06 September 2010

BUKA PUASA @ RESTORAN WARISAN

image : http://www.restoranwarisankualalumpur.com/

Restoran Warisan, KL terletak di tengah2 bandar Kuala Lumpur atau lebih tepat lagi di Dataran Merdeka. Bangunan untuk restoran ini dahulu nya digunakan untuk Muzium Tekstil. Walaupun letak nya di tengah2 bandar, disini tiada masalah parking kerana di hadapannya ada kawasan parking yang agak luas.

Buffet buka puasa di Restoran Warisan ni berharga RM45 seorang. Ada lebih kurang 80 jenis makanan termasuk dessert. Mostly, makanan nya adalah berunsurkan ke Melayu an. Ada nasi dan lauk pauk udang, ikan daging dan ayam. Kueh muih yang pelbagai daripada murtabak, roti jala hingga lah kepada kueh2 goreng macam goreng pisang dan cucur. Manisan pula macam puding dan kueh2 tradisional macam kasui. Kuey tiaw, laksa, mee kari dan soto. Minuman disediakan panas dan sejuk - teh tarik, kopi O dan 4 warna air sejuk termasuk ABC. Dan, kat sini ada juga kambing golek ! Pendek kata memang meriah la.. cuma larat dengan tak larat je nak makan.

makanan diatas meja kami sebelum berbuka


Tempat duduk pula terbahagi kepada dua kategori; satu - kerusi + meja, dua - pangkin + meja ala jepun.. duduk bersila. Surau disediakan berdekatan dan agak selesa. Untuk perempuan suraunya berpintu (bilik). Very convenience.


suasana di dalam restoran warisan

Menu pembuka aku ialah kambing golek, ayam goreng rempah, coleslaw, salad & murtabak mini. Air - air ais hijau. Hehehe.. kalau cik puan kpp ada tentu aku tak dapat minum.


menu pembukaan aku


Tujuan aku ambil kambing golek awal2 takut2 nanti kena beratur panjang. Lazimnya kalau time buffet2 begini, makanan2 bakar memang jadi tumpuan. Tapi, hakikatnya kat sini takde jadi fenomena macam itu sebab aku rasa orang yang tidak berapa ramai. So, sessi mengambil makanan terasa smooth dan agak selesa.

Kekurangan tempat ini satu je, tak dengar AZAN. DJnya pergi bukak CD lagu2 pulak.. mana nak dengan azan. Kalau ye pun, buka lah radio.. kurang2 tak de la kami semua tercengang2 tengok muka satu sama lain samada dah masuk waktu ke belum ke..

Bila masuk waktu, kawan aku Azli baca doa dan kami semua mula makan buka puasa. Enjoy the food sambil borak2.

In the end, aku enjoy the moment of buka puasa with my colleague. Cuma kurang satu je.. cik puan kpp takmo datang. Kalau tak mesti lagi best.

Masih sempat lagi rasanya kalau nak try the buffet buka puasa di saat2 akhir puasa ni.

Untuk RM45, aku bagi thumbs up pada buffet Restoran Warisan, KLp/s : where next ?

2 ulasan:

Syigim berkata...

your descriptions are so inviting! and i havent even been to ANY buffet puasa ni! padehal mmg suka sgt makan buffet. mmg tak rugi la kalo bawak i gi buffet. hihi. sure try mcm2 :)

Pala Maldini berkata...

Good.. give it a try then :-)

Kalau sempat lagi la... ini dah hujung2 puasa..