22 Oktober 2010

BENA EXPECTORANT

image : google


Seminggu aku batuk.. "koh! koh! koh! kiok!"

Batuk kahak yang sangat menyeksakan. Sampai kepala aku pun jadi pening2 dan stress. Asal ceritanya aku kena selsema, dan kemudian nya jadi sakit tekak di ikuti dengan demam dan batuk2 kuat. Kalau tido malam tu, bila aku bernafas ada bunyi "hissing-like" sound atau bunyi ala2 serombong kapal. Macam2 bunyi.

Memang sangat terseksa la.

Aku gi klinik, doktor bagi ubat batuk warna merah cair. Pahit. Dah habis sebotol aku kerja kan masih tidak kebah juga. Every night tido memang tak tenteram.

"Tak leh jadi ni, nak try Breacol pulak la", aku kata pada cik puan kpp

"Gi la beli", katanya pendek

Aku pun pergi beli di stesen minyak petronas. Ada macam2 ubat batuk. Cap ibu dan anak, cap kelapa laut afrika, cap fisherman friends, breacol dan macam2 lagi la. Apa yang pasti, aku tak sesuai dengan cap ibu dan anak. Aku rasa ubatnya manis dan tak melegakan. Aku nak try cap fisherman friends, tapi takut terlampau pedas.. sebab gula2 nya pedas ya amat!

In the end, aku try breacol. Balik rumah terus minum. No effect !

Beberapa kali lagi selepas itu (ikut sukatan dan masa), masih tidak kebah juga.

Aku update status di facebook,"Dah sebotol breacol.. Tapi, batuk tak baik lagi :-("

Kawan2 aku yang prihatin membalas..

"Tak kuat tu.. cuba bena expectorant pulak.. hehehe", kata Azli

"Carik madu.. Tapi bukan yg.. isteri tua merajuk tu tau", kata Joe

Hahahaha..

***

Esok nya, tak baik lagi.. aku ke klinik kali ketiga.

"Saya nak minta ubat batuk sahaja boleh, tak payah jumpa doktor", aku kata sambil mengisi borang panel atas meja pendaftaran.

"Ubat batuk untuk apa ye ?", cik misi di kaunter bertanya

"Yang kuat punya. Untuk batuk kahak dan sakit tekak", kata aku. Eh, macam aku pulak yang jadi doktor

"Sekejap. Duduk dulu ye"

5 minit, nama aku di panggil

"Encik, ini ubat batuk, ubat kahak (pil) dan ubat sakit tekak (pil hisap macam gula2)", terang cik misi

"Err.. ubat sakit tekak tak payah. Dah ambil hari tu", kata aku

"OK", ringkas jawab cik misi dan aku pun berlalu

Sampai ofis..

"Ubat apa klinik bagi ?", Azli tanya kat aku

"Ini..", aku tunjuk kat dia - BENA EXPECTORANT

"Haa.. itu power. 10ml kan ? Lepas minum sure tido", explain Azli lagi

"Oooo..", ringkas jawab aku

***

Malamnya kat rumah, sebelum tido aku teguk 10ml Bena Expectorant.

Esok pagi.. terus lega! Alhamdulillah.. mujarab!

So, sekarang aku dah tak batuk teruk lagi.. kalau ada pun sikit2 je. Orang panggil batuk gatal.. har har har..


Terima kasih BENA EXPECTORANT!!!


p/s : now I know already...

1 ulasan:

mastura rosni berkata...

sedara mintak ubat batuk tak jumpa doc ke? nasib baik misi bagi..maybe sebab dah ada rekod kot.
satu lagi, nasib baik tak kena cop sbg drug addict..hahh..hah...sebabnya, depa je suka minum ubat batuk ni...