07 Oktober 2010

HAVOC @ LRT PUTRA

beratur panjang di kaunter tiket lrt


Semalam kat LRT Putra punya la havoc. Panjang gila orang beratur !

Masalah ni bermula bila sistem tiket LRT problem di sebelah pagi nya. Aku tak sure apa problem nya, tapi semua laluan tiket dalam keadaan "OFF" dan semua orang di benarkan lalu tanpa slot tiket dalam mesin tiket tu. Orang LRT tu kata,"Jalan je, petang nanti kita repair".

So, akibat daripada masalah pagi tu.. petang nya keadaan menjadi kelam kabut di stesen tersebut. Kebanyakkan orang yang guna kan LRT dah tentu la ada Touch'NGo atau Tiket Nilai Simpanan - macam aku punya.


tiket nilai simpanan


Disebabkan paginya keluar dari stesen tidak slot dalam mesin tiket, mesin tidak recognise dan berikan isyarat failed. Hendak tak hendak, terpaksa la beratur untuk 'repair' (meminjam kata2 orang LRT pagi tadinya) sebelum boleh pass thru the gate. Punya lah panjang beraturnya sampai berbelit2 barisan! Tensen je aku melihatkan keadaan tu..

Malas nak beratur, aku decide untuk beli tiket baru gunakan 'tiket vending machine'. Ini pun satu hal juga. Mesin tu tak nak terima kalau masukkan 2 helai duit kertas berturut2 !
Bila aku masukkan 2 helai duit kertas berturut2, mesin reject dan kata,"Request cancelled". Mujur lah aku akal panjang dan sudah siapkan duit syilling untuk masukkan dalam mesin (sebelum beratur, aku tukar duit syilling kat kedai serbaguna berdekatan).

Dapat tiket, aku terus ke gate dan tunggu LRT di tingkat atas. Aku tak guna lif. klik sini untuk tahu kenapa. LRT sampai, aku naik dan terus ke destinasi yang di tuju..

***

Apa punya sistem daa..? kata nak galakkan orang commute dengan menaiki perkhidmatan awam macam LRT, tapi kalau sistem macam gini.. sah lah orang malas nak naik. Pulak tu, mesin tiket kerap pulak rosak. Kadang2 tak boleh baca, kadang2 tiket tersangkut dan macam2 lagi. 'Tiket vending machine' tu pun sama.. banyak songgeh ! nak duit cukup2 je.. menyusahkan betul lah !!!

Macamana nak jadi negara maju kalau perkhidmatan awam masih di tahap negara dunia ketiga ???? Siapa nak jawab.. ?


p/s : rimas dengan masalah mesin tiket yang tak sudah2..

2 ulasan:

bLuSteR 7 berkata...

ahahaha...lrt kat KL tu umpama 1-5% daripada sistem keretapi kat Jepun ni. kat sini org tak kisah ada kereta @ tak sbb keretapi dia mmg efisyen & berlapis2 sampai 5 tingkat bawah tanah. kalau Malaysia nk maju, maybe diorg boleh bljr camne sistem & planning negara2 camni...

Pala Maldini berkata...

setuju.. jom kerja kat Jepun..