25 Mac 2011

DALAM KENANGAN #13 - DALAM HUTAN ADA BEG ?

Musim laga spider kembali lagi. So, macam biasa aku akan meredah segala semak samun dan hutan sekitar "kampung" untuk mencari spider.

"Shed, nak cari kat mana ni ?", aku tanya

"Kita try cari kat hutan tepi jalan besar tu la, nak ? Tapi, situ seram sikit la.. gelap juga", Shed bagi cadangan

"Tak kisah la.. siang2 mana ada hantu. Lagipun, situ budak2 jarang cari.. tentu ada 'spider king' nanti", aku berikan galakan

(Spider King =  untuk istilah spider yang besar dan kuat)

"Jom", kata Shed.

Maka aku dengan Shed pun pergilah mencari spider di hutan tepi  jalan besar yang agak suram2 cahaya menembusinya tu. Mula2 nak masuk agak suspen juga. Walaupun kawasan nya besar, cuma ada denai kecil sebagai "laluan masuk" ke dalam hutan tu.

"Wey, janji jangan lari walau apa pun jadi, ye", aku minta kepastian daripada Shed

"OK"

Daripada sehelai ke sehelai daun kami selak. Mula daripada pinggir2 hutan kecil, sampai masuk ke bahagian tengah. Makin tengah makin samar2 je cahaya yang masuk. Tapi, 'spider king' yang kami cari masih lagi tak ketemuan. 

"Wey, bunyi apa tu ?", tiba2 bunyi macam 'benda' menyusur

"Diam.. diam. Jangan gerak", Shed bagi arahan. Dan, sekejap lepas tu.. tiada bunyi lagi. Mungkin hanya khayalan kami sahaja!

Seraya itu, kami teruskan dengan misi kami yang asal. Dalam cari punya cari punya cari... makin lama makin ke dalam. Tapi, semangat kental budak2 adventurous mana nak kenal takut segala bagai. Bertambah gigih aku dengan Shed membelek2 setiap helai daun yang melekap. Tiba2...

"Rul, apa benda tu ?", Shed maklum kat aku bila dia seolah2 ternampak satu benda asing yang tak sepatutnya berada dalam hutan. Biasanya, benda macam tu duduknya di shopping kompleks!

"Eh, beg tangan la", aku berikan jawapan

"A'ah lah.. jom tengok", Shed terus meluru dan ambil. Isinya dah kosong (maksud, takde duit). Cuma macam2 kad yang masih tinggal seperti IC. 

"Wey, letak balik la. Tak pasal2 kita kena tuduh mencuri pula karang", aku nyatakan kebimbangan

"Tak boleh.. ada IC ni. Kita hantar gi balai la", cadang Shed

"Gila! kalau polis tuduh kita curi macamana ?", soal aku

"Takkan la.. kita kata jumpa dalam hutan ni. Takkan budak2 macam kita ni polis nak tangkap masuk jel pula", Shed confident

"OK la.. jom"

So, kami pun keluar daripada hutan menuju ke balai polis yang tak jauh pun daripada situ - lebih kurang 300 meter. 

Sampai balai..

"Tok, kami nak report jumpa beg tangan ini dalam hutan tepi jalan sana", kata Shed

Polis tu ambil dan belek2. "Bukan kamu curi ke ?", tanya polis

"Eh, betul tok.. kami jumpa tepi hutan sana", aku support statement Shed

"Jangan main2 ye", polis bagi amaran

"Betul.. sumpah", kata Shed

Polis tu pandang kami semacam je macam lah kami ni geng peragut professional! "Dah, pergi balik", arah polis

Aku dengan Shed bergegas keluar daripada balai...

"Haa.. kan aku dah kata! nko tak caya", kata aku pada Shed

Sudahnya, tak jadi sambung cari spider.. kami balik rumah, main guli..

5 ulasan:

wahida berkata...

ko ni mmg budak adventurous la...ko nakal ek masa kecik...hehehe...

baik korang main guli lagi bagus drp korang sesat kat dlm hutan tu...

- GC - berkata...

beg tgn sapa tu? kalo bagi blk kt tuanya, mesti dapat upahhh.. yeayyy

ibunurin berkata...

hehehh..nasib baik tak masuk jail, free-free je...
kalau anak nakal tu,tau dah, turun dari sapa...heheheehhh....

Pala Maldini berkata...

wahida : hutan kecil je.. takkan sesat

GC : kalau dapat upah takpe, silap2 dapat penampor

ibunurin : :-p

ctpayong berkata...

permainan favourite kakct tu...urhhhh rindu woeiiii. sekarang mana ada budak2 main guli. kalau ada pun buat buah congkak...tu pun sbb pertunjukan permainan tradisional...

sedih!