09 November 2011

RUMAH BARU, SMILE, SERI-SERI-SERI, TUTTI FRUTTI RAYA HAJI, JERANTUT & WJX YANG MARAH

Salam.

Panjang betul himpunan tajuk entry aku kali ni. Lama betul tak menaip semnjak berpindah ke rumah baru.

RUMAH BARU


Alkisah, kami sudah berpindah ke rumah baru... yey! Seronok dapat duduk rumah yang sedikit besar dengan design yang sedikit lebih baik berbanding dengan rumah yang lama. Dan, rumah baru ini ada halaman yang sangat luas - sebagaimana yang aku idam2kan. Yey!

Sudah kurang lebih 7 tahun kami menetap di rumah yang lama tu. Mula2 masuk dulu masa 'taman' tersebut baru dibuka. Rumah pun masih belum dipasang grill. Tapi, sekarang dah macam2 ada dalam kawasan 'taman' tersebut. Sedih juga nak tinggalkan kawasan tersebut sebab sudah agak selesa dengan persekitaran dan apatah lagi aku adalah Timbalan Pengerusi KRT kawasan.. ehem, ehem!

Tapi, rumah baru lebih baik... dan lebih baik lah kami pindah.

Proses pindah rumah memang memenatkan. Mujur juga kami dah gagahkan bawa sikit2 barang2 yang boleh di angkut dengan kereta. Tinggal barang2 yang besar sahaja untuk diangkut dengan lori. Walaupun macam tu, 3 trip juga lah nak settle semuanya. Memang letih. Mujur kaum kerabat ramai yang datang membantu. Thanks All!

Semua dijamu dengan mee kari cik puan kpp yang best dan mendapat pujian itu... ehem, ehem!

Kini dah masuk minggu kedua berpindah secara rasmi. Kunci rumah lama pun sudah di serahkan. Namun, barang2 kesan pindah tempohari masih lagi bersepah2 dan belum habis di punggah dan susun. huhu!

The most thing yang aku akan miss ialah... jiran kiri kanan yang sangat baik. Terutamanya Syahmi-Ana. Memang jiran yang terbaik lah!


SMILE

Smile ini bukan senyum ye... ianya singkatan kepada nama kursus (ofis hantar & wajib) yang aku attend - seminggu di Semua house. So, the whole of last week memang kerja aku berulang alik ke Semua house je. 

Kursus ini actually ialah salah satu 'Certification course' yang mana at the end of each segment akan ada test. All in all ada 3 phases semuanya. Yang aku attend ni adalah phase 1.

Kursus nya boleh tahan la...being handle with some activities and a bit of fun. But, when come the time for the test.. emmm.. agak tense juga sebab test nya bukan open book.  But, the trainer sometime give us tips and purposesly leave the room during the test session. Sure depa tau yang kami tka sabar2 nak meniru dan open book!

The best part pergi training ialah... kita boleh ignore other thing that happened at the office.. hehe! Awal2 lagi aku dah assign one of the staff to be the team leader. So, apa2 hal they will refer to him lah... smart eh ?


SERI-SERI-SERI

Sudah tiga weekend jiwa aku terbakar sebab Liverpool asyik2 seri je. Those game sepatutnya boleh menang sebab The Reds yang menguasai permain. First game with ManU. Lawan tempat endiri. Control game gila2... tapi, last 10 minutes lacked of concentration membuatkan Liverpool hanya seri dengan musuh ketat nya ManU. Baru ingat nak berlagak dan 'membakar' peminat2 ManU di facebook... hampeh!

The next week lawan dengan Norwich pun seri - frustrating 1-1 draw. Liverpool control most part of the game but the Canaries got their luck when a mixed up and confusion in front of Liverpool's goal granted them their goal. Too bad.

The other game was last saturday, bila Liverpool seri dengan Swansea - frustrating goaless draw. terkebil2 mata aku dok menahan mengantuk malam2 raya haji tu sebab nak nengok Liverpool menang. But, to my dissappointment... seri lagi di tempat sendiri pulak tu!

Next 2 games will be the toughest around.. away to Chelsea and at home to high flying Man City... fingers-cross.

TUTTI FRUTTI RAYA HAJI

  
Petang sebelum raya, sempat lagi gi 'makan' Tutti Fruity di Putrajaya. Baru buka outlet di situ. Sebabnya, Nurin hana yang dah lama 'mengidam' nak 'makan' Tutti Fruiti.. tapi disebabkan batuk yang masih belum baik maka nya terpaksa di tangguh2 sehinggalah petang sabtu yang lalu.

Tahun ini beraya di rumah 'cik Mori. Oleh itu, kami sekeluarga berangkat ke rumah 'cik Mori pada petang sabtu tersebut. 

Sampai di rumah 'cik Mori, nengok di dapur sedang sibuk memasak mee kari. Kata 'cik Mori, tahun ni malas nak masak2 rendang segala bagai... hanya ada mee kari, nasi impit dan kuah kacang sahaja. Oleh itu, my favourite asam pedas daging tetel... TAK ADA! huaaaa!!

Alasan 'cik Mori sebab Raya Haji tahun ini 'cik Mori join korban di Gombak (kawasan bisan beliau) dan semua kenalah pergi sana untuk makan. 

Tapi udahnya, aku tak pergi pun. Secara lazimnya, kalau pagi di rumah 'cik Mori... petang pula kami sekeluarga akan ke rumah 'cik Ro pula. Kena lah pergi dua2 side baru adil. Petang tu memang mengantuk gila dan ditambah pula dengan hujan sepoi2 bahasa... juga selepas melantak berpinggan2 mee kari, aku pakat tidur je kat rumah 'cik Ro. Entah apa benda yang 'cik Mori bubuh dalam kari beliau sampaikan semua orang mengantuk gila2 hari tu...

Dok sibuk melantak mee kari, kubur pun aku tak gi melawat hari tu... emmm..


JERANTUT

Isnin, raya kedua. Sepupu aku, Idan, bertunang dnegan orang Jengka 17. Asalnya majlis tersebut nak dibuat pada hari raya haji. Tapi, setelah puas aku dan Busu Hashim 'bersilat'... akhirnya, kedua2 pihak telah bersetuju untuk buat pada hari raya kedua yang kebetulan nya adalah cuti umum. Ada ke patut nak buat majlis bertunang masa hari raya haji ? emm...

Perjalanan ke Jengka 17 ambil masa lebih kurang 3 jam. Tapi, adat berkonvoi.. tunggu punya tunggu semua jadi lambat. Janji jam 12 tengahari.. alih2 lewat 30 minit sebab dok tunggu-menunggu punya hal.

Majlis bertunang nya serba ringkas. Kami serombongan sahaja dah dekat sepuluh buat kenderaan (kereta dan van). Mujur lah rumah ornag felda sekarang ni besar2 belaka... sumbat punya sumbat, penuh satu rumah. Hampir2 nak ke dapur!

Wakil kedua2 pihak berbicara dan menetapkan dan memperjelaskan janji2 yang telah di persetujui. Bila dengarkan jumlah hantaran nya, emm... lumayan - RM10 ribu ko.. Mujur sekarang ni orang dah tak pakai dah 'serba-satu' atau 'serba-tegak' lagi. Kalau idak, memang kes naya la. Bank Rakyat, boleh bantu ?

Selesai majlis aku sekeluarga meneuskan agenda kami ke Jerantut - rumah keluarga angkat cik puan kpp. Kurang lebih perjalanan mengambil masa dalam 1 jam - tanpa sesat.

Masa sampai tu, ramai juga yang ada kat rumah tersebut. Aku tak kena semua nya. yang aku pernah jumpa hanya mak, kak long dan abang long sahaja. Lebih2 tu, cik puan kpp lah layan...

lebih kurang lepas maghrib kami bertolak balik ke KL. Orang kata, sengaja nak mencari nahas dok pakat balik petang tu sebab it is expected yang jalan akan jammed sebab semua orang dok pakat berebut nak balik kerana esok nya kerja - untuk rekod, aku dan cik puan kpp dah mohon cuti awal2 dah untuk esok hari nya.


WJX YANG MARAH

As expected jammed bermula di sekitar Bentong menghala ke tol Gombak. Bila dari jauh aku dah nampak lampu merah berderetan.. memang sah, jammed!

Lazim bila jammed, barisan ke arah tol memang tidak jelas. Semua kereta berhimpit2 nak masuk - termasuklah aku. Mujur juga aku dah top up touch-n-go. Kalau nak harapkan lorong tunai, tentu lagi parah. Bila kenderaan bersesak2 macam itu, tentulah memerlukan skit menghimpit dan mencelah tahap dewa.

Selalunya, bila aku bawa kereta hitam.. aku akan mengalah supaya dapat mengelakkan kejadian kemek-cara-tak-sengaja dalam berhimpit2 tu. Tapi, masa tu perasaan ego jadi lain macam. Orang himpit, aku lagi himpit. Dua barisan nak jadi satu, tentu lah akan haru. Sepatutnya, bila dua barisan converge menjadi satu ke arah tol... sudah tentulah kenderaan akan masuk dengan kaedah berselang seli. Tapi, kereta WJX di sebelah aku tu nak tunjuk skill dia mencelah... dia follow rapat kereta kenari di depan. Aku apa lagi... "Oh, ok... nak tengok siapa punya skill lebih hebat ye..", aku tak bagi chance.. di maju, aku maju.. sampaikan hampir2 nak tergesel side mirror.

Aku tak nak mengalah... bila kereta depan bergerak, aku terus bergerak... WJX pun sama. Tapi, aku tahu aku akan menang sebab aku dah masuk lane utama. Manakala WJX pula, datang dari aranh sisi. Sama2 masih bersaing nak berebut kedepan. Dia maju, aku maju... dia maju, aku maju.. tak bagi chance. Aku senyum je, sebab aku tahu.. kalau dia maju lagi bersaing dengan aku, dia akan sangkut kat tembok tol!

Sudahnya, WJX terpaksa mengalah dengan skill aku yang lebih hebat. Maka, dapat lah aku bayar tol dulu.. hehe! bukan boleh laju pun, sebab selepas tol tu... jammed lagi teruk!

sebaik aku bayar dan maju, tiba2 ada sebuah kereta bergerak laju je pergi sebelah kerata aku... rupa2nya mamat WJX tadi. Mungkin nak tunjukkan gangster dia kot. Tapi, aku gelak dalam hati sebab aku tahu yang ego beliau betul2 tercalar tadi sebab kalah dengan aku di tol.. haha!

Dia pandang, aku buat bodoh je... lalalalala.. lalalalalala..

Malam tu, kami sampai rumah jam 12 tengah malam.. 

***

Ok, ini kiranya aku buat entry balas dendam sebab lama tak buat entry kat sini... lepas ni, entah bila lagi lah entry baru.. 

Sekian.

6 ulasan:

HappyIrfa berkata...

wah.banyak ceritanya.tai rumah tu mmg lawa.harap dapat rumah lawa macam u jugak..laman luas utk anak2 bermain

- GC - berkata...

heyy.. welkembek!!! haha.

lawa rumah tu. hihi. raya sakan lah tahun ni ye.

Syigim berkata...

tahniah pindah rumah br..have fun dressing it up! (uhuk uhuk..teringat rumah ku di shah alam syok2 org tgk menyewa..)

*Miss Geli^ berkata...

kat mana rumah ko ni wei? bole wat babikiyu kat situ..ajak aku eh?

Hanis Azla berkata...

wah.. best2 rumah baru yg besar.. selamat berpindahlah yer.. harap2 jiran2 baru akan sebaik jiran2 yg lama.. amboi tak kasi chance ek.. raya2 pun taknak mengalah eh.. he..he..

mekjangok berkata...

cantik umah..rumah idamanku..kat mana nie??