17 Mac 2011

HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA (HMM)

 krustudios.com
Sampai masa tibanya waktu,
Redup hati kaum berdua,
Bila dua jasad bersatu,
Hidup mati jadi bersama.

Lama betul aku mengidam nak nengok cerita ini semenjak di war2kan oleh KRU tentang pembikinannya. Apa yang pasti, susah lah nak tengok satu family sebab for sure Nurin hana tak boleh nak layan cerita ni. Dan, aku dapat rasakan yang cik puan kpp pun tidak lah berapa nak minat sangat dengan cerita ini.

Seminggu ni aku gi training. Dan, resam gi training ialah balik awal. Tapi, tak sangka lah pulak aku seawal jam 1 tengahari!

Memandangkan ada kesempatan aku pun decide untuk gi menonton HMM. Actually, masa dalam kelas taining lagi aku dah try untuk booking tiket thru phone.. malangnya, semua line busy.. TGV busy, GSC pun busy. Nak booking online pulak aku terlupa kan username dan password tgv yang aku pernah register tempohari. Jadi, bila di release sangat awal.. aku decide untuk gi redah ke panggung wayang berdekatan kawasan rumah aku.. GSC. 

Sampai kat kaunter tiket, tayangan jam 2:15pm dah lip lap lip lap warna kuning membawa maksud "selling fast". Aku gagahkan juga beratur. Selalunya, kalau tiket untuk seorang senang sikit nak dapat sebab bila dah tinggal odd seat sana sini.. takkan couple2 nak beli juga. Sampai giliran aku, dapat lah aku beli tiket HMM untuk tayangan 2:15pm.

Perut dah keroncong sebab rushing mengejar masa tadi. So, aku grab segala mak nenek makanan yang ada kat kaunter tu antaranya.. set popcorn, 1901 & chicken ball. Tiba masa, aku pun masuk untuk menonton.

Sinopsis (English) :
Based loosely on the 16th century historical document entitled ‘The Malay Annals’, ’The Chronicles of Merong Mahawangsa’ is an action-packed epic feature film, with mythical characters, magical moments and dazzling visual-effects sequences. Merong Mahawangsa was a descendant of Alexander the Great, a renowned naval captain and traveler who came to Asia several hundred years ago.
The year is 120 AD… a time when the Roman Empire is at the height of its power, during the reign of Hadrian – one of the Five Good Emperors. Meanwhile in China, the Han Dynasty is firmly cemented as the ruling empire and is expanding into Central Asia… one hundred years before the period of the Three Kingdoms. As the Roman fleet did their repairs and traded in Goa, they asked Merong Mahawangsa to escort a Roman prince to Southeast Asia, to wed a beautiful Chinese princess from the Han Dynasty. The Chinese princess and the Roman prince are supposed to meet halfway and be married on neutral grounds.
However, the pirate nation of Geruda had other plans. They decided to kidnap the Chinese princess and use her as ransom. En route to the Straits of Melaka, Merong Mahawangsa’s fleet was attacked by Geruda’s forces while stopping at a small island to replenish supplies.
Will Merong Mahawangsa be able to rescue the Princess and re-unite her with her betrothed in a marriage that is set to bring together two great civilizations from the East and West ? krustudios
 Ternyata telahan aku tidak meleset. Cerita ini pada pendapat aku adalah sangat GEMPAK!

Walaupun, aku terbaca dalam beberapa blog yang memberikan komen yang agak "kurang segar" kepada cerita ini.. namun, there is no doubt this film telah meng-injak-kan tahap pembikinan filem di Malaysia! NO DOUBT!

OK. What is my opinion then ?

CGI..

Peminat-tegar cerita2 period or purbakala macam aku pasti akan sangat suka dengan cerita ini. Full of adrenaline rush fighthing scenes the way that Malaysian film had never seen before. CGI nya sangat SUPERB!! yang mana setakat ini hanya KRU STUDIOS yang berjaya dengan teknik2 cgi nya. Aku bet producer2 lain sure sangat geram dengan kebolehan KRU STUDIOS ini. Paling berkesan ialah scene di "Goa" yang sebenarnya di-shooting di Terengganu!

Scene kapal perang nampak macam real, begitu juga halnya dengan scene awan mendung dan ribut petir. Scene2 peperangan yang melibatkan pertumpahan darah sangat baik dan nampak sangat real. Memang class lah!


Ternyata pelakon2 Malaysia telah berjaya menghidupkan watak masing2 dalam cerita ini. Antaranya ialah Khir Rahman (Kamawas), Hanafi Su (Taji), Ummi Nazeera (Embok) & Mano Maniam (orang Goa). Dalam banyak2 pelakon ini, pada pendapat aku Khir Rahman dan Ummi Nazeera yang paling berkesan sekali!!

Khir Rahman sebagai Kamawas orang kanan Taji sangat menonjol dengan watak antagonis nya dan lakonannya ada attitude yang hebat sebagai lanun! Manakala Ummi Nazeera sebagai Embok isteri Merong sangat terkesan walaupun kemunculannya hanya sekejap sahaja dalam cerita ini! Aku rasa, kalau both tidak menang anugerah thru this filem.. it would be scandalous!

Komedi..

The only thing that lacks in this film is comedy. Aksi2 atau dialog2 komedi banyak bergantung kepada Inang puteri cina yang wataknya dimainkan oleh Nellie Ng sebagai Ying Ying. Sekali sekala, Merong cuba juga buat kelakar dengan perbuatan mahupun dialognya.

Dialog yang terkesan kat hati aku sampai aku tergelak adalah ucapan Merong dalam perbualannya dengan Admiral dari China..

Admiral : "I think a had seen you, Merong" . (Merong pernah buat onar di negara China sehingga dihalau keluar daripada perlabuhan)

Merong : "Admiral.. I think you had the wrong person. That's probably my uncle.. Merong MahaSUASA!"

haha! begitu lah lebih kurang dialognya..

Walaupun begitu, keadaan ini adalah expected dalam filem aksi perang zaman purbakala seperti ini..

Secara keseluruhannya, aku sangat2 puas hati dengan cerita Hikayat Merong Mahawangsa ini. Mungkin aku sedikit bias sebab aku memang peminat-tegar cerita2 purbakala ala2 "Braveheart" macam gini. Namun, percubaan Yusry ini telah melonjakkan tahap pembikinan filem di Malaysia ini.

Sampai masa tibanya waktu,
Redup hati kaum berdua,
Bila dua jasad bersatu,
Hidup mati jadi bersama.

TAHNIAH YUSRY!

TAHNIAH KRU!

HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA MEMANG GEMPAK!!

5 ulasan:

*Miss Geli^ berkata...

betol..aku memang suka citer HMM ni, lelebih lagi ngan KAMAWAS...berkesan tau....

orang suka tengok citer omputih, memang la bole cemuh, tapi rasanya dah hebat dah tu sebagai hasil kerja anak tempatan..

lepas movee tu aku tunggu gak yang nama nama pekerja yang terlibat dalam pembikinan filem tu...takde pun mana omputih..yang ada banyak nama melayu, ngan cina skit skit..hebat kan?

Pala Maldini berkata...

cik geli - Memang hebat! aku sangat suka!!

Hanis Azla berkata...

ni yg buat rasa tak sabar2 nak tgk movie ni jgk ni.. tgk preview kat tv pun dah best.. baca review ni pun dah best jgk...

Pala Maldini berkata...

Hanis - highly recomended pada peminat filem2 melayu..

but, don't compare dengan Braveheart atau Troy atau Gladiator.. budget diorang 100 juta USD

Syigim berkata...

sigh. kena tunggu dvd klua le nampaknya. dulu KRU ckp ade negara middle east beli movie ni. tapi check2 kat cinema dubai takde pon...