10 Oktober 2010

KENAPA AKU SELALU PENING KEPALA ?

Satu pagi aku gi jumpa doktor mengadu sakit kepala..

"Sila kan duduk", doktor india separuh abad mempelawa aku duduk

"Doktor, saya rasa sakit kepala bahagian belakang sini la", aku explain dengan penuh dramatik untuk menambahkan efek sakit kepala aku ditambah dengan kening dan dahi yang berkerut.

"Satu malam saya tak dapat tido", aku tambah statement efek dramatik

Macam biasa, doktor akan check blood pressure dulu guna alat yang men-cerut lengan yang berwarna hitam pastu ada alat bacaan nya.

"Family ada history high blood ?", doktor tanya aku

"Takde", pantas aku jawab sebab aku dah tau ke arah mana conversation ini akan pergi kalau aku kata ya. Dan, sememangnya takde history pun

BP normal. Doktor ambil stetoskop pula letak kat belakang dan kemudian kat dada aku. Kemudian diambilnya termometer check demam tak demam - itu pun ok.

"OK. Ini sakit kepala biasa saja. Mungkin sebab tension. Tido cukup ?", tanya doktor

"Cukup", aku tipu.. hahahaha (gelak orang jahat). Padahal malam tadinya aku nengok bola sampai pukul 1:30am!

Doktor bagi ubat dan bagi aku MC - konon2nya untuk rehat.

Aku senyum dan berlalu.. MC!

***

Sebenarnya aku tau kenapa aku kerap sakit kepala (tapi, aku tak nak mengaku..) :

1) Tak cukup tido - sebab aku suka berjaga malam terutamanya weekend untuk tengok tv terutamanya bolasepak LIVE!

2) Tekanan daripada masalah sinus aku - kerap menghembus hidung kuat2 dan mengakibatkan tekanan

3) Kopi - ya.. aku akui aku memang hantu kopi. Tiap2 malam mesti minum kopi satu cawan besar. Ter over dos agaknya.

4) Tempat tido - shape katil (tilam dah penyek) dan bantal yang tidak sesuai dan selalu menyebabkan tekanan pada bahagian tengkuk

5) Kerja - hari2 dok mengadap komputer dari mula kerja sampai balik kerja. Mata jadi letih, otak pun letih.

6) Banyak berfikir - terlalu banyak berfikir tentang masalah dunia sedangkan aku tak boleh buat apa2 pun. Contohnya, politik malaysia & kenapa Yahudi dengki dengan orang islam. Juga macam2 perkara (selalunya masalah..) yang masih tak selesai2 lagi. Contohnya : hutang kad kredit !! menyampah betul aku..

7) Negatif energy - banyak berfikir dan berimaginasi yang bukan2 yang selalunya bersifat negatif.

8) Cukup lah tu.. tak larat aku nak senarai semua..

Itu lah aku. Padahal aku dah tau dah sebab apa aku jadi tak sihat.. tapi, aku buat juga!

***

Esoknya aku ke hospital menghantar 'cik Mori gi check-up. Dalam masa menunggu tu, aku terpandang satu info di dinding..


AMALKAN 10B UNTUK MENANGANI STRESS


tips tangani stress (oleh kementerian kesihatan malaysia)


Eh, aku rasa boleh buat la..

Aku rasa aku patut cuba supaya berkurangan lah stress aku ni terutamanya yang menyebabkan kepala aku semendang (semendang = memanjang, acap kali, kerap kali) sakit.

Doakan aku berjaya..


p/s : err.. bab berurut tu kena minta tolong cik puan kpp la jawabnya.. boleh ye ?

10 ulasan:

[r][a][y] eusouff berkata...

11. Blogging

hahaha

Pala Maldini berkata...

hahaha.. betul! betul! boleh juga release tension..

bLuSteR 7 berkata...

rileks arr...byk2 team, team ict la yg plg kurang customer...eheheheh...(rasa release tension tak...ahahah)

Pala Maldini berkata...

bluster : camne nak relax, lately asyik kena belasah dgn pn lin.. Huhuhuhuh

mastura rosni berkata...

silalah minum kopi banyak2 dan berjaga malam lagi..

Pala Maldini berkata...

Baik lah.. saya yang menurut perintah

*masih lagi menanti air kopi se jug setiap malam bola live yang belum lagi terlaksana :-p*

Afzan Adnan berkata...

Hehehe..nice info.mi loike

Afzan Adnan berkata...

Error *i like

Afzan Adnan berkata...

Error *i like

Afzan Adnan berkata...

Hehehe..nice info.mi loike