29 April 2011

DALAM KENANGAN #18 - TAMBANG BAS

Dah letih main video game arked, dan dah habis duit.. aku dengan Shed tunggu bas depan Ampang Park - Bas nombor 176.

"Duit nko banyak lagi ke ?", tanya Shed perihal baki duit yang dia bagi kat aku sebelum ke APKR tadi

"Cukup la buat bayar tambang", aku jawab 
 

Sekejap tu, bas 176 pun datang. Kami tahan dan naik. Jam dah menunjukkan pukul 5:30pm - memang masa packed orang ramai balik daripada kerja. Kami naik ikut pintu yang belakang (bas ada dua pintu). Bila semua dah naik, konduktor bas mula lah "memotong" tiket (istilah untuk jual tiket dalam bas).

"TIKET, TIKET", sayup2 suara konduktor bas di hadapan bas sedang sibuk dok memotong tiket bagi penumpang2 yang baru naik sebentar tadi. Memang packed! mengalahkan tin sardin!

Selang dua bas stop, konduktor bas masih belum sampai lagi. Beberapa penumpang turun dan ada dua tempat kosong. Sangat cantik lah.. aku satu, Shed satu. Shed dah mula pasang strategy...

Konduktor bas lalu di kawasan tempat duduk kami tapi tak minta tambang. Mungkin beliau tak perasan yang kami belum bayar lagi. Aku buat2 tak pandang. Tapi, Shed lagi hebat.. dia buat2 tido! Lepas satu, satu bas stop lepas.. masih belum lagi konduktor bas tu minta duit tambang. Aku buat dono je.. buat muka tak bersalah. Shed pula pejam mata rapat2!

Tinggal lagi 2 bas stop nak sampai ke destinasi kami. Hati aku dah riang.. tak bayar tambang, makna nya boleh lah buat beli ais krim connetto nanti! Yes!

Tapi, mungkin riak muka aku agak mencurigakan. Tiba2 konduktor bas datang..

"Dik, tiket dah bayar ke ?", tanya konduktor bas

"Eh, tak perasan pula tadi", aku buat2 amnesia..

"Haa.. sila bayar. Naik daripada mana tadi ?", konduktor bas tanya lagi

"Ampang park", aku jawab. Alamak, KANTOI!!

"Bayar sekali dengan kawan awak ni ye.. 80sen", konduktor bas tunjuk ke arah Shed yang beriya2 benar pejam mata konon2nya tido mati!!

Maka, terpaksa lah aku bayar.. untuk dua orang.

Sampai destinasi aku dan Shed pun turun (pandai pula dia buka mata bila dah sampai.. cheh! siap buat2 aksi mengeliat lagi..)

Sudahnya, tak dapat lah aku beli ais krim connetto.... ais krim malaysia pun jadi lah.. huhu!


4 ulasan:

Hanis Azla berkata...

nasib konduktor bas tu aware dan bijak sikit dari korang.. ha..ha..

- GC - berkata...

bijak jugak si shed tu. tp ntah knp kawan dia tak tido. hahahaha.

Pala Maldini berkata...

hanis & GC : orang baik.. kalau cuba2 buat jahat.. memang selalunya gagal.. hahahaha!

Kakzakie berkata...

Kakak tersenyum sensorang nie. Nakal betul....Hehehe.....