOMER YANG MENJENGKELKAN!!

Tak aman hidup aku seminggu ni dek kerana customer yang menjengkelkan yang satu ini!!

Alkisah servis dia down, dan sudah pun di restore kan seminggu yang lepas (05/12/2010). Tapi, dia punya kecoh menyakitkan hati betul la..

Tak cukup dengan ayat2 sarcastic dalam email, dia bantai hantar pula complaint kat top level management. Dah tu pula, siap ugut2 kata nak terminate servis yang dia guna.. grrr..

Customer always right... yeah! right..

Padahal diorang tu bukan lah customer dengan erti kata sebenarnya pun. They are reseller.. beli servis daripada orang lain, dan kemudian jual pada orang lain. Untung atas angin je.. tapi, kecoh gila! 

Apa lah salahnya kalau work hand-in-hand untuk solve kan issue tersebut ? daripada melalak dan email ayat2 sarcastic segala bagai. Boleh selesai problem ke macam gitu ?

Tuhan itu maha adil.. padan muka servis dia tu down balik hari ni.. haaa.. apa lagi, terminate lah!!

grrr..

SELAMAT PENGANTIN BARU IDZHAM

Ahad, 12/12/2010
Sungai Buloh



Selamat Pengantin Baru Idzham !

Musim cuti sekolah memang meriah dengan jemputan kenduri kahwin. So, aku telah berkesempatan untuk menghadiri kenduri kahwin kawan ofis aku, Idzham di Sungai Buloh. 

Perjalanan ke Sungai Buloh mengambil masa campur tolak 1 jam dengan menempuh segala highway yang ada. Aku risau kalau ikut jalan 'biasa', jawabnya memang berjanggut lah kalau nak sampai. Untuk mengelakkan kesesatan melampau sebab tak ada GPS, aku telah rikki jalan gunakan google maps dan juga panduan daripada seorang kawan aku yang tinggal di Kuang.

"Oh, tempat tu senang je. Depan sikit daripada traffic light Sg Plong, kat sebelah kanan", sms daripada kawan aku Eddith.

Dengan kadar tol RM7.80 + RM1.40, dan sejam kemudian aku berjaya sampai ke destinasi yang di tuju dengan kadar kesesatan yang sangat minima. Thank God!

"Nak tengok orang pak-pong-pak-pong..", kata Nurin hana sebaik celik mata nya bila dah sampai

Kebetulan masa kami sampai tu, pengantin tengah berarak. So, dapat lah nengok orang pak-pong-pak-pong. Tetamu memang ramai gila. Khemah memang crowded dan aku cepat2 minta cik puan kpp cari spot untuk duduk.

"Booking tempat dulu lah, pastu baru pergi ambil nasi", aku kata pada cik puan kpp

"OK"

Sebaik dapat tempat, terus kami duduk dan cik puan kpp pergi mengambil nasi + lauk.. untuk diri sendiri dan Nurin hana. Lepas tu, giliran aku pula. Cepat2 aku sambar bubur.. err.. macam bubur labu rasanya tapi tak de guna labu. Ada cube2 tepung sagu agak nya. Anyway, bubur tuh memang marvelous la.. sedap! Ok, basically semua lauk pauk orang kahwin tu memang sedap2 belaka. Aku pulak sampai makan nasi bertambah..



Lauk2nya : Ayam goreng rempah (ayamnya digoreng lembut dan berempah), Kari daging (pekat dan dagingnya nicely lembut), Sambal Sotong (tidak terlalu pedas), Nenas masak lemak, Pucuk ubi masak lemak tempoyak (terasa lemak dan tempoyaknya).

Caterer : Sri Rasa caterer (http://srirasacaterer.blogspot.com)

Paling nak puji, dan cik puan kpp pun setuju, pucuk ubi masak lemak tempoyak.. memang sangat sedap!

Lepas ambil gambar lebih2 kurang, aku pun gi jumpa pengantin yang tengah makan suap-bersuapan. Salam pengantin "ambil berkat".. hehe..

In the end, it's truely a nice "kampung" kind of wedding with a touch of modernity.

IDZHAM, SELAMAT PENGANTIN BARU..

SEMOGA KASIH YANG DI SEMAI BERKEKALAN SEHINGGA AKHIR HAYAT.. AMMIINNN..

And, Welcome to the next level..

11 Disember 2010

FIREPROOF (MOVIE)

 image : wikipedia

Beberapa hari lepas aku sempat menonton cerita ini di Astro 413 (kalau tak salah). Ini second time aku tengok sebab masa first time dulu, aku bukan tengok daripada mula.

Fireproof ni kisah tentang pasangan suami isteri yang mengalami masalah dalam rumah tangga mereka yang mana diorang sudah sampai ke point of no return, dan nak break-off their marriage relationship.

Ok, ok.. filem ini actually berteraskan christianity. So, kalau korang berpeluang tengok, just abaikan bab2 berkaitan christianity tu.

Apa yang menarik minat aku sangat2 ialah.. the LOVE DARE dalam cerita ini yang mana memerlukan si suami untuk melakukan tindakan2 tertentu selamat 40 hari demi untuk menyelamatkan rumah tangga nya - tanpa pengetahuan si isteri.

Bermacam2 lah yang di lakukan oleh si suami untuk memenangi kembali hati si isteri nya yang pada masa yang sama sedang mabuk cinta dengan seorang doktor di tempat kerja nya. Antaranya :

1) Hadiahkan bunga kepada isteri
2) If you don't have anything good to say, just keep quiet
3) Kill parasites in you. Ex : berjudi, pornography etc
4) Masak dinner
5) Wash the dishes
etc, etc.. ada 40 semuanya (tapi, dalam filem tidak lah di tunjukkan sehingga 40 tindakan)

Si isteri pada mulanya sangat sangsi dengan apa yang cuba dilakukan oleh suami nya dan termakan cakap2 hasutan di ofis beliau yang menyatakan yang si suami sebenarnya hanya ingin membolot semua harta2 mereka sahaja dengan berkelakuan baik.

In the end, berkat sikap bersungguh2 si suami.. si isteri akhirnya memahami dan cinta mereka kembali bertaut..

***

Personally, aku  sangat suka cerita ini dan ianya seolah2 meng-insaf-kan aku agar menghargai kasih sayang yang aku ada.

Should there be a time that I had a difficult situation like this.. I certainly would like to try the LOVE DARE... minus the christianity part, replacing it with the Islamic part. 

10 Disember 2010

SARAPAN GARLIC BREAD

Beberapa minggu yang lalu, satu expo yang dianjurkan oleh MITI telah diadakan di Putrajaya - dinamakan Groom Big - dimana pengusaha2 IKS tempatan telah di letakkan di bawah satu bumbung dan memamer dan memasarkan produk masing2. 

Macam biasa aku dengan cik puan kpp telah pergi lah ke expo tersebut sebagai tanda support kepada pengusaha industri2 kecil tempatan - masuk percuma. Ada macam2 produk yang dipamer @ dijual semasa expo Groom Big tersebut. Namun, dalam banyak2 produk tu, ada satu yang sangat menarik minat aku..


SAPUAN BAWANG PUTIH, BRAND SHERYFA


 image : perakmall.com



Kalau kita pergi ke pizza hut, selain daripada pizza, sudah tentu kita akan order garlic bread untuk di cicah dengan sup mushroom nya yang lazat tu. So, this garlic spread akan membolehkan aku makan garlic bread sesuka hati aku di rumah.

Ada tiga perasa yang di jual. 1 - perasa original, 2 - perasa herba, 3 - perasa cheese. Setiap bekas sapuan garlic tu errr.. berharga.. err.. aku lupa la. kalau nak tau, check kat sini.

Aku minta cik puan kpp beli 2 iaitu Original dan Cheese.

Bermula daripada waktu dan saat itu, bermula lah aku bersarapan dengan garlic bread everyday, almost.



Tapi, sayangnya sapuan garlic ni tak de lah pulak jual di pasaraya2 utama atau mana2 pasaran berdekatan untuk tujuan aku menambahkan stok bila dah habis. Takkan lah aku nak ke Ipoh semata2 nak beli kot ? amboi.. sangatlah tak berbaloi. 

Hopefully, sapuan garlic Sheryfa ni akan mula di pasarkan secara besar2an lah lepas ni. Kena lah support produk tempatan yang sangat bagus!

09 Disember 2010

CUCU TERBARU 'CIK MORI

cerita sebelum ini




Inilah gambar cucu terbaru 'cik Mori atau anak As yang dilahirkan pada 30 Zulhijjah 1431 bersamaan dengan 06/12/2010.

Tahniah pada As dan Mizi for the newborn. Hopefully, (walaupun, belum ada 'tanda' lagi) it will be Along's turn next ya.. Ammiinnn..


video

08 Disember 2010

MAHA : GORENG PISANG PANAS & WANITA GLAMER

Jumaat, 03/12/2010

Ok, ok.. ini cerita lebih kurang dah basi la. Tapi, aku nak gak notekan kat sini sebab dah penat2 aku mengambil gambar, video dan sebagainya.

Ini first time aku ke MAHA setelah sekian kali nya di anjurkan di tapak expo MAHA yang berkenaan. Itupun selepas terpampang gambar buah nangka yang besar bagak (bagak = besar gila) sebesar budak kecil kat dalam surat khabar mainstream.

Memahami cik puan kpp yang mudah 'cair' dengan panahan matahari, aku suggest untuk pergi waktu malam.. hari jumaat, sebaik balik daripada kerja. Kebetulan 'cik Mori ada kat rumah aku, di 'angkut' sekali ke MAHA.

6:30pm

Aku masuk ikut pintu 2, atas nasihat cik puan kpp. Walaupun hari kerja dan sudah petang, orang masih ramai lagi di lokasi MAHA. Dan, macam yang di pampangkan di dada akhbar.. memang sah nangka nya punya lah bagak gila!


Aku satu family naik bas sewa khas yang pecuma itu ke tapak ekspo (pavillion). Nurin hana punya lah suka sebab memang Nurin hana tak pernah naik bas! 

Di sekitar paviilion (luar dewan), ramai juga orang tengah berpeleseran. Pameran dibahagikan kepada 4 dewan :

Dewan A : Pameran kementerian dan agensi kerajaan
Dewan B : Pameran syarikat tempatan
Dewan C : Pameran syarikat antarabangsa
Dewan D : Makanan popular dan produk tempatan

Semua dewan kami redah.. tapi, seriusly yang best hanyalah Dewan D. Lain2 tu terlalu 'official' sangat dan not much to 'look' at.

On the way balik, aku sempat jugalah beli nangka madu yang gedabak tu. Cuma, takde lah aku beli sebiji.. sebab ianya besar sangat (baca : mahal).


WANITA GLAMER

Cuba teka siapa ini ? 


Semasa di Dewan D, ada seorang wanita glamer ni di kerumuni oleh banyak kamera. So, automatically menarik minat aku lah untuk menyibuk sama. 

Rupa2nya..


Menteri daa... Aku ingatkan artis mana lah tadi. Boleh tahan cun, kan ? har har har


GORENG PISANG PANAS

Sekali lagi ramai gila orang berkerumun kat satu booth. Mulanya, aku buat tak endah saja. Tapi, dia punya tarikan tu sangat kuat dan aku pun tumpang menyibuk la. Sekali pandang, takde apa yang istimewa pun. Bukan nya menteri, bukan juga artis. Nak kata awek cun.. idak. Ada seorang makcik tengah goreng pisang je. Apa ke benda yang special sangat sampai bersesak2 orang mengerumun makcik tu. Siap ambil gambar dan ambil video segala bagai.
Korang rasa2 apa yang terjadi ? so, aku pun menyibuk la juga. Dengan ini aku secara exclusivenya, meng-kongsi-kan video gempak apa yang buat makcik tu sikit punya glamer.. selamat menonton!

klu : perhatikan cara makcik itu menggoreng..

video

07 Disember 2010

SALAM MAAL HIJRAH

Selamat tahun baru kepada semua terutamanya umat ISLAM di Malaysia. Semoga tahun baru membawa sinar baru..                                                                                         P  note : percubaan update blog guna E72 yang sukar!

06 Disember 2010

AS OPERATION

Isnin, 06/12/2010

As akan operation hari ini. Baby dia dalam keadaan songsang dan doktor decide untuk proceed dengan operation memandangkan As ada history baby meninggal dalam perut semasa mengandungkan anak yang ketiga dahulu (sekarang As dah ada 3 orang anak, ini yang ke-empat atau pregnancy yang kelima).

Rezeki As memang murah dengan anak cuma nya semua anak dia sekarang ini perempuan - wawa, mimin & tisya. Memang As mengidam2kan anak lelaki bila dia dapat tahu yang dia pregnant lagi. Puas juga dia berharap dan berdoa dan cuba mengamalkan petua2 orang dulu2..

"Nampak gaya macam 'burger' ", itulah kata2 doktor yang membuat scan keatas kandungan As beberapa minggu yang lepas.

InsyaAllah, operation akan dijalankan di Hospital Ampang pada jam 8 pagi, sebagaimana yang diberitahu oleh Mizi pada aku semalam.

Kebetulan pula aku cuti, dan kalau tak ada aral akan segera melawat bila semua dah selamat nanti.

"Ya Allah, Engkau permudahkan lah urusan adik aku. Dan, kurniakan lah adik aku dengan bayi yang sihat. Semoga dengan rahmat Mu, kedua2 ibu dan bayi yang bakal lahir terpelihara daripada segala musibah. Aaammmiiinn."



As, mimin (2nd daughther), tisya (3rd daughther)

05 Disember 2010

ULTRAMAN COSMOS & NURIN HANA

Kartun apa yang anak korang minat sekali ?

Untuk Nurin hana, sudah tentunya ULTRAMAN!!

Masa : Isnin-Khamis @ 7pm
Channel : Astro 611

Itu lah waktu temujanji nya. Memang tak boleh kacau!

Entah sejak bila Nurin hana jadi fanatik ULTRAMAN, aku sendiri pun tak pasti. Semuanya bermula daripada ULTRAMAN GAIA dulu di Astro 611. Kemudian nya, siri tu habis dan di gantikan dengan ULTRAMAN COSMOS. Siap boleh menyanyi2 dan menari2 lagi bila lagu bahasa jepun tu berkumandang di kaca tv.

Awas! kalau Nurin hana tak dapat nengok ULTRAMAN, dia akan merajuk dan menangis.

***

Berikut adalah antara perbualan2 yang membabitkan ULTRAMAN :

"Papa pulak tengok tv..", aku kata pada Nurin hana minta untuk tukar channel

"Tengok ULTRAMAN dulu.. lepas ULTRAMAN, Papa tengok bola sepak ye..", kata Nurin hana selamba je..

Tapi, tak dapat juga aku nengok.. sebab lepas ULTRAMAN, tengok conan pulak, lepas tu timmy time, lepas tu handy manny.. last sekali aku pun tido.. 

***

"OK, siap.. siap. Jom pergi pasar malam", kata aku

"Kejap. Lepas ULTRAMAN ye..", kata Nurin hana

grrr..

***

"Nurin hana kena makan sayur tau..", kata cik puan kpp

"Tak nak", kata Nurin hana

"Kalau tak makan sayur.. Nurin hana jadi RAKSASA. ULTRAMAN makan sayur", kata cik puan kpp

Nurin hana pun makan..

hehe..

***

"Ramainya ULTRAMAN..", kata Nurin hana masa nengok cerita ULTRAMAN BROTHERS & ULTRAMAN NEBIUS

"Siapa paling kuat ?", aku tanya Nurin hana

"ULTRAMAN COSMOS la.. sebab ULTRAMAN COSMOS makan sayur", jawab Nurin hana

keh3x