27 November 2010

BANJIR.. ALMOST

Hujan lebat mencurah2 hampir sepanjang petang.. 

Secara dramatiknya air sungai belakang rumah 'cik Mori bertambah banyak. Dulu2 kawasan rumah 'cik Mori ini memang kawasan banjir. Cuma, last 10 years sudah berkurangkan kerana sungai telah di lebarkan dan sistem perparitan depan rumah sudah di perbaiki.

Walaumacamanapun, a red flag situation (berhati2) masih lagi diperlukan.. mana tau kot2 banjir melanda lagi. Bila aku balik daripada kerja untuk ambil 'cik Mori (untuk ke rumah aku), hujan masih lebat mencurah2. Kuyup jugak lah aku dibuatnya.

Tanpa melengah masa, aku terus ke belakang rumah untuk monitor paras air sungai yang semakin menaik tu. Ada lebih kurang 2 kaki lagi kot nak melebihi tembok pemisah sungai dengan kawasan rumah. Aku terus sms pada konco2 semua (meaning adik beradik aku)..

"Sila siap sedia. Air sungai semakin naik. Kalau hujan lagi satu jam, mungkin...", aku tekan send to As, Babuk & Azila


Aku kembali jadi pemerhati air sungai.

Lebih kurang 45 minit aku dok kat belakang rumah memerhatikan air sungai yang laju warna nescafe susu tu..
Dan, aku perhatikan dalam sungai tu ada..

1 ekor kura2 sedang cuba menyelamatkan diri daripada terus hanyut dibawa arus
5 ekor mengkarung yang berlari2 menyelamatkan diri
35 biji bola termasuk bola sepak, bola plastik, bola mainan dan bola getah
125 biji botol pelbagai saiz daripada botol air mineral ke botol susu
95 buah tin minuman pelbagai perisa
30 selipar sebelah

Bayangkan lah..
Ok, aku tipu.. aku tak kira pun sebenarnya. Tapi, benda2 dan binatang2 tu memang aku perhatikan sepanjang 45 minit tersebut.

Punya lah tercemarnya sungai tu sampai segala macam benda boleh jumpa. Patutlah kerajaan terpaksa berbelanja bermillion2 untuk tujuan pembersihan (pun, masih tak bersih2 juga).

Anyway, lepas 45 minit aku dapat perhatikan air sungai makin surut - Lega!
Bila dah surut dalam 2 kaki (2+2 = 4 kaki) & hujan pula dah reda, aku pun mula beredar untuk menempuh jammed balik ke rumah pulak!


pesanan penaja : Sayangi lah sungai kita!

3 ulasan:

rieyana ynn berkata...

kahkah...news mana lah ni...;D

Pala Maldini berkata...

news pemerhati tak bertauliah..

wahida berkata...

alhamdulillah x de apa2...