21 Januari 2011

DALAM KENANGAN #5 - AIS KRIM ALA OSHIN

Siapa pernah tengok cerita OSHIN ?

Kalau korang cukup umur (baca : tua) macam aku, tentu pernah tengok satu drama bersiri jepun yang sangat popular suatu masa dahulu. Kalau tak silap sekitar hujung 80an & awal 90an. Tajuknya OSHIN.

Ceritanya berkisar tentang kisah hidup seorang budak perempuan bernama oshin daripada beliau kecil sampai lah beliau tua. Sirinya memang sangat panjang! Tapi, aku bukan lah nak cerita pasal cerita oshin kali ni. Tapi, entry ini di inspirasikan daripada satu babak dalam cerita tersebut.

Korang tentu penah dengar ais krim Malaysia, kan ? Air krim yang dibuat dalam plastik panjang lepas tu di bekukan di dalam tempat beku peti ais tu la.. tentu pernah dengar, kan ?

OK. ce cite, ce cite.. hehe dah macam "hantu kak limah balik rumah" la pulak!

Kecil2 dulu, mana lah ada duit banyak nak buat belanja macam sekarang ini. Kalau dapat duit belanja sekolah pun sekadar dapat beli nasi lemak bungkus kat sekolah. Tak kenyang dan tak sedap pun. Apatah lagi kalau nak beli ais krim. 

Satu hari, aku dok tengok cerita oshin tu lah. Oshin mengajar cara buat ais krim. Ini bukan cara buat ais krim Malaysia tau.. tapi, lebih kepada ais krim magnolia yang dalam bekas tu. Itu kalau nak beli kat kedai, mau nya makan ringgit2 juga. Budak2 macam aku, mana lah nak ada duit sebanyak itu.

OK, begini resepi dan caranya :

Bahan2 :
1) Susu pekat manis
2) Telur ayam
3) Air
4) Cawan plastik


Mula2, pecahkan telur dalam cawan. Sukatan ikut suka. Kalau nak banyak, bubuh banyak telur. Kalau nak sikit, bubuh satu pun boleh. Biasanya, aku akan bubuh 2 biji telur. Kemudian, tuangkan susu pekat manis kedalam telur tadi. Tuangkan sedikit air. Dikacau sehingga sebati dan kemudiannya di simpan di dalam peti ais tempat beku. So, bila dah beku.. maka siap lah ais krim dan sedia untuk di makan.

Kalau nak sedap, susu tu letak lebih2 sikit supaya terasa creamer nya dan kurang kan air supaya tidak terlalu keras.

Mudah kan ?


4 ulasan:

ardinihumaira berkata...

ha... tak kena masak dulu ke... t nak terai gak

Pala Maldini berkata...

ardini : tak yah masak. Kalau masak, jadi telur dadar pula..

wahida berkata...

la ye ke oshin ada ajar buat eskem ni, dulu layan jugak, tapi x pernah tau lak resepi ni...huhuhu....
x hanyir telur ke ek?

Pala Maldini berkata...

wahida : try dulu la.. letak susu lebih2