25 Januari 2011

SALURAN SINKI TERSUMBAT

Satu malam..
"Yang, tolong lah tengokkan sinki tu. Makin kritikal la. Asyik tersumbat je, susah nak buat kerja", adu cik puan kpp pada aku.

Aku diam seribu bahasa

Actually, aku bukannya tak pernah gi godek sinki tu. Dah banyak kali dah sebenar nya. Lepas di-godek2, baik lah sekejap. Pastu sinki tu buat hal lagi. Macam tak berbaloi je apa yang aku buat. Dan, aku dapat rasakan masalah sinki tersumbat tu adalah jauh lebih kritikal daripada apa yang pernah aku godekkan selama ini.

Esoknya..

Cik puan kpp gi kerja setelah 3 hari MC + 1 hari cuti umum. Nurin hana pulak aku dah hantar ke school. Kalau cik puan kpp takde kat rumah, aku lebih prefer hantar Nurin hana ke school supaya Nurin hana dapat main dengan kawan2 nya (baca : malas nak jaga sorang2).

Bila balik, aku ke dapur dan nampak sisa2 sambal bekas cik puan kpp memasak semalam. Memang sah sinki tu buat hal lagi. 

Tujuan sebenar aku bercuti ialah untuk pergi ke bank atas urusan yang masih tertangguh2 daripada awal tahun hari tu. Namun, bila mengenangkan keadaan sinki tu yang semakin menyakitkan mata memandang (dan hati).. aku nekad untuk jadi 'majlis bandaran' untuk menyelesaikan masalah tersebut!

Strategi pertama, macam biasa gunakan pam sedut air. Tak jalan!

"Apa lah masalah 'nko' yang sebenarnya ni!", aku tension (hehe.. baru mula dah tension)

Aku check pula di saluran luar. Saluran air sinki tersebut akan ke satu bahagian 'takungan' sebelum disalirkan ke longkang utama dan terletak diluar rumah. Sebaik saja aku buka penutupnya, bertempiaran lipas2 lari.. ada lah dalam 15 ekor kot. Bila aku check, "Loh!! patut lah.. dah penuh rupanya"

 *gambar ini tangki dah clear, tak tergamak aku nak letak gambar yang "sebenarnya"

Mungkin saluran itu tersumbat dan air sisa sinki tu semua dah bertakung hampir penuh dalam takungan tuh yang sepatutnya mengalir ke longkang utama. Warnanya jangan cerita lah, bau nya pula macam nak muntah. Aku ambil sebatang besi (besi ex-tangkai mop yang dah patah) dan mengodak2 dalam takungan tersebut. Tak de effect! "Mesti tempat ni pun tersumbat. Tu pasal air sinki tak leh jalan"

Aku godak lagi, godak lagi. Lepas tu masuk ke dalam rumah semula. Guna pula pam sedut air di sinki. Plup, plup, plup! bunyi nya. Aku keluar semua ke bahagian takungan tadi, nampak airnya sudah surut sedikit - "Yes!". Namun, air sinki masih lagi tidak berjalan dengan lancar. Aku syak, masalahnya lebih teruk lagi - saluran air itu sendiri dah tersumbat!

Saluran air sinki tu di tanam dalam concrete, macamana aku nak korek ? Nak masukkan tangan tak muat. Apa aku nak buat ?

Fikir punya fikir, aku dapat idea - jolok ke dalam saluran tersebut. Kalau guna kayu memang tak boleh. tempat takungan tu kecil je, camne nak masukkan kayu ? Dan lagi, kayu keras.. risau pula aku kalau saluran tu pecah.

Aku dapat idea, gunakan getah paip! So, menonggeng lah aku sorang2 kat tepi rumah dengan tak berbaju nya menjolok saluran air sinki tu menggunakan getah paip (daripada tempat takungan di luar rumah). Aku jolok sampailah getah paip tu tersengkang. Jolok lagi, jolok lagi. Buka pula air paip (yang akan melalui getah paip yang aku gunakan untuk menjolok saluran tu tadi). Then, bila aku tarik balik getah paip tu.. NAH NKO! PUNYA LAH BESAR SISA MAKAN YANG TERSUMBAT!

Actually, sisa makanan tu semua dah berkumpul dan mengeras membentuk selinder (ikut bentuk saluran air). Benda itu lah sebenarnya yang menghalang air daripada mengalir dengan lancar. Aku tak puas hati lagi, aku jolok lagi, jolok lagi.. keluar lagi. Memang banyak lah!

Lepas tu, aku try buka air paip sinki. Nak nengok samada pergerakkan air menjadi lancar atau tidak. &#$%! masih problem lagi! "Ni mesti ada banyak lagi ni", aku tak puas hati. Aku guna taktik lain pula - Masak air panas. Aku gunakan air panas dan curahkan kat dalam sinki dengan harapan dapat membantu melembutkan sisa makanan yang menyumbat saluran air tersebut. Lepas satu cerek, satu cerek lagi aku tuangkan - 4 kali semuanya. Then, aku ulangi semula aktiviti menjolok saluran air menggenakan getah. Jolok lagi, jolok lagi. keluar lagi sisa2 macam yang awal tadi, lebih kurang sama besarnya! "Patutlah", detik hati aku.

Bila dah puas hati menjolok sampai tak boleh nak jolok lagi, aku guna taktik lain pula. Dalam rumah, aku buka air sinki supaya air mengalir dan gunakan pam sedut air. Dengan adanya air dalam saluran dan tekanan angin yang di buat menggunakan pam tersebut, tersembul keluar lagi sisa2 selebihnya. Aku ulangi sampailah air sinki tu jadi lancar pengaliran nya, sama macam sinki satu lagi yang tidak tersumbat.

Jangkamasa yang aku ambil menjadi 'majlis bandaran' ini ialah daripada jam 8:30 pagi hingg 12:30 tengahari. FUH!! Lama tu..

In the end, misi aku BERJAYA!!

Petangnya, bila cik puan kpp balik..

"Buat apa je kat rumah ?", tanya cik puan kpp yang prihatin

"Takde buat apa2", jawab aku

"Takkan tidur je ? tolong lah basuh baju"

Memang aku sengaja tak nak bagitau cik puan kpp yang aku dah jadi 'majlis bandaran' pagi tadi..

Bila cik puan kpp baca entry ini, baru lah dia akan tahu apa yang aku buat pada hari tersebut..

:-)


***

nota tambahan : actually, before entry ini keluar cik puan kpp dah tanya sebab beliau syak memang aku ada buat sesuatu sebab bila cik puan kpp gunakan sinki tu, nampak jelas perbezaan nya daripada yang sebelum ini..

4 ulasan:

Hanis Azla berkata...

entry surpriselah ni.. he..he.. syabaslah yer..
klu upah org nak buat semua tu makan ratus juga rasanya..

umno_baru berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
umno_baru berkata...

2 hari aku kejekan sinki kat rumah tapi x jalan gak.

idea hose getah tu aku belum try lagi...insyaallah esok boleh try.

TQ

Mumtaz Dolah berkata...

Memang sama jadik kat rumah ni. Masalahnya tak boleh nak korek. Buntu dah nak wat apa.