31 Januari 2011

BERNIAGA : STRATEGI BIAR LAH BETUL

Lepas ambil Nurin hana, aku ajak gi makan di food court yang terletak bertentangan dengan kawasan schoolnya.

Macam biasa, Nurin hana akan minta "air pink" dan tak mau di bungkus. Maksudnya nak minum disitu lah. Cik puan kpp pula masih tak balik lagi daripada ofis beliau yang konon2nya busy sangat lah tu. Sebab tu, tugasan ambil Nurin hana balik daripada school di serahkan secara paksa-rela kepada aku.

Berbalik kepada order Nurin hana tadi. Ok, air nya "air pink" dan makanan nya pula otak2 10 keping. Aku pulak beli air soya dalam botol. 

Bila dah ambil semuanya dan diletakkan di atas meja, aku pun cari makanan aku pula. Asalnya nak beli burger, tapi bila nampak perkataan "Laksa Kedah" jadi kecur air liur pulak. So, aku pun ke gerai yang jual laksa tu.

"Dik, minta laksa satu", aku order

"Makan sini ke ?", cik adik comel tu tanya

"Ye, makan sini ye"

Aku perhatikan harga nya.

"Loh, kalau nak berniaga tu.. biarlah kena dengan strategi nya", detik aku dalam hati

Selalunya, kalau slash harga tapi pelanggan masih boleh nampak harga yang sebelumnya, itu tanda nya nak bagi diskaun. Kalau nak tunjuk yang harga dah di naikkan, tak yah lah bagi pelanggan nampak harga yang lama... 

2 ulasan:

ctpayong berkata...

belom bijak lagi...mmg cari nahas tu.

gaji naik, harga makanan naik.
pi mai pi mai tang tu jugak la.

Hanis Azla berkata...

macam tu pun boleh.. itu namanya takde strategi.. he..he.