24 Mac 2011

BUKIT GAMBANG RESORT CITY (BGRC)

Selingan : Aduh! dah seminggu diganggu masalah sinus ni & diarrhea. Terseksa jiwa aku ni!

***

Selepas ke kenduri di Ajil, aku sekeluarga berangkat ke destinasi seterusnya - Bukit Gambang Resort City. Orang kata, alang2 dah berjalan jauh.. biar lah ada benda yang boleh di enjoy. 



Arrangement ni memang awal2 lagi aku dah buat. Ambil package je senang. Malas nak pening2 kepala. Boleh tahan juga lah harganya. Packagenya 2 hari, 1 malan termasuk hotel, dinner, breakfast, water park, jungle farm (ala2 mini zoo), tram ride dan flying fox.

Bertolak dari Ajil jam 2 petang, sampai ke BGRC kurang lebih jam 6 petang. Dah check-in, kepala aku bukan main pening lagi. Paham2 je lah kalau dah driving daripada jam 5:30 pagi!

Masa time dinner, memang sangat tak best! bukan makanan tak best, aku yang tak best. Makanan nya banyak - buffet - tapi, aku yang sakit kepala + diarrhea ni langsung tak boleh nak enjoy the meal. Memang rugi betul lah!

Lepas makan, Nurin hana dok main ride2 kat tepi tu, aku ambil kesempatan untuk try kerusi urut ala2 Ogawa tu. Emm.. best juga, lega sikit sakit2 badan aku setelah seharian memandu.

Bila mengenangkan esoknya nak berpesta bagai di Water Park...

"Tak boleh jadi ni, nak kena cari active fast", aku kata kat cik puan kpp. Kebetulan pula, memang ada mini store.. so,  aku pun capai sepapan active fast.

Balik bilik, aku telan 2 biji active fast dan sebiji aries (pil sinus) dan terus landing atas katil. Memang tak ingat nyawa.. sedar2 je dah pagi. Dan, yang paling penting.. sakit kepala aku dah hilang! Yahooooo!!

Pagi2 lagi kami dah ke cafe untuk breakfast. Time memang sangat tight. Water Park buka jam 9:30 pagi, check-out hotel pula jam 12:00 tengahari. Memang agak cramp sikit la. Kami plan balik sedikit awal untuk mengelakkan expected jammed due to last day of school holiday. 

Tiket Water Park dalam package hanya untuk dua orang.. makna nya aku dan cik puan kpp dah covered la. Tapi, Nurin hana kena ukur dulu dengan ketinggian penguin gemuk kat kaunter tu (tingginya 90cm).

"Dik, budak kecil ni kena bayar ke ?", aku tanya cik adik di kaunter

"Ukur dulu.. dekat situ ye", balas cik adik kaunter

Bila Nurin hana ukur, memang sahih la kena bayar.

"Penguin kurus tak de ke ? Penguin gemuk memang lah rendah", percubaan aku membuat lawak. Cik adik kaunter tu senyum je. Duit dan tiket bertukar tangan - RM14.90 (kanak2)

Bila dah settle semua, kami segera ke Water Park yang jauhnya alahai... sepelaung je kot. Beriya2 benarlah aku bawa kereta. Tak sampai seminit dah sampai. Pagi2 tak ramai orang lagi. Kiranya aku sekeluarga jadi antar pembuka gelanggang lah pagi tu. 

Water Park BGRC ni di gelar "cashless" park dimana pembelian adalah berdasarkan kredit yang kita bayar dulu di kaunter luar yang kemudian nya di rekodkan pada "gelang" tangan entry yang dipakai. Setiap kali nak buat pembelian, hulur sahaja tangan yang berlilit gelang, mereka scan dan urusan "pembelian" selesai. Very convinient.

Kami sewa pelampung nombor 8 dan locker untuk simpan barang. Semua barang2 disumbatkan kedalam locker supaya senang nak enjoy the water ride. Kalau tidak, siapa pula nak tolong tengok2kan nanti ? Malangnya, kamera pun di sumbatkan sama sebab tidak kalis air. So, takde lah sessi bergambar di dalam  water park :-(

Sebenarnya, di kaunter luar park, ada dijual "water proof camera beg" dengan tujuan untuk membolehkan pengunjung2 membawa kamera. Oleh kerana kami tak beli.. makanya, tidak adalah gambar :-(


sedih kan kalau tak dapat ambil gambar dalam water park.. huhu!


Main dalam water park memang seronok. All of the usual suspect ada kat sana. Baca sendiri lah kat sini. Yang paling menarik minat Nurin hana ialah Family Raft Ride. Tinggi dan seram juga ride ini. Mula2 naik Nurin hana memang agak kecut la.. ndak2 lagi bila raft tu melambung ke kiri ke kanan macam nak terkeluar daripada track nya. Cik puan kpp pula, jangan cerita la... sepanjang ride tu tutup mata! haha! Aku pula, sekali sekala terasa macam nak tercabut nyawa lah juga. Terasa macam raft tu nak tercampak keluar je..

Bila dah sampai ke bawah, Nurin hana ber-iya2 ajak sekali lagi. Maka, gagah lah kami menaiki tangga sekali lagi untuk 2nd round of the same family raft ride. Kali ini, aku jerit2 sikit semasa ride tu... Nurin hana pun ikut. Aku tau, kalau jerit2 ni... boleh reda sikit rasa seram. Cik puan kpp masih dengan trick nya yang sama - pejam mata rapat2.. :-)

Wave Pool tak kurang best nya.. especially bila time depa pasang ombak. Memang best. We all enjoy the wave very much. But the ride that we enjoy the most is Glacier River / Journey of Ice. Sebabnya, boleh ride satu family atas pelampung no 8 kami mengelilingi tempat tersebut. Memang best!

Pendek kata, aku memang enjoy lah kat water park tu. Cuma, yang ralat sikit ialah.. kekurangan masa sebab kami nak terkejar2 kan waktu check-out hotel. Kalau dapat lagi 2 jam, mungkin lebih seronok!!

Dah berseronok2 di water park, tiba masa untuk check-out dan memandu pulang.. huhu!

Walaupun, cuti2 Malaysia kali ini sangat adhoc dan tidak cukup masa + memenatkan.. aku sangat enjoy dan looking forward for future planning.. Cameron, perhaps ? 

On the way balik, aku singgah di R&R Temerloh untuk try Patin. Aku ambil Patin Buah sepotong (RM12).. emm, not bad. Kedainya di R&R Temerloh arah ke Kuala Lumpur. Highly recomended pada siapa2 yang nak try... kedai nombor 4 daripada kanan dalam kedudukan menghadap kedai. Cuba lah!


Sekian.

4 ulasan:

Hanis Azla berkata...

tak pernah pergi lagi BGRC ni.. dengar citer mcm best.. ada rezeki boleh pergi jgk nanti.. alamak ikan patin tu serius buat perut terasa lapar lah..

- GC - berkata...

wahhh.. kemain lagi cuti2 sekolah..

ibunurin berkata...

Dia tutup mata tu bukannya takut.... Just nak feel lebih

wahida berkata...

x boleh amek gambar ke weh? x syok la cenggitu...

bro, kwn ko tu, amek pakej swim kat mana? cuba ko selidik sikit, aku berminat nak tau ni...